Skip to main content
  • 04 juli 2018

Lodewijk Asscher ging op reis en nam mee...

Jose van Leeuwen

Tja, wat neem je nou mee als je naar je sociaal-democratische vrienden gaat? Stroopwafels, witwasmiddel, groene zeep?

Het zou volgens Lodewijk de taak van de sociaal-democraten zijn om een antwoord te geven op de migrantenstroom en de bevolking van Europa te beschermen. Op een bijeenkomst van sociaal-democraten in Denemarken bespraken ze hoe om te gaan met migranten, en dan met name met “niet-westerse” migranten. Maar toen ik op de site van de NOS las wat het gedachtengoed van de Deense sociaal-democraten was, dacht ik toch echt dat ik het verkiezingsprogramma van PVV of Leefbaar Rotterdam aan het lezen was. Mijn associaties waren die van populisme en hardheid. Een paar van de punten die opvielen:
’Moslimvrouwen moeten emanciperen, moeten kunnen zoenen/trouwen met wie ze willen en niet door vaders of broers worden onderdrukt.
Migrantenvrouwen moeten verplicht aan een volledige baan of vrijwilligerswerk, anders vervallen hun uitkeringen.
Kinderen mogen niet naar de lagere school als ze geen vloeiend Deens spreken. Asielzoekers zijn niet welkom en komen het land niet meer in, ook niet als ze vluchteling zijn. Ze worden uitgewezen naar kampen in Noord-Afrika.

Gemeente Rotterdam met wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) hield een postercampagne met zoenende mensen, moslima met joodse man, zoenende vrouwen, met als boodschap “Ben jij vrij om te kiezen?”. Zou Denemarken op bezoek zijn geweest in Rotterdam? Asielzoekers niet welkom, komen het land niet meer in, heeft Lodewijk als sociaal-democraat hier niet stevig op gereageerd? Waar blijven dan de internationale verdragen, of exporteren wij ook die verdragen naar landen die arm zijn?

Vluchtelingen in Noord-Afrika in kampen opvangen? Even gekeken op de kaart en vond in het noorden van Afrika deze landen:
Algerije
Egypte
Libië
Marokko
Soedan
Tunesië
Westelijke Sahara
Zuid-Soedan.

Nog eens even op een rijtje:
Libië, waar vluchtelingen werden gemarteld en als slaven behandeld
Zuid-Soedan, waar een burgeroorlog woedt
Soedan, waar vele vluchtelingen juist vandaan komen
Egypte, dat overbevolkt is en waar mensenrechtenschendingen worden gepleegd Westelijke Sahara, daar is het feest natuurlijk...

Ik moet om wille van de nuance natuurlijk niet vergeten dat Lodewijk Asscher het ook had over eerlijke handelsovereenkomsten, investeringen in Afrika, leningen aan landen/mensen. Een soort Marshallplan voor Afrika. Maar zelfs Sven Kokkelman gaf toe dat het Marshallplan na WO2 was bedoeld om Amerikaanse producten te kopen.

Lodewijk sprak er schande van dat China maar huis hield in Afrika met het delven van grondstoffen en het niet-investeren in Afrika. Maar Lodewijk, waar komen dan al die grondstoffen terecht? Die komen toch terecht in o.a. die producten die wij weer van China kopen? Lodewijk vond dat China niet veel te zoeken had in Afrika. Het is onze achtertuin en dus moeten wij er onze plek opeisen en innemen. Natuurlijk heeft men het dan over ontwikkelingssamenwerking. Die aan Afrika niets heeft gebracht, maar die veel heeft gekost. Jja hoor, daar gaat de bel weer. Tingelingeling. Die arme Afrikaantjes doen niets, kosten veel en komen dan als dobbernegers (Annabel Nanninga van FvD) naar Europa.

In 2007 schreef minister Koenders een beleidsbrief ontwikkelingssamenwerking.  Interessant om te lezen. En als ik naar de informatie op de sites van SOMO, Both Ends en Broederlijk Delen kijk, dan zou ik Lodewijk willen aanraden om dat ook te doen voordat hij naar Denemarken of andere landen gaat om met zijn collegae sociaal-democraten te praten. Een paar punten:
Export van kippenrestjes en tomatenpuree naar o.a. Ghana waarmee de lokale markt verstoord wordt en de werkeloosheid stijgt. In 2015 stond er een boeiend artikel over in kranten en op de site van www.dewereldmorgen.be. Een citaat: “Meer dan vijftig jaar na hun onafhankelijkheidsstrijd betalen de voormalige Franse kolonies in Afrika nog steeds 'schulden' voor het toenmalig stelen van Franse eigendom”
In 2017 verscheen in HP een artikel over decennia verkeerd beleid in Afrika. Een citaat: “Minister Kaag zit namelijk opgescheept met een erfenis van het kabinet Rutte II. Dat besteedde een kwart van het totale budget van Ontwikkelingssamenwerking (4.5 miljard euro) aan het tegenhouden van migranten en andere zaken die weinig met dit thema te maken hebben. Maar een visie op de economische ontwikkeling van Afrika ontbreekt ten enen male. Het platteland is verlaten en de jeugd wacht in uitpuilende steden op het juiste moment om de overstap naar Europa te wagen.”

Ondertussen hebben wij het over zelfrijdende auto’s en commerciële reisjes naar de maan. Klagen wij steen en been over mensen die een stukje geluk en bestaanszekerheid zoeken en die hopen te vinden in ons rijke continent. Een houding die wereldwijd de veiligheid van velen in gevaar brengt. Of het nu gaat over het opsluiten van kinderen zonder ouders in de VS, of over uitzetcentra in Nederland, of over het niet willen opnemen van islamitische vluchtelingen/mensen in Oost Europa of over het zinken van boten op zee. 'Voorzichtig optimistisch' is men over het idee om mensen in de regio op te nemen, of die regio nou straatarm is, het maakt weinig uit.

Lodewijk ging op reis en kwam terug met sociaal-democratische schone handen. Er zit geen vuil op, geen bloed, zweet of tranen. In een volgende regeerperiode kan hij gewoon met de PVV gaan samenwerken.