-
10 juni 2020
Ziek
Er zijn mensen die menen te weten dat de ‘normale’ griep jaarlijks meer dodelijke slachtoffers maakt dan Corona tot nu toe heeft gedaan, en zij verbinden daaraan de conclusie dat de regeringsmaatregelen om de pandemie te bestrijden overdreven, zo niet overbodig zijn (geweest). Als regeringen echter geen adequate maatregelen hadden getroffen zou Covid-19 zeer waarschijnlijk pas echt destructief tekeer zijn gegaan. Wetenschappers hebben in 11 landen diepgaand onderzoek gedaan en hebben vastgesteld dat alleen al in die landen, als er geen maatregelen zouden zijn genomen, het totale dodental zou zijn opgelopen tot 3,2 miljoen. Er was dus zeker geen sprake van massahysterie. Maar ook de ziekenhuizen, de IC’s, hadden de toestroom van patiënten absoluut niet aangekund. Bijkomend voordeel (hoewel dat woord enigszins ongepast klinkt in dit verband) van de maatregelen is dat er dit seizoen ook heel weinig griepgevallen zijn geweest.
Het wachten is nu op een vaccin. Ik vraag me daarbij wel af of een éénmalige vaccinatie afdoende is of dat zo’n injectie net als met de griep jaarlijks moet plaatsvinden. Immers, het griepvirus muteert telkens en als ik het goed heb begrepen doet het Coronavirus dat ook. Ik heb nog nooit een griepvaccinatie gehad, omdat ik uit mijn omgeving weet dat het preventieve middel soms erger kan zijn dan de kwaal, maar ik denk dat ik met een coronavaccinatie minder weigerachtig zal zijn, want de ziekte kan in z’n heftigste vorm echt rampzalig zijn, nog afgezien van lang aanhoudende gevolgen, als je het tenminste al overleeft.
Overigens vraag ik mij af of, zoals men allerlei maatregelen heeft getroffen om corona te bestrijden, men ook niet veel meer zou moeten doen om diverse welvaartsziekten te lijf te gaan, die jaarlijks eveneens veel slachtoffers maken. Welvaartsziekten, maar ook de gevolgen van armoede, leggen een grote druk op de (gezondheids)zorg en brengen dus ook enorme kosten met zich mee. Overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten, nierfalen, kanker. Het vloeit dikwijls voort uit ongezonde eet- en drinkgewoonten en daaraan werken zou dus de zorg enorm ontlasten en de kosten significant drukken. Te denken valt bijvoorbeeld aan vleesconsumptie. Vlees van op zich al onnatuurlijk en dieronvriendelijk gefokte, gehouden en gevoerde beesten. Vlees dat, voordat het de verkoop ingaat, volgestopt wordt met kleur-, geur- en smaakstoffen, terwijl het sowieso al vol zit met groeihormonen (en ook nog wel steeds antibiotica). Denk ook aan de vreselijke frisdranken, Cola voorop, die vol zitten met onverantwoorde hoeveelheden suiker of in de lightsoorten met het gif Aspartaam als vervangende zoetstof. Niettemin is er nog steeds geen suiker- of vettaks in Nederland.
Armoede, met als gevolg daarvan eenzaamheid, schulden, zorg mijden, medicijnen niet ophalen, kiespijn, trekt een grote wissel op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van een groeiend aantal mensen. En omdat arme burgers sociaal en qua gezondheid uiteindelijk volledig vastlopen, kost armoede de overheid zowel aan zorgverlening, aan schuldhulpverlening en andere hulpverleningstrajecten op den duur veel meer dan tijdig investeren in het welzijn van mensen.
Penny wise, pound foolish
Kortom, Corona was/is rampzalig, maar andere gezondheidsondermijnende verschijnselen zijn dat evenzeer. En zolang de regering dat niet onderkent blijft dat zo. Voorkomen wordt te vaak over het hoofd gezien en pas als het gruwelijk misgaat of dreigt te gaan komt het kabinet in actie. Maar regeren is vooruit zien en daar ontbreekt het te vaak aan, zeker waar het de zorg (in z’n algemeenheid) betreft.
Arie Schalekamp