Skip to main content
  • 11 oktober 2023

Vlaggen voor de bezetter

Jose van Leeuwen

Al maanden heb ik de Palestijnse vlag uit mijn raam hangen, iets wat bij iemand niet onopgemerkt is gebleven want er ligt allemaal vettigheid op de vensterbank.

Nu moet van velen de Israëlische vlag wapperen boven alle overheidsgebouwen, liefst nog uit elke woning. Een beloning voor 75 jaar apartheid, onderdrukking, moord en etnische zuivering.

Tijdens de praatprogramma’s komen natuurlijk allerlei deskundigen aan het woord. Veel VVD ers met of zonder connecties met het CIDI. Gert-Jan Segers met zijn idee dat alle joden naar Israël moeten want dan komt de Messias terug. Gelukkig waren er ook nog verstandige stemmen te horen, stemmen die zeiden dat alles te maken heeft met de 16- jarige blokkade van Gaza, de bezetting en apartheid.

Maar deze stemmen verstomden bij de woorden dat het ging over ‘beschaving versus onmenselijke daden”.

Op twitter las ik iets wat mij deed denken aan wat er nu gaande is. Een onderdrukt volk zal wraak nemen, wraak op de onderdrukker.

Na WO 2 kwamen de overlevenden van de holocaust naar Palestina, zij waren getraumatiseerd en wilden een eigen veilige staat. Zij namen geen wraak op hun onderdrukker maar gebruikten hun wraakgevoelens om een land te veroveren. De film Tantura die net uit is, laat zien hoe de dorpen werden vernietigd, mensen geëxecuteerd en in massagraven werden gedumpt. De dorpen waar onder Israelisch militair bewind de avondklok inging terwijl Palestijnen op het land aan het werken waren, zij konden niet op tijd thuis zijn en werden standrechtelijk geëxecuteerd.

De heer Dries van Agt vertelde mij een verhaal over een Palestijnse familie die werd belaagd door kolonisten, elke dag weer. Op een ochtend zag het land voor het huis er wit uit, het land was vergiftigd en de dieren hadden het gras gegeten. Het dochtertje des huizes was de geiten aan het melken en had van de opbrengst gedronken, zij dronk dus giftige melk.

In Hebron werkt het leger samen met de meest gewelddadige kolonisten. Het IDF heeft stellingen op de daken van Palestijnse huizen, op iedere hoek van de straat zie je een legergroene tent op het dak van een huis. Zo hebben de militairen uitzicht op het hele gebied. Militairen lopen over daken van huizen en urineren in de watertanks van Palestijnen. Kolonisten gooiden zakken vol met afval op passerende Palestijnen, er is nu een horizontaal hek geplaatst maar dat weerhoudt hen niet om olie, urine of hete thee door het hek te gooien.

Palestijnen worden als minder dan dieren afgeschilderd (Caroline van der Plas: 'Hamas bestaat uit sadistische beesten') en Israël op het paard gehesen wat betreft “menselijkheid”.

Ook op de West Bank is het al maanden onrustig. Zwaarbewapende kolonisten denken dat het wildwest is, ongestoord kunnen zij hun wapens gebruiken en leegschieten op Palestijnen. Zij staken huizen in de brand met inwoners en al. Het IDF heeft tijdens een begrafenis in Beit Umar met scherp iemand door het hoofd geschoten. Het dorp lijkt op een concentratiekamp, uitkijktorens bemand met militairen die het dorp 24 uur in de gaten houden en kunnen afsluiten op elk moment van de dag. Elke dag is een risico, elke dag de vraag of je kind wel veilig terugkomt van school of straat.

Europa is stil. Europa zou een vuist hebben kunnen maken, had sancties kunnen treffen na de vernietiging van de door Europa gefinancierde projecten, na of tijdens de bouw van de illegale muur op Palestijns grondgebied, na de alles vernietigende bombardementen op Gaza en ga zo maar  door. Het is stil gebleven, Israël heeft meer geld gekregen voor de samenwerking op militair gebied en wij nemen de producten af.

Het heeft niets te maken met moraal of beschaving, het heeft te maken met 75 jaar apartheid, verdrijving, vernietiging, moord en verlies van toekomstperspectief.

Mijn hart slaat op hol.