Skip to main content
  • 01 maart 2019

BH-verbranding in de bajes?

Joke Kaviaar

In vrouwenbajes Nieuwersluis is ruim een week voor 8 maart internationale vrouwensdag van vrouwenbevrijding en feminisme weinig te merken. En dat is niet alleen omdat we hier met zoveel vrouwen opgesloten zitten.

Waar vrouwen opgesloten worden, heeft justitie ook andere vrouwen nodig voor het verrichten van de vernederende visitatie, urinecontroles en vor fouilleren, de minst ingrijpende in het rijtje controles op onze lichamen. Als je hier of in een andere bajes binnenkomt is de visitatie, het helemaal naakt gaan en controleren van alle ‘lichaamsholten’ plus urine afstaan standaard. Na afloop van bezoek is het een tombola, visitatie gebeurt bij wijze van steekproef. Je drukt op een zwarte knop en dan gaat er een rood of een groen lampje branden. Rood is voor volledig strippen, groen voor alleen fouilleren zoals veel mensen wel kennen van hoe dat in politiebureau’s gaat: alles aftasten, schoenen en sokken uit en onder je voeten kijken, en ook in je mond (‘tong omhoog’).

Vandaag had ik ‘geluk’: alleen fouilleren.
Bewaakster: “Volgende keer moet je een BH aan naar bezoek.”
Ik: “Hoezo? Is dat verplicht dan?”
Bewaakster: “We vinden het vervelend om onder die losse borsten te moeten voelen.”
Ik: “Ik heb geen BH.”(om van het gezeik af te zijn)
Bewaakster: “Dan haal je er eentje bij de wasserij.” (*)
Ik: “Ik draag nooit een BH.”
Bewaakster: “Volgende keer moet je een BH dragen.”

Wacht even… Is dit de jaren ‘50? ‘60? Wanneer waren ook alweer die Dolle Mina BH -verbrandingen? En wat gaan we nou krijgen? Na de standaard bajesregel dat van vrouwelijke gevangenen ‘geen borsten, buik, billen’ te zien mogen zijn (nee, ook niet in de zomer bij 30+ graden) en die ook daadwerkelijk gehandhaafd wordt, wordt óók de BH verplicht gesteld? Ik vroeg me altijd al af of er in de bajes geile mannelijke bewakers rondliepen waartegen wij vrouwen met het inperken van onze kleding zogenaamd beschermd moesten worden maar dit is nog een paar stappen verder. Ik stond paf.

Vrijheid voor de borsten!

Stomend van woede verliet ik de visitatieruimte. Wat een patriarchale onzin! Er zijn dus vrouwen die zich niet alleen voor dit werk lenen en je helemaal tot uitkleden mogen dwingen, in je mond en oren kijken, je drie keer naakt boven een handdoek laten hurken om te zien of er wat uitvalt, maar die ook nog klagen dat ze onder borsten moeten voelen. Als ik helemaal nakt ben, moeten ze dat toch ook?! Erger nog, dan moeten ze die borsten ook nog zíen! Arme bewaaksters!

Nee, ik ga geen BH aan doen naar bezoek omdat dit zou moeten. Never nooit niet! Evengoed maar even uitgezocht in de ‘huisregels’ van deze bajes, er is geen regel te vinden die je verplicht naar bezoek een BH te dragen. Deze twee ‘dames’ verzinnen de extra regel er dus zelf bij! Goed. Dat wordt een leuke confrontatie de volgende keer na afloop bezoek als deze twee weer dienst hebben: als ze hier echt een punt van willen maken, wordt het maar eens tijd voor een BH-verbranding hier.

* Bij de wasserij liggen tweedehands kleren voor als je iets niet hebt.

Joke Kaviaar