Skip to main content
  • 08 december 2019

NIDV verkoopt gebakken lucht

Jose van Leeuwen

Op 19 november werd in Den Haag de eerste openbare bijeenkomst van de NIDV (Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) gehouden.

Een, twee, drie, drie vrouwen heb ik er gezien, niet in de bediening of met korte rokjes en diepe decolletés maar in de zaal als toehoorder en of partner. Geen naambordjes van bedrijven die deelnamen of belangstelling toonden, geen rollators of gehoorapparaten maar snelle mannen in pakken.

Waren ze verbaasd, betrokken, geïnteresseerd, gemotiveerd, geen idee, echt geen idee. Men klapte na elke toespraak, geen gejoel, staande ovatie of boegeroep. Dat laatste had ik graag willen doen, boe willen roepen omdat er geen enkele keer de kleur van bloed, de geur van rottende lichamen of afgerukte ledenmaten werd getoond. Getraumatiseerde familieleden of wezen hadden geen stem, zij zijn niet aan het woord gelaten.

Het vijandsbeeld, ja wie of wat is de vijand? Tom Middeldorp, oud-commandant der strijdkrachten noemde een rijtje, Noord Afrika, Rusland, Syrië, relatie VS en China, energietransitie, brexit, klimaatverandering en bevolkingsgroei. Maar voor wie is de energietransitie/bevolkingsgroei, klimaatverandering een gevaar? Hoe kan Siemens hier helpen of aan welke andere bedrijven moet ik denken?

Er zou een nieuwe Europese commissie moeten komen. Met geld natuurlijk. Overheid, bedrijfsleven, defensie en kenniscentrum moeten samenwerken, landen willen met ons samenwerken. Europese en nationale programma’s moeten over elkaar heen gelegd worden waardoor er een kansrijke agenda ontstaat. Lijst van bedrijven die het voortouw nemen met voorstellen voor een thematische agenda .

  • Energietransitie: misschien voor Shell

  • Unilever: voor bevolkingsgroei, moet natuurlijk wel mijn consumptiepatroon kunnen blijven houden. Iets met anticonceptie in Calve pindakaas?

  • Klimaatverandering: voor Phillips en Hornbach

Tja, wat moeten we met Noord Afrika, Rusland, Syrie en de brexit doen, welk bedrijf kunnen wij daarvoor strikken? Niemand stak zijn vinger op, of haalde zijn 3D model vrede en veiligheid tevoorschijn.

We moeten natuurlijk wel in de pas blijven lopen. Als Frankrijk wapensystemen aan dictators verkoopt, dan mogen of moeten wij dat ook kunnen. Frankrijk en Duitsland zijn veel te sterk en laten alleen maar kruimels voor kleinere landen over. Voor ons zijn de laatste kruimels stokbrood met Bratwurst, maar geen grote opdrachten voor wapenverkoop. Dat speelveld moet natuurlijk veranderen. Al die strenge regels, dat is alleen maar lastig.

Er kwamen natuurlijk ook nog Kamerleden de bijeenkomst opleuken, twee heren en een dame. De VVD vond dat wij ‘‘spiegeltje, spiegeltje aan de wand” de mooiste producten, slimste mensen hebben en daar zouden natuurlijk veel meer landen gebruik van moeten maken.

De CDA-er maakte een vergelijking met de nertsenfokker, zij moesten allemaal weg en nu hebben Oost Europese bedrijven dit overgenomen met vast en zeker minder diervriendelijke methodes. Door de hoge standaard die wij ons zelf opleggen vallen wij steeds buiten de boot en gaan anderen er met de winst vandoor.

Nou begrijp ik het: volgend jaar wordt er in Rotterdam een grote wapenbeurs voor militaire technologie voor gebruik onder water gehouden, die is er natuurlijk omdat wij steeds buiten de boot vallen en ze ons dan kunnen opvissen. Wat geweldig van het CDA.

Verder had je Groen Links, Isabella Diks die zei dat ze die middag zeker geen vrienden ging maken, zij was voor strengere regels, had het over mensenrechten en zat niet op nog meer van die Amerikaanse gevechtsvliegtuigen te wachten.

Herman Annink, directeur van RSM Consulting, was lang aan het woord. Had het over de publieke opinie, overheid, industrie. Ik had nog nooit van RSM gehoord, dus even googlen. Wat is dit voor bedrijf, doet hij in potten, pannen, ICT of beveiliging? Nee, niets van dat alles:

Al meer dan tien jaar adviseren en ondersteunen wij allerlei financiële instellingen alsmede industriële ondernemingen in de sectoren luchtvaart en defensie, energie/olie & gas, technologie, productie en logistiek. Onze ondersteuning is gericht op de beheersing van belangrijke risico's op het gebied van integriteit en de bescherming van de reputatie.

https://www.rsm.global/netherlands/nl/diensten/governance-risk-compliance

Had ik toch graag willen weten welke bedrijven ik kon boycotten, welke elektrische tandenborstel indirect te maken heeft met een bedrijf dat in de wapenindustrie zit. Zodat ik geen braakneigingen krijg doordat ik die tandenborstel te ver in mijn keelgat steek maar door de associatie met oorlog. Dat mijn staafmixer geen Afghanen of wie dan ook fijn maalt. Welk bedrijf helpt met de gezichtsherkenning in diverse landen, landen die dit gebruiken om dissidenten op te pakken, is het een bedrijf wat ook een partner is van mijn pensioenfonds?

Maar niemand maar dan ook niemand had een naambordje of bordje van zijn bedrijf op.

Na elke toespraak werd geklapt, niemand kuchte, vertrok een spier of ging verzitten bij de woorden over Gelijk speelveld, Wapenembargo schaadt industrie, Geopolitieke ontwikkelingen, Eigendomsrecht, en of sterke regels wat betreft mensenrechten.

De eerste openbare bijeenkomst van de NIDV eindigde met een borrel en hapjes. Was het een succes, het was in ieder geval het voorproefje van de expositie van wapens/systemen in Ahoy te Rotterdam. Rotterdam kan het, heeft het, doet het.

Het bevorderen van vrede en veiligheid is een verkooppraatje, is gebakken lucht, is de tandenborstel die diep in mijn keel zit en mij doet kokhalzen.