Skip to main content
  • 04 mei 2018

Foute 4 mei epidemie

Louis van Overbeek

Met 4 en 5 mei comités, aanvankelijk opgericht door oud-verzetsstrijders en later veelal bestuurd door hun nakomelingen, is de laatste tijd iets raars aan de hand.

Enkele jaren geleden had je in het Gelderse plaatsje Vorden een comité dat het een goed idee vond om op 4 mei ook langs de zerken van de daar begraven soldaten van de voormalige vijand te defileren, wat tot nationale en zelfs internationale commotie en tot rechtszaken leidde. In datzelfde jaar, 2012, vatte het Nationale Comité 4 en 5 mei het plan op om bij de Nationale Herdenking op de Dam met een gedicht van een scholier een Nederlandse SS-er (de oud-oom van de scholier) te herdenken.

Op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen fusilleerde de Duitse bezetter gevangen genomen verzetsstrijders uit het nabijgelegen huis van bewaring. De jaarlijkse dodenherdenking daar is een van de belangrijkste Nederlandse herdenkingsceremonies, die tot en met 1986 dan ook door de publieke omroep live werd uitgezonden en vooral bekend is van de zogenaamde Bourdonklok die tot even voor acht uur luidt in het duinlandschap.

De plechtigheid wordt georganiseerd door de Haagse Vereniging Erepeloton Waalsdorp. Die heeft dit jaar besloten corpulente mensen ‘om esthetische redenen’ te weren uit de erewacht die jaarlijks tijdens de herdenking aantreedt.

Het is dat onder anderen enkele raadsfracties en de burgemeester van Den Haag felle kritiek uitten op dit discriminerende plan waardoor het uiteindelijk is ingetrokken, maar als het aan de bestuursleden van de vereniging zelf had gelegen, waren in de toekomst op 4 mei in de erewacht alleen nog atletische gestalten aangetreden, die het arische ideaalbeeld belichamen van het regime dat hun voorouders heeft laten executeren en dat onder de titel Fest der Schönheit te zien is als tweede deel van Leni Riefenstahls propagandafilm Olympia: lange, slanke mannen met brede schouders en smalle heupen zonder handicaps en hulpmiddelen.

Hoe het mogelijk is dat het ene na het andere 4 mei comité zo kan dwalen en eigenlijk verraad pleegt aan de eigen oprichters, blijft een zeer verontrustende vraag. In een eerder artikel over de kwestie Vorden heb ik een poging gedaan deze te beantwoorden. Misschien mag ik de lezer daarnaar verwijzen.