-
17 december 2010
Lekkende informatiebommen
Een digitale guerrilla lijkt begonnen. Julian "Mandax" Assange - De rode pimpernel van 't internet - staat in het middelpunt van alle belangstelling. De huidige val van de euro, de dreigende militaire problemen met Iran en de mega-inkomens van schavurken overal om ons heen zijn even uit 't brandpunt van onze aandacht.
Als boegbeeld van de internationale organisatie Wikileaks timmert Assange aan de weg om veel van het verborgene in de openbaarheid te krijgen. Samen met mensen van de Chaos Computer Club, Piratebay en andere ervaren hackers en wizzkids gingen zij een paar jaar geleden serieus aan de slag om aan materiaal te komen. De lijst van door hen naar buiten gebrachte schandalen en samenzweringen (coverups) is lang en indrukwekkend (zie dit artikeltje van Karin Spaink). En nu staat dat boegbeeld in de schijnwerpers en worden wij allemaal afgeleid van nogal wat hoofdzaken.
Het moet natuurlijk blijven gaan om het publiceren van al die tienduizenden tot nu toe binnenskamers gehouden en soms geheime documenten. Wikileaks heeft meer "scoops" in de afgelopen jaren gepubliceerd dan alle media bij elkaar in de afgelopen dertig jaar. Tot nu toe onaantastbaar voor de vele censuurpogingen van diverse regeringen en geheime diensten. En natuurlijk wordt ook Wikileaks af en toe "gebruikt" door diezelfde regeringen en geheimagenten om voor hen nuttige (des)informatie te verspreiden, maar dat is voor de actuele inschatting van wat er nu allemaal aan de hand is niet zo interessant.
Ik ben van mening dat Wikileaks als journalistiek project gesteund moet blijven worden door zo veel mogelijk mensen en instellingen. Het is en blijft een anti-censuur-project dat het waard is om te koesteren. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van drukpers zijn in een lang verleden door talloze internationale activisten zwaar bevochten, dat zullen we ons moeten blijven realiseren. De door Wikileaks naar buiten gebrachte beelden bijvoorbeeld van die granaten schietende Amerikaanse gevechtshelicopter boven een aantal journalisten in Bagdad zijn onvergetelijk. En vooral die woorden op het geluidsspoor: "keep shooting, keep shooting" en dan de toesnellende hulpverleners ook nog eens met een sardonisch lachje neerknallen.
Natuurlijk, het is oorlog en we weten allemaal dat het er zo aan toe gaat, maar als je de moorden daadwerkelijk voor je ogen ziet gebeuren dan bevordert dat toch echt tendensen richting het einde van dergelijke oorlogsmisdaden door Amerikaanse soldaten die zich gedragen als pubers achter hun spelcomputer. Die beelden zouden nooit van ze lang zal ze leven door een officiële instantie zijn vrijgegeven, dat kan alleen maar via een direct betrokkene met eventuele wroeging. Democratie zonder transparantie is geen democratie, dan is democratie een leeg begrip.
En nu we het toch daarover hebben... Er is momenteel een aarzelende digitale actie aan de gang om zoveel mogelijk mensen ervan te doordringen dat er een kans is de huidige Nederlandse regering weg te stemmen bij de komende Proviciale Staten verkiezingen van 2 maart 2011. Wanneer de huidige regeringspartijen VVD/CDA en PVV te weinig stemmen halen dan valt deze regering. Dus momenteel circuleren er allerlei oproepen om middels Facebook, Hyves, LinkedIn en via je eigen email-bestanden de komende verkiezingen te beïnvloeden. Een goede zaak, zet 'm op!
En was je van plan om niet te gaan stemmen, stem dan eens een keer blanco dan beschouwen we die stemmen ook als zijnde tegen deze regering. Het is sowieso een leuke ervaring om in het stembureau meteen nadat je je stemformulier hebt gekregen die in de stembus te stoppen in plaats van naar die stemhokjes te lopen. Je ziet die gemeentelijke stemcontroleurs dan heel vreemd kijken. Doen!