Skip to main content
  • 11 december 2018
    Racisme

Propieten, gele hesjes en witte overhemden

Jose van Leeuwen

Enkele weken geleden kwam de Sint aan in Zaanstad, er werden veiligheidsmaatregelen genomen om voor- en tegenstanders uit elkaar te houden. Zelf heb ik aan een demonstratie meegedaan in Tilburg (na het zien van de beelden van Jerry Afriyie  met een ei op zijn jasje) Wat een triestigheid als je volwassenen hoort schreeuwen over het verdwijnen van ZP. Alsof hun leven er van af hing.

De anti ZP activisten hebben zich waardig gedragen, mijn complimenten naar de organisatie. Niet naar de lui van Majority Perspective, een ervan had gezegd’ "Ik hoop dat ouders die met hun kinderen naar de sinterklaasintocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun kinderen onder de botsplinters." Als activiste voor een inclusieve maatschappij neem je daar natuurlijk afstand van, wil je niet met deze uitspraken en idioten geassocieerd worden.

In Zaanstad had men zich ook voorbereid op de komst van Sinterklaas en de gemelde protesten. Op de site van de gemeente vond ik deze aanwijzingen.
‘Voor de veiligheid van de bezoekers gelden er op het evenemententerrein duidelijke huisregels. Zo is er bij de toegangspoorten standaard sprake van tassen- en jassencontrole. Verder zijn agressie, discriminatie, intimiderende groepskenmerkende kleding en glaswerk verboden. Ook het gebruik van drones is niet toegestaan. Alleen de NTR mag, ten behoeve van de tv-uitzending, een drone gebruiken’.

Ik was net terug uit Palestina en had in Hebron net een soortgelijke demo meegemaakt, een demo van Joodse demonstranten/bezoekers naar en in het oude centrum van Hebron. Volgens de Haaretz hadden 40.000 bezoekers het stadje aangedaan. Stel je voor, 40.000 bezoekers uit binnen en buitenland met bussen, auto’s in het kleine Hebron. Er werden tenten opgezet, mensen kampeerden op straat, in auto’s, bezetten de stoepen, vervuilden de parken en zorgden dat andere mensen hun huis niet uit konden.

Daar hebben ze geen mensen/mannen met gele hesjes maar vooral iets met witte overhemden. Militairen en politie begeleidden de agressieve meute door eeuwenoude straatjes, langs Palestijnse winkeltjes, keken toe hoe hun koopwaar omver gegooid werd en nachtelijke feesten werden gehouden met overlast voor alle omwonenden die opgesloten zaten in hun huizen.
Hier heb je malloten en politici die het optreden van voetbalhooligans tijdens KOZP demonstraties wel konden waarderen, die zelfs opriepen tot het verzet tegen afschaffing van een kinderfeestje. Premier en politiek wilden het vooral houden. Maar wat is gezellig? Daar in Hebron werden de kolonisten aangemoedigd. Ze krijgen nog meer land in Hebron om appartementen te bouwen, met alle gevolgen van dien.

Ik bedacht mij hoe de inwoners van Zaanstad het zou vinden als ze dagelijks toegangspoorten en tassen- en jassencontrole moesten ondergaan. Als men dagelijks, en vaak ook meer dan eens, een jas of trui omhoog moet doen om te laten zien dat je op weg naar AH of Kruidvat, geen wapens draagt en normaal wilt leven. Dat je rustig even terug kunt lopen omdat je je betaalpasje bent vergeten of je boodschappenbriefje zonder dat je het hele vernederende veiligheidsritueel over moet doen. Dat je normaal over straat kunt lopen zonder bekeken te worden door camera’s, dat je kinderen kunnen spelen zonder het gevaar te lopen aangereden te worden door andersdenkenden of gearresteerd te worden voor grootspraak en stoere taal. Dat Zaanstad en omgeving op elk moment van de buitenwereld kan worden afgesloten met roadblocks of slagbomen. Het gevoel dagelijks bespioneerd te worden door drones en dat je telefoon afgeluisterd kan worden.

Stel je voor dat alle wegen naar Amsterdam worden afgesloten of zo zijn ingericht dat ze op elk moment van de dag afgesloten kunnen worden. Niemand uit Koog aan de Zaan, Oostzaan, Spaarnedam, Zwanenburg, Westpoort, niemand heeft de zekerheid of hij /zij wel op school kan komen, naar zijn werk kan of een ziekenhuis bezoeken.
En steeds maar kijken of wij in een of ander dorp nog wat scholen kunnen vinden die wij kunnen beschieten met traangas. Het liefst basisscholen. Dat wij de burgemeesters van Rotterdam en Arnhem kunnen arresteren omdat zij moslim zijn, dit gebeurde ook in Oost Jeruzalem. Juist daar waar de Palestijnen moeten vrezen voor hun bestaan. Dat hun huizen worden vernietigd of dat zij zelf de sloophamer moeten gaan gebruiken of de kosten voor de sloop moeten betalen.

In Nederland gaat de strijd om het antisemitisme. Of het nou toeneemt of niet, het staat hoog op de (christelijke) agenda. BDS en antizionisme is allemaal hetzelfde, allemaal antisemitisme, allemaal om Israël zwart te maken. Zegt men. Wat er ook gezegd wordt over antisemitisme, of het toeneemt of niet, men blijft erop hameren (wereldwijd) om de kritiek op Israël strafbaar te stellen.
Maar je kunt niet zwijgen tegen bezetting, onderdrukking, geweld en apartheid, net zo goed als je niet kunt zwijgen tegen alle vormen van discriminatie, inclusief antisemitisme.
Zwijgen is toestemmen, is onverschilligheid, is medeplichtigheid.

https://www.hebronfund.com/multimedia/articles/22-events-front-page/526-...

Jose van Leeuwen