Skip to main content
  • 20 januari 2017

De president en de moordenaars

Alex de Jong

De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is een primeur. Niet in het minst vanwege de manier waarop zijn presidentschap de verstrengeling van politieke en economische macht zal belichamen. Trump heeft toegezegd het beheer van zijn bedrijven over te dragen aan zijn twee zoons – maar dat zal nog altijd betekenen dat zijn beleid directe gevolgen zal hebben voor zijn vermogen. Trump zal allicht in de verleiding komen bijvoorbeeld het handelsbeleid van de VS af te laten hangen van de gevolgen ervan voor zijn aandelen.

Maar er zijn nog talrijke andere scenario's te bedenken waarin zijn financiële belangen strijdig zullen zijn met de officiële taakomschrijving van de president van de VS - bijvoorbeeld als het gaat om zijn buitenlandse partners. In de VS hebben de Democraten het vooral over de schimmige banden die Trump zou hebben met Rusland en met Poetin. Maar Trump heeft in ieder geval banden met een lid van nog een ander gewelddadig, rechts regime. Over enkele maanden zal de Trump Tower Manila openen. Deze 57 verdiepingen hoge wolkenkrabber staat in het zakendistrict van de Filippijnse hoofdstad. Zoals veel van zijn andere projecten, is Trump Tower Manila een gezamenlijk project met andere bedrijven. In dit geval is Trump's partner de Century Properties Group, Inc, een Filippijnse vastgoedontwikkelaar. De eigenaar hiervan Jose E.B. Antonio. Antonio is ook handelsvertegenwoordiger van de Filippijnse regering in de VS.

De Filippijnen zijn de laatste maanden vooral in het nieuws vanwege de bloedige 'war on drugs' van president Rodrigo Duterte. Onder Duterte is de Filippijnse politie overgegaan tot een beleid dat neerkomt op massamoord; sinds zijn aantreden worden er per dag meer dan drie dozijn mensen gedood door de politie of door anonieme moordenaars. De Filippijnse politie doet nauwelijks moeite om te verbergen dat ze verdachten vermoorden. Er bestaat weinig twijfel over dat de anonieme moordenaars vaak agenten buiten diensttijd of huurmoordenaars in dienst van de politie zijn. De slachtoffers zijn drugsgebruikers en kleine drugsdealers – veel van hen waren zeer arm. Duterte won de verkiezingscampagne met de belofte schoon schip te houden in het door corruptie en misdaden geplaagde land en drugsgebruikers zijn de zondebok geworden.

Bij soortgelijke projecten als de Trump Tower Manila betalen lokale investeerders aan Trump voor het voorrecht om zijn naam te mogen gebruiken. Waar dit op neerkomt is dat de machtigste man ter wereld op de loonlijst staat van een lid van een regering waaronder al duizenden mensen zijn vermoord. We zullen afwachten of de Amerikaanse regering nog iets gaat zeggen van het voortdurende bloedvergieten.