Skip to main content
  • 25 mei 2010
    Surveillancestaat

Minder blauw op straat

KeesStad

Dit jaar is er een opleving te zien geweest van linkse activiteiten rond 1 mei in Nederland. Zowel in Rotterdam als in Nijmegen leidde dit tot onverkwikkelijke acties van de kant van de politie. In Rotterdam werd het de bijeengekomen demonstranten zelfs geheel verboden om te demonstreren. De bijeengekomen demonstranten werden aangevallen door politie met honden en zo'n 15 mensen werden gearresteerd. Als aanleiding werd een verordening gebruikt dat het verboden zou zijn om stokken mee te voeren die voor spandoeken en vlaggen benut werden.

In Nijmegen viel de politie (met paarden en meteen daarna ME) aan toen er een spandoek opgehangen werd op een vestiging van uitzendbureau Adecco. Toevallig, of niet, was dit op het punt waar de demonstranten de binnenstad in hadden willen trekken, en waar de politie bedacht had dat dat niet toegestaan was. Ze traden hard op tegen de 200 demonstranten, sloegen wild om zich heen en arresteerden drie mensen.

Naar verluidt heeft een politiechef in Rotterdam zich op kritiek verweerd met de opmerking dat iedereen om meer blauw op straat vraagt, en dan ook niet moet zeuren als dat blauw dan zijn werk doet. Daarin heeft hij eigenlijk wel gelijk. Het is of het een of het andere. Burgers die roepen om meer politie moeten niet zeuren als ze vervolgen last krijgen van repressie. Wil je dat niet, dan moet je tegen meer politie zijn.

Met de verkiezingen in aantocht heb ik geen partij bespeurd die stelt dat er inmiddels meer dan genoeg politie, bewakers en staatscontrole is. Mocht die er wel zijn, laat het dan even weten, dan kan ik nog overwegen om daar op te gaan stemmen.

GroenLinks in Rotterdam is een website gestart waar klachten over politieoptreden gemeld kunnen worden. Volgens Spitsnieuws hebben zelfs politieagenten daar klachten gemeld en zouden ze het zat zijn dat ze tot hard optreden aangezet worden.

De groep die de 1 mei-demonstratie in Nijmegen heeft georganiseerd is vastbesloten om komend jaar opnieuw een strijdbare demonstratie te organiseren en hoopt dan op deelname van alle konfrontatie-lezers. Eens zien of de politie dan weer gaat proberen om de orde te verstoren.