Skip to main content
  • 11 maart 2020

Virus

Weia Reinboud

Krijgt zo'n virus voor elkaar wat ik ook wel zou willen bewerkstelligen? Ik bedoel dan de enorme vermindering van de luchtvervuiling in China en op andere plekken waar productie van spullen en vervoer van van alles en nog wat daalt. Of decimeert zelfs. Het virus is intussen natuurlijk ook wel kwalijk bezig, mensen sterven eraan. Al is dat slordig verwoord, je gaat altijd ergens aan dood en soms gebeurt dat eerder dan je een week tevoren kon vermoeden. Zo'n virus is een biologisch dingetje waardoor sommige mensen een wat verkort leven hebben. Maar mensen met zwakke gezondheid kunnen ook door luchtvervuiling, een menselijk dingetje, een iets verkort leven hebben en die luchtvervuiling is in China ineens stukken minder. Waardoor het zomaar zou kunnen dat heel wat mensen een iets langer leven hebben dan te verwachten viel. Wat zou het netto effect zijn, minder doden door de luchtvervuiling en meer doden door het virus? Ik heb er geen cijfers van gezien.

Gisteren stegen de beurskoersen, eergisteren duikelden ze naar beneden. In de media staat het neutraal beschreven, maar eigenlijk is het lijkenpikkerij. Mensen met veel bezit horen dat bepaalde economische activiteiten verminderen, waardoor hun bezit minder waard dreigt te worden, waardoor ze gauw wat dalende aandelen gaan verkopen, waardoor anderen die aandelen ook gaan verkopen. En zo vliegen de beurskoersen naar beneden. Goed gedaan virus. Want het heet handelen in aandelen, maar het is proberen rijker te worden zonder te arbeiden. Gewoon omdat je nu eenmaal bezit hebt.

Onze overbuurvrouw vroeger was nogal rijk. Ze had veel meer aandelen dan mijn ouders, wat niet zo moeilijk was omdat die nul aandelen bezaten. Er was toen ook iets met de beurs in New York en de buurvrouw zei tegen haar goede vriendin, mijn moeder dus, dat ze in een paar uur 75 duizend gulden verloren had. Erg. Of niet, mijn moeder haalde haar schouders erover op, zolang het aandelen zijn, stukjes papier, vond ze het helemaal niets waard. Zoveel procent verlies op niks is nog steeds niks.

De paniekerige beursactiviteiten kwamen door de compassie die bezitters hadden met hun bezit, met de papiertjes, met de koersen, met de poen. Snel snel hijgerig handelen. Daarna is er misschien nog wat tijd voor compassie met de virusslachtoffers. Daarom noemde ik het lijkenpikkerij, proberen een graantje mee te pikken van de effecten van het virus op de economie. Intussen stierven er weer mensen aan het virus. Slecht gedaan virus.