Skip to main content
  • 12 augustus 2010

De Mickey Mouse-competitie

Adriaan Bontebal

Don't mention the war

Weet je nog, ja, natuurlijk weet je het nog, het is niet zo lang geleden, weet je nog die finale tussen Spanje en Nederland? Ik heb zelden een ploeg, Nederland, zo onsportief zien spelen. Man!, vrouw ook, wat een houthakkers. Er werd gespeeld om te verwonden, het wordt tijd dat er een officier van justitie in de dug-out plaatsneemt. Lik op stuk. Dan zou je denken: het land heeft voorlopig wel even de buik vol van dat voetballen. Nee hoor. Afgelopen weekend is het seizoen weer begonnen en meer dan de helft van het tweede katern van mijn krant werd aan die onzin besteed.

Laatst werd bekend dat alle betaald voetbalclubs, op één na, financieel ongezond zijn. Ze zitten diep in de schulden. Het zou mooi zijn als alle schuldeisers in één klap al hun schulden op eisen. Zo niet: faillissement. Wat met AZ en Scheringa kan, moet ook met de rest van het zootje kunnen. Of staan ze boven de wet? Dat zou je wel denken als je het eisenpakket zag dat de wereldvoetbalbond op tafel legde om een van de volgende wereldkampioenschappen aan Nederland en België te gunnen.

Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond, heeft zijn personeel verordineerd dat zij hem alleen met een gestrekte rechterarm mogen groeten als er geen vreemden bij zijn.

Alle reclame in een straal van twee kilometer rond de stadions dient te worden verwijderd. Stel ze gaan in zee met Bavaria, dan dienen alle kroegen binnen die straal Bavaria te schenken en uit te hangen. Grolsch uithangborden en biervaten moeten voorlopig opgeborgen worden. Plakkaten als 'bicyclepumpcenter' en 'Mathilde's verwenwarenhuis' moeten van de gevel worden geschroefd. Op de snelwegen moet een aparte rijstrook gereserveerd worden voor voetbalbondofficials. Heus, dit verzin ik niet. En als klap op de vuurpijl wenst men geen belasting te betalen. Laat dit nou precies de enige eis zijn die is ingewilligd. In De Haag, de enclave, is men hard aan het becijferen hoeveel er van mijn uitkering afgaat, want er dient 18 miljard bezuinigd te worden, en de voetbalbond wordt vrijgesteld van belastingen. Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt?

Ik beraad mij op maatregelen.