Skip to main content
  • 24 mei 2008

Wanneer politici 1+1 optellen

Harry Zevenbergen

Voor iedere regel moet een uitzondering zijn dat is de regel en wanneer er een keer een regel komt zonder uitzondering, dan is dat de uitzondering op de regel. Zo hebben de Christenen in hun bijbel bijvoorbeeld de regel: ´Gij zult niet doden´. Een bombardement op Bagdad of Belgrado is dan de uitzondering. In Den Haag bedacht het college bij aantreden voor zichzelf de regel dat bewoners betrokken moesten worden bij het wel en wee in hun buurt. Het motto was ´Meedoen!´. Maar het zou geen regel zijn wanneer er geen uitzondering was. Cynici zullen zeggen dat er in dit geval meer uitzonderingen zijn dan regel. Zover wil ik niet gaan.

In de nieuwe Haagse wijk Leidschenveen, waren er nog geen voetbalvelden en geen club. De bewoners besloten niet te wachten, maar de koppen bij elkaar te steken en de handen uit de mouwen. In korte tijd ontstond een bloeiende vereniging, SC Leidschenveen een brede sportvereniging voor en door zeer betrokken buurtbewoners. Het is zoals zoveel voetbalverenigingen zijn ontstaan in het verleden. Mensen uit een bepaalde wijk, werknemers van hetzelfde bedrijf vormden samen een club.

Toen de Gemeente de beloofde sportvelden ging aanleggen leek de uitkomst 2 voor de som van 1+1 dan ook voor de hand te liggen. De wethouder van Onderwijs en Sport Sander Dekker kwam echter tot een andere uitkomst. De gemeente zat namelijk elders in Den Haag met een probleempje. S.V. Duinoord/de Jagers raakt namelijk zijn velden in Mariahoeve kwijt door nieuwbouwplannen aan het Isabellaland. Wethouder Dekker bedacht in al zijn wijsheid dat Duinoord/de Jagers de bespeler moest worden van de nieuwe velden in Leidschenveen. De naam werd vooruitlopend op de ontwikkelingen al veranderd in Sport Verbroedert Leidschenveen/Ypenburg.

SC Leidschenveen  werd gepasseerd maar ´mocht´ als troost fuseren met deze ´nieuwe´ club, men zag deze geforceerde constructie echter niet echt zitten. Duinoord/De Jagers is het resultaat van een fusie van twee oude Haagse clubs en te verwachten valt dat veel van de oude leden de verhuizing niet mee zullen maken of het snel voor gezien houden en hun heil elders gaan zoeken. De club zou door leden uit Leidschenveen nieuw leven moeten worden ingeblazen. Maar de bewoners van Leidschenveen hadden zelf al een club, de club van de wijk en een club die veel verder gaat dan voetbal alleen. De onwil om te fuseren had een goede reden.

Maar de wethouder had nu éénmaal een plan in zijn hoofd en zo moest het gaan. Meermalen verkondigde hij dat voor een fusie twee partijen nodig zijn en dat wanneer één dwarsligt het niet werkt. Dat klopt maar hij trok met zijn  voorgekookte uitkomst in zijn hoofd de verkeerde conclusie. De fusie was een onzalig idee en hij had zonder meer de bewonersclub het vertrouwen moeten geven.

Sport Verbroedert, de naam is in dit geval wel heel wrang, krijgt ondanks alle protesten de velden. Het is een club met minimale steun in de wijk. SC Leidschenveen de club die breed gedragen wordt heeft het nakijken en dat is om maar eens met een sporterscliché te spreken erg zuur, heel erg zuur. Het is bovendien in strijd met alles waar het college voor zegt te staan. Maar wanneer politici 1+1 optellen kan er van alles uitkomen en een ronde bal is er eerder uitzondering dan regel.