Skip to main content
  • 25 mei 2022

Het Witte Slachtofferschap

KeesStad

holodinges

 (foto van Libertaire Orde) https://libertaireorde.files.wordpress.com/2021/09/e6kn6deweaajvn9.jpg

 Wie net als ik de afgelopen twee jaar met verbijstering heeft gadegeslagen wat er zich op straat (en die virtuele urinesteeg die sociale media geworden is) afspeelde omtrent de corona-maatregelen, heeft wellicht dezelfde aha-erlebnis gekregen bij het lezen van de berichten in de media dat er afgelopen jaar een enorme stijging was van meldingen van discriminatie. Die stijging is grotendeels te danken aan klagende wappies.

Of, om een onverdachte bron te citeren: “De stijging is vooral toe te schrijven aan mensen die zich uitgesloten voelen door de coronamaatregelen, zoals de mondkapjesplicht en het coronatoegangsbewijs”.

 Dat is in een notendop, het gedrag geweest van die merkwaardige golf die we af en toe op straat langs zagen trekken en een vreemde mengelmoes was van extreemrechtse beroepsdemonstranten, yogavolk en verwarde internetconsumenten. Maar ze hadden een ding gemeen: eindelijk konden ze zelf slachtoffer zijn. Het moet een niet te veronachtzamen factor zijn geweest bij de mobilisatie van wappies: het aanbod om nadat ze eeuwig voor dader werden aangemerkt (of vaak: dat gevoel hadden) of het nu ellende in de derde wereld was, of klimaat of racisme, eindelijk zichzelf als slachtoffer te kunnen etaleren. En dan dat gevoel delen met honderden en soms duizenden anderen. Wat dat betreft was het niet handig om er vervolgens de ME op af te sturen, want dat versterkte dat gevoel natuurlijk enorm.

 Vervolgens werd dat gevoel aangewakkerd door cynische politici en hun media. Baudet en zijn FvD hebben er zo’n beetje hun speerpunt van gemaakt en mogen nog steeds dagelijks bij ON en aanverwante takken van de Roze Khmer hun complotwaanzin spuien. En het was speculant en extreemrechts beroepskamerlid Wybren van Haga die als eerste een proces aanspande tegen minister De Jong vanwege het coronatoegangsbewijs.

 De wappies blijken massaal politie en justitie lastig te zijn gaan vallen met aangiftes wegens discriminatie. Dat is natuurlijk typerend voor hun gedrag. De hele tijd fulmineren tegen ‘de roverheid’ en de ‘diep steet’ en daar vervolgens hard naartoe rennen als ze een vermeend probleempje hebben. Zelf solidariteit opbrengen past ook niet in hun wereldje, want de beweging, als je het zo wilt noemen, was gebaseerd op ‘ieder voor zich en ik heb altijd gelijk’.

 Dat merkwaardige gevoel onrecht te zijn aangedaan terwijl ze grotendeels tot de meest geprivilegieerde groep mensen in het land horen, werkt natuurlijk goed. Je kunt vervolgens - je idee dat het ‘ieder voor zich is en ik heb altijd gelijk’ getrouw - lekker voortleven zoals je wilt en de wereld naar de gallemiezen helpen, want klimaatverandering bestaat niet en racisme is gezeur van mensen die niet willen werken en vluchtelingen zijn alleen maar uit op een gratis luilekkerland die ‘links’ gebruikt om jou te kunnen controleren (kijk Ongehoord Nederland of al die andere extreemrechtse outlets van tegenwoordig er maar op na, die zeggen het ook).

 Dezelfde snaar werd vijf jaar geleden geraakt toen de anti-zwartepiet-protesten op gang kwamen. Het was precies diezelfde groep witte immer verontwaardigde zeurders die er een probleem van gingen maken, toen het nog makkelijk opgelost had kunnen worden. Namelijk door die racistische zwarte pieten gewoon weg te laten, of ze in ieder geval anders uit te dossen. Dat was toen ook bijna besloten, tot Geenstijl en extreemrechtse politici ineens besloten er een punt van te maken omdat dat een leuk punt was om mee op te jutten.

 Onder de demonstranten bevinden zich ongetwijfeld ook mensen die daadwerkelijk slachtoffer zijn van ‘het systeem’ en moeten sappelen om te overleven. Maar ook voor hen heeft de campagne in petto dat ze juist niet bezig zijn met de structurele oorzaken van hun positie, maar met door komplotfreaks verzonnen stropoppen. Het werkt elke keer weer, en dat is ook precies de ‘taak’ van fascisme, waar regerend rechts/midden dankbaar gebruik van kan maken. “Laat ze maar lekker geloven dat ze door George Soros worden gemanipuleerd, terwijl we ze uitmelken”.