Skip to main content
  • 14 maart 2022

Wat zou een ingrijpen van de internationale gemeenschap betekenen in het geval van Israel?

Jose van Leeuwen

In 2022 zullen vast en zeker de woorden 'internationaal recht' en 'solidariteit‘ de woorden van het jaar worden. Nu de ogen gericht zijn op de Oekraïne en Rusland, worden deze begrippen nader onderzocht en op waarde geschat. Er zijn plannen om het internationaal en oorlogsrecht beter na te leven en selectiviteit opzij te zetten. De wereld heeft geleerd van de BDS-beweging: alles ligt klaar, is genoteerd en uitgewerkt, kan wereldwijd geïmplementeerd worden.

Het bezetten van een land, het profiteren van grondstoffen van bezet gebied, liquideren van mensen, bombarderen van scholen en ziekenhuizen, verplaatsen van bevolking naar bezet gebied, gebruik van clusterbommen, wit fosfor en het in bezit hebben van niet-geregistreerde kernwapens en het samenwerken met een land dat zich niet houdt aan internationaal recht en zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden, moet onmogelijk worden gemaakt.

Het opleggen van sancties, boycot en desinvesteren gebeurt natuurlijk niet lichtzinnig, daar moet je meestal goed over nadenken, soms zelfs zomaar 50 jaar. In het geval van Rusland is men doortastend en gaat men zelfs zover dat men Russische winkeliers in Nederland gaat lastigvallen. Nog net geen gevalletje ‘Hacarmel'... Natuurlijk een onzinnige vergelijking, maar stel je voor dat een Oekraïense man met een oorlogstrauma een ruit zou beschadigen of een Russische vlag zou afpakken, zouden wij het begrijpen?

Wat zou een ingrijpen van de internationale gemeenschap betekenen in het geval van Israel?

Europa zou de samenwerking met Israel binnen Horizon Europe 2020 opzweggen. Horizon Europe is het meest ambitieuze innovatie- en onderzoeksprogramma tot nu toe van de Europese Commissie (EC). Met een gigantisch budget van € 95,5 miljard wordt er ingespeeld op het stimuleren van wetenschap en innovatie en het aanpakken van actuele maatschappelijke uitdagingen in Europa. Israel loopt hierdoor heel veel geld mis.

De ambassadeur van Israel zal zijn koffers moeten pakken en vertrekken.

Arava wordt verbannen uit Poeldijk, hun dadels, verse kruiden en vruchten worden niet meer afgenomen.

Naast Ben&Jerry zullen alle voedselketens vertrekken uit Israel uit protest tegen het met gif besproeien van landbouwgrond in Gaza.

Facebook en Netflix vertrekken uit Israel en nemen twitter in hun kielzog mee.

Het Nederlandse leger en de politie stoppen tegelijk met het gebruik van Elbit en het Pegasus-programma om burgers af te luisteren. Pegasus is een spyware-product, ontwikkeld door het Israëlische cyberwapenbedrijf NSO. Elbit zal zijn kantoor in Nederland moeten sluiten en de werkzaamheden op de vliegbasis Woensdrecht stoppen

De stekker zal uit het Nieuw Israelisch Weekblad, Jonet, en het CIDI getrokken worden. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor het verspreiden van nepnieuws, laster en smaad.

Ronny Naftaniel, fervent lobbyist voor Israel, zal op non-actief gezet worden en zijn koninklijke onderscheiding moeten afstaan.

Israelische sporters worden geweerd en het publiek van de voetbalclub Beitar Jeruzalem zal nooit meer kunnen roepen ‘dood aan de Arabieren’ iets waar zij normaliter een hobby van maakt. Puma zal zijn sponsorschap van de club opgeven en waarschijnlijk Palestijnse voetbalclubs gaan steunen.

Het Seret filmfestival in Amstelveen zal nooit meer plaats vinden,

Alle samenwerking met universiteiten zal per direct worden stopgezet, The Right Forum krijgt alle medewerking tot samenwerkingsovereenkomsten met Israel.

De bussen van EBS-dochterbedrijf Egged worden definitief geparkeerd. Egged verzorgt het vervoer van kolonisten en militairen naar nederzettingen op bezet gebied.

Organisaties zoals The Right Forum, Amnesty International, Human Right Watch, BDS.NL, Een Ander Joods Geluid en anderen, zullen worden gerehabiliteerd. De samenwerking tussen Palestijnse organisaties en Nederland wordt hervat en opgeschaald.

Via de VN zullen er sancties worden opgelegd aan Israelische banken. Geld op buitenlandse rekeningen wordt bevroren. Pensioenfondsen stoppen hun investeringen in Israelische bedrijven.

Booking.com en andere verhuurders van vakantiehuizen verlaten per direct het land.

De reacties van Israel's ministers en premier op de wereldwijde sancties zullen zijn zoals verwacht. Uit Jeruzalem zal de bekende deun klinken: ‘Ja maar, wij vernietigen de nieuwe nazi’s'. En Avigdor Lieberman zal nog eens herhalen dat er in Gaza en bezette gebieden geen onschuldige burgers wonen, dat alleen bij een complete verwoesting van o.a. Gaza, Israel veilig kan zijn. Het bombarderen van ziekenhuizen, ambulances, woningen, waterleiding, burgers en universiteiten is een daad van verzet en geen oorlogsmisdaad.

De internationale gemeenschap zal niet meer luisteren, zal het internationaal recht laten zegen vieren. Zo niet, dan wordt het woord van het jaar 2023

SELECTIEF