Skip to main content
  • 03 februari 2019
    Surveillancestaat

Niet links, niet rechts, maar extreem rechts

Jose van Leeuwen

Allereerst een zakelijke mededeling: het CDA wil hoge ogen gooien bij de komende provinciale verkiezingen, hun slogan voor de komende tijd is ‘Een hele goede morgen’. Ik zou zeggen: ‘Die houden we erin’.

In de stad van ‘Vrede en Recht’ demonstreren al wekenlang mensen in gele hesjes. Politie begeleidt deze enthousiaste gele hesjes zoals ze alle andere demonstraties begeleiden. Soms vallen er klappen en grote woorden maar vaak is het wel gemoedelijk.

Het is begonnen met Jan Dijkgraaf, van Geen Peil, auteur van The Post Online, kort bij Powned gewerkt, en columns geschreven in Metro,Spits en HP de Tijd. Jan heeft nu een boek geschreven, een boek dat vast en zeker een bestseller gaat worden want het is allemaal spanning en sensatie bij de complotdenkers.
Jan had het idee om de behoorlijke burger een gezicht/stem te geven: de mensen met gele hesjes zijn ‘normale mensen, ambtenaren en secretaresses'. Hij wilde deze keurige mensen een podium bieden omdat deze nette mensen oprechte zorgen hebben.
Nou hebben dit soort bijeenkomsten mijn belangstelling, om te kijken hoe nette mensen er dan uit zien. Nette mensen in gele hesjes, met enorme Nederlandse vlaggen, met teksten op hun rug als '‘NOS=FAKE NEWS, of 'Stop de omvolking'. NVU-keurige mensen met hoge hakken en kokerrok.

Henk Bres, ook een keurige man met een crimineel verleden en fractievertegenwoordiger van de PVV in de Haagse gemeenteraad. Henk Bres gezellig op een bankje met Edwin Wagensveld van Pegida. Het zag er werkelijk keurig uit, om door een ringetje te halen. Edwin heeft in zijn driedelig pak deelgenomen aan een vluchtelingenjacht in Bulgarije

Ebru Umar is ook van de partij geweest. Ook een hele keurige dame die zo een hoofdstuk in Mein Kampf zou kunnen schrijven. Vluchtelingen zouden geen kinderen mogen krijgen, zouden gesteriliseerd moeten worden en asieladvocaten zijn NSB’ers. Jan Dijkgraaf en Ebru Umar hebben vrij snel voor een vrije zaterdag gekozen, Henk Bres en Pegida niet, zij bleven komen.

De ‘een hele goede morgen‘-partij, het CDA, vindt dat wij de gele hesjes serieus moeten nemen. Natuurlijk moet je racisten serieus nemen en de behandeling van mensen met een beperking zeker niet korten maar intensiveren. Serieus nemen in de zin van: uitleggen dat een ieder in dit land de zelfde rechten heeft en dat discriminatie en belediging verboden is.

De politie werd regelmatig gevraagd wat voor demonstratie er aan de gang was. De eerste week waren er behoorlijk wat gele hesjes die riepen dat zij ‘het volk’ waren, na enkele weken klonk dit ‘wij zijn het volk’ toch wat triest. De politie vertelde aan voorbijgangers die vroegen wat er aan de hand was, dat het ging om een demonstratie van mensen met gele hesjes. Ik vulde het aan met: ‘extreem rechtse demonstratie’.

Een van de agenten had het over rechts, links en de extremen, extremen die hij wegwerpmensen noemde. Tja, ik heb gehoord van wegwerpbekers, wegwerpbestek, maar wegwerpmensen, dat is nieuw voor mij. Mensen die net zoals hij van een fatsoenlijke samenleving houden, daar had hij wat mee. Andere mensen, mensen van AFA en extreem rechts, dat zijn wegwerpmensen. Ze hoeven niet dood of zo, nee hoor, maar je hebt er helemaal niets aan, ze voegen niets toe.

Pff wat een geluk zeg: geen moordcommando’s zoals in Zimbabwe of Brazilië. Trouwens Mark Rutte, onze fatsoenlijke premier was in Davos bij het World Forum en leek heel gecharmeerd van de fatsoenlijke nieuwe president Jair Bolsonaro van Brazilie. Een hele goede morgen allemaal.

Weer terug naar de gele hesjes, zoals gezegd: de mensen die nog over zijn maken een trieste indruk op mij. Mensen van Pegida en PVV met wat verdwaalde mensen die niet weten wie de andere deelnemers zijn of zich niet willen distantiëren.
In Den Haag kent de politie mij wel en regelmatig word ik ook vriendelijk begroet. Loopt u mee voor de Palestijnen? Nee, die demonstreren niet vandaag, ik demonstreer niet met extreem rechts. Nounou, zei een agent, dit is toch niet extreem rechts? Wat? PVV en Pegida niet extreem rechts? 'Stop omvolkingspact' niet extreem rechts? Wat is dan wel extreem rechts? Ongelooflijk dat de politie dit soort dingen zegt of concludeert.

Ik probeer wekelijks te kijken wie er demonstreren bij de gele hesjes en wat hun thema’s zijn. Echte duidelijkheid krijg ik niet, dat moet ik vinden op internet, zie het filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=lGNROb9KyUk

Verder nog iets wat ik heb geleerd van Marianne Thieme. Na elke vraag in de Tweede Kamer zegt ze iets over de vleesindustrie. Mijn opmerking gaat niet over dierenwelzijn maar over mensenwelzijn:
Boycot het Eurovisiesongfestival, zingen in een apartheidsstaat Israel klinkt vals, heel vals.
Teken de petitie: https://www.docp.nl/mailactie-doe-niet-mee-aan-eurovisie-2019-art-en-pin...

En een heel goede morgen!

Jose van Leeuwen