Skip to main content
  • 17 oktober 2020

Sommige complotten…

Rob Lubbersen

Veel verschil is er niet tussen mensen die geloven in God, of Allah, of Boeddha, of Shri Visnu, of Sinterklaas, of die geloven dat door 5G je hersens gaan koken, of dat Bill Gates met camtrails en corona (of juist met een vaccin!) 90% van de mensheid wil uitroeien, of dat de marsmannetjes onder ons zijn, of dat het koninklijk huis een pedonest is. Allemaal gelovers. Van Christen Unie tot Viruswaanzin. Van Gert-Jan Segers tot Willem Engel. Gelovigen.

Sommige van die gelovigen geloven in complottheorieën. En dat is niet altijd zó gek. In de wapenhandel gaat jaarlijks $ 420 miljard om. Dus 420.000.000.000 dollar. Het zou vreemd zijn als daar niet stiekem af en toe gerommeld wordt. Zeker in zo’n smerige handel en wandel als de wapenindustrie. Maar ook in de medische sector, eigenlijk bedoeld om de mensheid te dienen, gebeuren er onverteerbare ‘dingen’. De farmaceutische industrie zette vóór corona jaarlijks € 300 miljard om. Dus 300.000.000.000 euro. Ook een flinke reden voor vuile zaakjes. Ik noem twee voorbeelden.

Wendela de Vries onthult in Solidariteit dat de Europese Unie heeft besloten de komende 7 jaar 7 miljard euro te investeren in ontwikkeling van nieuwe wapens. Bovendien is in Aken in achterafkamertjes besloten niet meer moeilijk te doen over bijvoorbeeld wapenleveranties aan Saoedi Arabië. Zodat die verder kunnen met hun gruwelijke oorlog in Jemen. Dat is één.

Het tweede voorbeeld betreft de farmaceuten en is toevallig aan het licht gekomen ‘dankzij’ de corona-crisis. Het gaat om een klein maar veelzeggend voorval. Philips Medical Systems was in 2019 goed voor een omzet van € 19,5 miljard. Zij maken o.a. beademingsapparaten voor € 3000 per stuk. Dat zal wel ruim voldoende zijn want op de omzet in 2019 werd € 1,2 miljard (1.200.000.000 euro) winst gemaakt. Maar toen de corona-crisis losbarstte en de vraag naar die apparaten dus stevig steeg, ging de prijs van de ene op de andere dag omhoog naar € 15.000 per stuk. Vijf keer over de kop! Winst!

Complotten? Of gewoon ordinair kapitalisme?