Skip to main content
  • 29 oktober 2023

Haldol voor de dwazen

Jose van Leeuwen

Ich bin ein Berliner zei de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 in West Berlijn.

Tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, in 1963, bezocht president Kennedy Berlijn, waar de Muur die de stad verdeelde het symbool was van de strijd tussen de Sovjet-Unie en Amerika. Hij sprak de West-Berlijners moed in en beloofde onvoorwaardelijke steun. In Oost-Berlijn probeerden veel mensen iets van zijn woorden mee te krijgen.

"Dat de Amerikaanse president zich persoonlijk solidair met ons verklaarde, was voor vele West Berlijners belangrijker dan al het geld dat zij van de VS kregen." 

Joe Biden had beter moeten luisteren naar JFK. Die was tegen het bouwen van muren om mensen op te sluiten en hij zei ; "Vrijheid is ondeelbaar. Als één man slaaf is, dan is niemand vrij." Van de week hoorde ik president Biden zeggen “I am a zionist”. Dit was niet de eerste keer, vanaf 2007 roept hij dit al, vol trots.

Als iemand  in het verpleeghuis waar ik werk dit zou zeggen, dan zou deze persoon enkele druppels Haldol krijgen, een antipsychotische medicijn, om zijn geest iets te kalmeren, om verwarring en onrust te lijf te gaan. Een paar druppels doen vaak wonderen. Ik weet niet hoeveel druppels Joe Biden nodig heeft, waarschijnlijk niet de dosering die gebruikelijk is. Dit geldt trouwens niet alleen voor Joe, ook Jaap de Hoop Scheffer zou wat druppels kunnen gebruiken. Hij hemelde Joe Biden en Blinken de hemel in. Hij geeft Israël gelijk dat het Hamas wil uitschakelen en de VS en Europa moeten met één mond praten. Dus oorlogstaal.

Elk nadeel heb natuurlijk zijn voordeel: de aandelen van bedrijven in de defensiesector schoten gezamenlijk 6 procent omhoog, de grootste stijging in één dag in ruim drie jaar. 14 miljard dollar militaire steun voor Israël. Veertien miljard, laat dit even tot je doordringen. Moet je eens bedenken wat er met al die miljarden gedaan kan worden?

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/20/vs-correspondent-bjoern-soenens-over-de-toespraak-van-president/

Maar al die bombardementen op de bevolking van Gaza, bommen om de tunnels van Hamas te vernietigen, bunkerbusters (Amerikaanse bommen) die diep de gebouwen en fundering in gaan, bij gebruik ervan in stedelijke, bebouwde gebieden is de kans op massale burgerslachtoffers extreem hoog.

Volgens de Conventies van Genève mag deze zware munitie alleen worden gebruikt in “extreme omstandigheden van zelfverdediging” en is het gebruik ervan verboden in gebieden met een hoge burgerbevolking. Niets maar dan ook niets hoor je van Joe of Jaap, geen persoonlijke verhalen van mensen die alles maar dan ook alles kwijt zijn. Hele wijken worden naar god gebombardeerd.

Dit jaar is niet de eerste keer, want om de zoveel jaar vindt dit plaats. Niets over bezetting, apartheid en moordpartijen op de Westelijke Jordaanoever. De uitspraak ‘oorlog tegen Hamas’ is zo vals, het is een oorlog tegen de Palestijnse bevolking.

Op 21 oktober interviewt NPO1 Ingrid Rollema van ‘ The hope foundation”. Deze foundation werkt met gehandicapte en getraumatiseerde kinderen in Gaza. Zij kon geen of weinig contact maken en of krijgen met de medewerkers, slechts 5 mensen kunnen nog wat opladen. Getuigenissen zijn vreselijk om te horen, beelden nog vreselijker om te zien. Gebombardeerde vrachtwagens, personeel waar al gebombardeerd is, is stil, doodstil. Vrolijke mensen zijn in 10 dagen verworden tot geesten. Baby's die overblijven na een bombardement maar wie zijn de ouders? Meer dan 100 kinderen zonder identiteit. Kleine Khalil die zo goed met zijn telefoontje was, zulke leuke filmpjes kon maken, is er niet meer.

Oxfam Novib deed ook verslag: voortdurende bombardementen, kinderen schreeuwen van de honger, de meesten verblijven in scholen, bij familie of op straat. Er is nergens meer brood of water, het is een catastrofe. Kleine kinderen bezwijken onder het tekort aan water. Geen elektriciteit en nachtelijke bombardementen, niemand weet waar omdat het donker is, alleen de bombardementen geven wat licht. Hele families komen om, niemand om de lichamen te identificeren, massagraven zonder naam. Wat een triest, in en in triest, verslag van een nachtmerrie.

Probeer je je eens voor te stellen, te visualiseren en je geurzintuig te gebruiken: de geur van bommen, brand, wit fosfor maar vooral van de DOOD. Naast alle in puin gebombardeerde scholen, moskeeën, vrachtwagens, huizen, winkels, bakkers, de lichamen die onder of boven het puin liggen. De verminking van lichamen door rondvliegende scherpe stukjes uit bommen, de afgereten lichaamsdelen van mensen.

Waar moeten vrouwen de komende tijd bevallen, waar moet je prematuurtje naar toe, welke couveuse is nog vrij en welk ziekenhuis heeft nog stroom? Uit welke bron kun je nog drinken? Bronnen waren al spaarzaam daar Israël al eerder de watervoorziening had gebombardeerd en water met tanks moest worden aangevoerd. Men drinkt zout water of water uit landbouwputten, met als gevolg diarree en andere aandoeningen. Waar kunnen de komende jaren kankerpatiënten behandeld of gedialyseerd worden?

Stel je voor, je bent alles maar dan ook alles kwijt. Echt alles: geen kleding, beddengoed, keukenspullen, schoolspullen, maandverband, tandenborstel, medicatie en kleine persoonlijke hebbedingetjes. De foto’s van je familie, je hond of kat, of veterstrikdiploma. Je hele geschiedenis is uitgewist. Dat je moet vluchten op je paard en wagen of half in puin geschoten auto met kinderen en een tasje met bezittingen.

Israël wil het liefst alle Palestijnen uit Gaza verdrijven naar Egypte, een Gaza zonder Palestijnen. Het internationaal recht is al 75 jaar niet toegepast. Ondanks alle veroordelingen door de VN verandert er niets.

Laten wij van het ICC en Vredespaleis leuke senioren of studentenwoningen en broedplekken bouwen

Ik heb geen Haldol nodig, maar dien het graag toe aan degenen die deze walgelijke bombardementen en de 75-jarige bezetting van Palestina goedkeuren.

Palestine will be free from the river to the sea