Skip to main content
  • 15 mei 2015

Nieuwe regering voor enige democratie in Midden-Oosten

Jose van Leeuwen

Bibi heeft net op tijd zijn regering bijeen gekregen, een ultra–rechtse die mij doet huiveren, rillen en zweten. Extreem-rechtse partijen waarvan de leiders natuurlijk gediend hebben in het leger, die weten wat het is om Palestijnen het leven onmogelijk te maken en zelfs te ontnemen. Die weten hoe de Palestijnse bevolking lijdt onder de checkpoints, illegale nederzettingen en diefstal van grondstoffen en water. Die weten hoe bang ouders zijn als hun kinderen naar school gaan, als hun kinderen gearresteerd worden en gemarteld terug komen. Die weten hoe de Palestijnen in Gaza leven:, onder bezetting, isolatie, geweld en wapengekletter.

Het maakt ze geen reet uit, ze willen meer, meer en nog meer en door het gebruik van de woorden: terrorisme, antisemitisme en holocaust, lukt het om andere regeringen mee te krijgen in het onderdrukken van Palestijnen en de diefstal van hun land. Van de Nederlandse regering heb ik nog geen kritiek gehoord, niemand heb ik horen zeggen met deze regering geen vredesonderhandelingen meer te willen voeren.

Hier ben ik trouwens blij om, ik geloofde niet in het vredesproces, noemde het zelfs het zandindeogenstrooi-proces. Altijd maar moeten horen: "nee, geen boycot want dat kan het vredesproces beïnvloeden"- welk proces dan, waar zijn die vredesonderhandelingen? Waarom wel een boycot van Rusland en Iran en niet van Israel? Wat moet de Israelische regering doen om wel een boycot aan hun broek te krijgen?

Rapporten van Breaking The Silence of andere mensenrechtenorganisaties worden in een la geschoven en niemand lijkt  naar ze te kijken. Sommige partijen zeggen ach, wee, oh, tja en pff, maar daarna gaat men verder met andere zaken die voor hen belangrijker zijn, bijvoorbeeld de opkomst van het antisemitisme. Christelijke en joodse partijen (Likud NL en CIDI) zijn weer druk bezig om BTS en hun geldschieters in een kwaad daglicht te zetten en het rapport als extreem links en vooropgezet te bestempelen.

Van al die organisaties heb ik geen kritiek op de nieuwe ministers gehoord of gelezen. Nieuwe ministers van extreem- rechtse huize krijgen posten die het leven van Palestijnen binnen en buiten Palestina ernstige schade kunnen toebrengen. Politici die zich bewezen hebben als schenders van mensenrechten, verspreiders van en aanzetters tot haat zullen hun macht nu gebruiken om meer land af te nemen van de Palestijnen, om dorpen te laten afbreken en nieuwe nederzettingen te bouwen.

Door deze nederzettingen en de daarbij behorende infrastructuur, blijft er steeds minder plek over voor Palestijnen. Gaza is een afgesloten gevangenis, geen eer aan te behalen behalve om wapens te testen en geld op te strijken door geld te vragen voor de opslag van hulpgoederen die wachten op toestemming om toegelaten te worden. Oost-Jeruzalem zal flink bebouwd worden met huizen voor kolonisten en de Palestijnse huizen zullen worden afgebroken. Natuurlijk gaat men er van uit dat de Palestijnen dit niet zonder slag of stoot zullen accepteren. Traangas, stinkend water, rubberkogels en geluidsbommen liggen klaar om elk verzet te beantwoorden.

Een kleine greep uit de ministers in deze democratische regering:

Rabbi Ben-Dahan (Joodse Huis) staatssecretaris van defensie, verantwoordelijk voor het leger en de burgerlijke administratie. Ben-Dahan is een extreem-rechtse politicus van de kolonistenpartij. Hij ziet de Palestijnen niet als mensen, voor hem zijn het beesten. Zijn taak kan zeer ernstige consequenties hebben voor de Palestijnen.
The Civil Administration is responsible for all aspects of the occupation that don’t involve boots-on-the-ground security operations — it administers planning, building, and infrastructure for both Jews and Palestinians in Area C of the West Bank. It also administers the Palestinian population database and is responsible for granting and revoking entry and travel permits for Palestinians, controlling every aspect of their movement” http://972mag.com/next-head-of-civil-administration-said-palestinians-are-sub-human/106533/

Minister Ayelet Shaked van justitie (Joodse Huis) Haar woorden waren: "It is a call for genocide because it calls for the slaughter of Palestinian mothers who give birth to “little snakes”. http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israeli-lawmakers-call-genocide-palestinians-gets-thousands-facebook-likes

Naftali Bennett (Joodse Huis) minister van onderwijs. Hij wil meer geloof in de schoolbanken. Hoe zal dit uitpakken voor de niet-joodse bevolking? Heel mediageniek spreekt hij in een youtube-filmpje de wereld toe ”Om van ons te verwachten dat wij dit land opgeven heeft geen zin. Uw oorlog voor de democratie begint hier. Uw oorlog om de vrijheid van meningsuiting begint hier. De oorlog voor de waardigheid en vrijheid begint hier”. http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/video-west-bank-colonies-protect-london-paris-and-madrid-israeli-minister-says
Hier hoor ik Wilders spreken, Pamela Geller en haar fanclub uit de VS, de president van Canada en onze eigen Halbe Zijlstra!

Uri Ariël, ministerie van landbouw, krijgt het beheer over de Afdeling Nederzettingen van de World Zionist Organization, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de aanleg van de infrastructuur van de nederzettingen.

Ik kan natuurlijk alle ministersposten langs gaan, maar buiten het feit dat ik dat een hele klus vind, lijkt het mij weinig toe te voegen. Wat wil men nou van de Palestijnen? Wil men dat zij vrijwillig in kolonies gaan leven, hun land vrijwillig inleveren aan gewelddadige kolonisten? Dat zij zich laten mishandelen en marginaliseren om kolonisten in hun dorpen te laten wonen?

Als de Palestijnen zich verzetten tegen de nieuwe Israëlische regering, zal het Westen in navolging van Israël dit bestempelen als terrorisme en militaire acties toejuichen en goedpraten. De straten zullen zich weer vullen met demonstranten, krantenkoppen zullen hen weer betichten van antisemitisme en het CIDI zal overuren draaien om te berichten over alle personen die zich inzetten voor de Palestijnen. Zij zullen weer beschuldigd worden van haat en van steun aan Hamas. Wanneer is het genoeg of te laat? De aandacht zal net zoals nu niet gericht zijn op alle verslagen en rapporten over de oorlogsmisdaden van het Israëlisch leger maar op het antisemitisme.

15 mei is Nakba-dag, de catastrofe die nog altijd doorgaat!