Skip to main content
  • 13 augustus 2023
    Midden-Oosten

Hasbara van de bovenste plank

Jose van Leeuwen

Hasbara is het verdraaien van de werkelijkheid, de tegenstander in een kwaad daglicht zetten en het regeringsbeleid uit te leggen als het tegengaan van het delegitimeren van Israel. Vanuit het oogpunt van kritische analyse wordt de term, in Israël en elders, vaak geassocieerd met belangenbehartiging of officiële staatspropaganda .

Na de aanval op Jenin en Nablus heeft Jaap Hamburger van eenanderjoodsgeluid een column geschreven in de Volkskrant, natuurlijk moet het Centrum Informatie Documentatie Israel (CIDI) daar gelijk een reactie op geven.

Het CIDI wordt al jaar en dag als informatiebron voor de Nederlandse media/journalistiek gebruikt. Vrijwel iedereen heeft door dat wat zij zeggen of schrijven bagger is, maar de media nog niet. Alsof wij Rusland aan het woord laten als we het hebben over de Krim of Oekraine. Iedereen zou in dat geval in lachen uitbarsten,ook de media. “Dit was het nieuws” van AVRO Tros zou er een avondvullend satirisch programma van kunnen maken. Liedjes over Hasbara zouden op de wijs van Hava Nagila ingezet worden en het publiek zou dit aangrijpen om flink op de dijen te kletsen.

Het CIDI is kampioen Hasbara gebruiker, het liefst zou ik hen een medaille omhangen of een beker aanbieden, of beter: een lintje met koningsdag, met daarop “Hasbaraverkondiger van de eeuw”.

Ik krijg bij hen de associatie van Saddam Hussein's minister van Informatie Mohammed Saeed al-Sahaf die 'Bagdad Bob' werd genoemd. De generaal zei dat alles fantastisch en volgens plan verliep terwijl de Amerikaanse tanks achter hem te zien waren en de bommen op Bagdad gedropt werden.

Maar alle gekheid op een stokje: al maanden protesteren duizenden Israeli voor het behoud van ‘hun’ democratie. Zij bezetten wegen en kruispunten, met grof geweld werden zij uiteen geslagen. Palestijnen zouden hun teen nog niet buiten de deur kunnen steken om te protesteren zonder neergeschoten te worden. Maar ik heb niet gehoord dat er ook maar 1 Israeli is doodgeschoten, wel zijn er al weer vele jonge Palestijnen doodgeschoten. Dood- of neergeschoten maar in ieder geval overleden doordat ambulances tegengehouden werden om hulp te verlenen.

Reactie van het CIDI op de stemmingen voor de nieuwe wet waarbij het hoger gerechtshof buitenspel wordt gezet: “Wij veroordelen de huidige aanpak en roepen de regering Netanyahu op om verdere juridische hervormingen te staken, totdat deze maatschappelijke consensus is bereikt. Israel moet een democratische staat blijven die al haar burgers, ongeacht afkomst, gelijkwaardigheid biedt”

Ook dit is hasbara. Israel is nooit een democratie geweest dus kan het ook niet blijven en burgers hebben niet dezelfde rechten, zijn niet gelijkwaardig. In Israel vinden er zeer regelmatig intimidatie en vernielingen van christenen en christelijke instellingen plaats. En er is een wet aangenomen dat Palestijnen geweerd mogen worden uit joodse gemeentes. Dit doet toch sterk aan Zuid Afrika denken: “Niet voor zwarten”. Maar geen woord hierover op de site van het CIDI.

Maar goed, terug naar Jenin en Nablus. In Jenin werden wegen vernietigd door bulldozers, dit zou volgens het CIDI zijn gebeurd uit angst voor bermbommen. Dus je eist van mensen de stad te verlaten, bombardeert het gebied en vernielt wegen. Alles goed en wel, maar als die bermbommen er zouden liggen, zouden die dan toch ontploffen? Dan zouden er toch veel slachtoffers zijn te betreuren ook onder Israelische militairen en geheime dienst? Het lijkt wel of het leger bij elke inval in een stad of dorp bulldozers in het wapenassortiment heeft toegevoegd. Bulldozers die gelijk als vernietigingswapen kunnen worden ingezet. Een onderdrukt volk mag zich volgens de VN verzetten, maar volgens het CIDI ben je dan een terrorist.

Het CIDI maakt zich niet echt druk over het lot van de Palestijnen, en geeft flink af op de Palestijnse Autoriteit en Hamas. Wat mij betreft geen probleem, maar de PA is in dienst van Israel, zorgt voor de veiligheid van Israel. Waar ze niets over schrijft is over de Hilltopterroristen die aanvallen uitvoeren op Palestijnse dorpen onder toeziend oog van het Israelisch leger.

Elisha Yered, de moordenaar van de 19-jarige Palestijn Qusai Mi’tan werd 17 keer gearresteerd (en evenzovele keren ook weer vrijgelaten) door de Israëlische politie. De IDF en Shin Bet hebben hem verschillende keren van de Westelijke Jordaanoever verbannen, incl. een keer voor 4 maanden. Daarna kreeg hij een baan bij de Israëlische Knesset. Lachend verliet hij de rechtbank samen met zijn advocaat, hij mocht naar huis . Zijn advocaat Nati Rom, een illegale kolonist, noemt zich mensenrechtenadvocaat. Hij kwam ook naar Nederland om de leugens die wij hier te horen krijgen, recht te zetten. Hij was de gast van o.a. Joel Voordewind (CU) in de Tweede Kamer en gaf lezingen voor o.a. Christenen voor Israel. Hij is de advocaat van kolonisten die de heuvels willen bezetten en Palestijnen verdrijven, hun huizen en hun land vernietigen.

Het CIDI schrijft wel iets over wederzijds geweld waarbij de Palestijnse organisaties schuldig zijn en geweld vanuit Israelische burgers een reactie zou zijn. Waarom wordt deze Hasbara club als vertegenwoordiger of spreekbuis van de joodse gemeenschap en Israel-promotor opgevoerd? Waarom niemand van Een ander joods geluid of de Erev Rav, een nieuwe organisatie van antizionistische Joden?

Waarom hebben wij geen Gideon Levi die de politiek wakker schudt?

Gideon Levi schreef in de Haaretz : Als het tegenovergestelde het geval was geweest, dan zou de nasleep in de dagen erna totaal anders zijn geweest. In Israël is er een ingebouwd, geïnstitutionaliseerd, diepgeworteld verschil tussen het ene soort bloed en het andere, tussen het ene ras en het andere, tussen Joden en Arabieren.

Wanneer komt er een avondvullend programma met satire en dans, waar we Hava hasbara kunnen zingen?