Skip to main content
  • 28 april 2024

Where is daddy?

Jose van Leeuwen

Bij Standpunt.nl kun je stemmen of je AI een gevaar vindt voor de kunst en cultuur. Binnen enkele seconden kan AI een nummer van Blof of welke groep dan ook maken. Je noemt wat trefwoorden en instrumenten en ja hoor, een nummer waar je een Oscar voor kunt krijgen. Geen enkele creativiteit of denkwerk komt er meer te pas aan het schrijven van muziek, maken van kunst of het bedenken van een thriller.

Ik wacht nog steeds op het item op de radio/tv over AI in de wapenindustrie. Wacht nog steeds op AI dat binnen een seconde de tekst van Astrid Kerssenboom verandert van “oorlog tegen Hamas naar oorlog tegen de Palestijnse bevolking”.

Op 19 april stond er een artikel in het NRC over AI, Killer-app in Gaza en Oekraine. AI als vernietigingswapen. Op diverse websites was hier al aandacht aan besteed, maar nog niet door de Nederlandse politiek.

Oekraine en Gaza zijn proefvelden voor high-tech-oorlogen waarin technologiebedrijven en militaire organisaties experimenteren met nieuwe AI technieken. Volgens het artikel in het NRC heeft AI het morele dieptepunt bereikt. Het heeft een doelwit op het oog en een officier moet binnen 20 sec beslissen of het een echt doelwit is. Het systeem heet “Lavender”.

Met dit systeem kon Israel 15.000 doelwitten in 35 dagen treffen i.p.v. 50 doelen per jaar bij vorige oorlogen. Het israelische leger gebruikt ook nog een systeem met de bijnaam “Where is daddy?” Deze software kan 37.000 doelwitten volgen en signaleren terwijl ze thuis bij hun gezin zijn. Zodat er een bom op hen afgevuurd kan worden.

Een geautomatiseerde oorlogsmachine die afwegingen maakt. Voor een onbelangrijk Hamas-lid kunnen 20 burgers gedood worden, voor een belangrijk Hamas-lid 100 burgers. Deze geautomatiseerde moordmachine heeft een nauwkeurigheid van 1 op 10, dus 1 op de 10 mensen staan onterecht (voor zover je in dit geval kunt spreken over terecht/onterecht) op de dodenlijst.

Hoe zouden wij reageren als de Russen een gelijksoortige naam zouden hebben voor hun moordmachine? (Misschien een idee voor ze om het dan “Where is mammy?” te noemen?)

Geen politicus die vragen stelt over deze systemen, geen krimp bij de getallen, niets bij de blikken van hulpeloze kinderen of ouders. Geen traan als er een hele familie is uitgeroeid door AI. Gewoon een hele familie met 7 kinderen die midden in de nacht door een (doorgedraaide) officier in een seconde wordt gedood. 1 seconde, dezelfde tijd als waarin Joost Klein zijn nummer “EUROPAPA” heeft geschreven.

Begrijpelijk dat universiteiten Israel willen boycotten, maar dat is niet genoeg. Op de West Bank zijn de kolonisten hun eigen AI begonnen, zonder aanziens des persoon martelen, moorden en steken ze van alles in de fik.

Google naar AI defensie en Horizon Europa. Europa en de NAVO werken nauw samen met Israel om dit soort systemen te bouwen. Zou dit een reden zijn waarom men zo traag is om Israel te veroordelen?

Een paar dagen geleden was er een onderwerp op npo1 over de sancties tegen een Israelische eenheid die misdaden tegen de menselijkheid had gepleegd. Wat een nieuws. Dat doet het Israelisch leger al jaren, dat was een middel om Palestina in te nemen en te behouden.

Europa weet al heel lang dat men misdaden pleegt, het vernielen van projecten die door de EU zijn gefinancierd doet geen wenkbrauw bewegen, geen wimper knipperen of spier vertrekken. Geen rekening wordt gepresenteerd, geen cent teruggevraagd. Of het nou zonnepanelen of covid-testcentra zijn, het wordt of werd door het leger (getraind door VS en EU) vernield.

De divisie van het Netzah Yehuda-bataljon krijgt geen geld meer van de EU en VS.

De maatregel komt erop neer dat de miljarden die Israël van het Pentagon ontvangt niet mogen worden gebruikt voor hulpprogramma’s en trainingen voor de circa duizend soldaten die de eenheid vormen. Laat het tot je doordringen: 1000 soldaten die ook wel de heuveljongeren heten, gaan als gestoorden te keer. Steken van alles in de brand, mishandelen en doden Palestijnen. De aandacht voor deze misdaden in nihil.

Maar wat zegt dit? Hoeveel krijgen militairen van de VS die de checkpoints bemannen/bevrouwen, die nachtelijke invallen plegen, die de hele infrastructuur vernielen en onklaar maken, die ambulances tegenhouden die gewonde Palestijnen willen vervoeren?

Vele landen/regeringen staan nog steeds achter Israel. Kijk wat er In Duitsland gebeurde, daar werd een congres over Palestina verstoord en internationale deelnemers de toegang geweigerd en gedreigd met een rechtszaak, zelfs als zij via Zoom zouden deelnemen. In de VS ontstaan tentenkampen van demonstranten op universiteitsgrond. Ook hier grof geweld van politie/overheid.

Gazanen zijn furieus over de manier waarop Westerse journalisten verslag brengen over het nieuws, terwijl Israel onafhankelijke journalisten de toegang tot Gaza weigert.

Komende dagen is er weer volop aandacht voor de tweede wereldoorlog, terecht natuurlijk. Maar hebben wij wat geleerd van die periode?

Natascha van Weezel gaat in gesprek met mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt of kind zijn van oorlogsslachtoffers. Onder de noemer: hoe gaat men om met gegeneraliseerd trauma. Maar hoe gaat men in Gaza met trauma om? Noemt men deze slachtoffers straks allemaal Hamas of terroristen? Men weet toch wat de gevolgen zijn van oorlog en onderdrukking? Men weet toch wat dit met de geest van mensen doet? Waarom laten wij het dan doorgaan?

Waar is papa? Laten we dit tot ons doordringen. Laten wij Natascha van Weezel aan haar gasten deze vraag stellen. Laten wij dan eens kijken wat onze moraal is, ons kompas in deze virtuele wereld (AI) die meer dan alleen maar slachtoffers maakt.

Where is daddy?

BOEM, BOEM,BOEM

Daddy is dead.