Skip to main content
  • 05 maart 2023
    Midden-Oosten

De waanzin ten top

Jose van Leeuwen

De nieuwe Israelische regering is een vrijbrief voor kolonisten om Palestijnen aan te vallen en te doden. Niets wordt hen in de weggelegd om hun haat te botvieren op Palestijnen en hun bezittingen. Als een Palestijn iets doet tegen een kolonist dan is dat steevast ‘terrorisme’. Als een olonist iemand doodt of goederen vernieltd, dan is het een wraakactie. Tien doden in Jenin, strijd in Jericho, 11 doden in Nablus en tussendoor nog vrijwel elke dag een jongere die in hoofd of buik is geschoten.

Wie voert er 'wraakacties'  uit?

De Palestijn die zijn leefomgeving steeds kleiner ziet worden, die constant vernederd en onderdrukt wordt, die weinig bewegingsvrijheid heeft en voor wie er andere wetten gelden. Een jongeren die bij een checkpoint zich moet uitkleden (op commando van een jonge Israelische militair). Doet hij zijn broek niet uit dan worden hij en zijn protesterende omgeving geslagen en geschopt. Familie van een man die vorig jaar zijn generator uit de handen van een militair wilde trekken, in zijn rug geschoten werd, verlamd raakte en pas is overleden.

Duizenden huizen staan op de rol om gebouwd te worden of als legale nederzetting gekenmerkt te worden. De West Bank zal hierdoor in tweeën gedeeld worden. Palestijnse dorpen worden vernietigd en burgers verdreven, zoals in Masafar Yatta. Tenten, scholen, zonnepanelen, stallen van dieren, alles wordt vernietigd.

Israel is volop bezig met de plannen voor 10.000 nieuwe huizen in nederzettingen en ''niet erkende outposts''. Het subcomité voor Bezwaren van de Hoge Raad voor Planning besloot op 27 maart bijeen te komen om te vergaderen over de bezwaren tegen het bouwen van 3.412 nieuwe huizen in het E-1 plan.  Het nieuwe plan zal de nu nog open ruimte gaan vullen tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma'ale Adumim. Het zal op die manier de Westoever feilloos in tweeën gaan  delen. En dat plan kwam nadat er twee dagen vergaderd was over de bouw van 7.157 nieuwe huizen in 35 nederzettingen en outposts.

Een Israëlische rechtbank heeft het beroep tegen de aangekondigde vernietiging van de Tahadi-5 basisschool in Beit Ta'mar, ten oosten van Bethlehem, afgewezen. De zaak loopt al sinds 2017, toen de school, na een eerdere verwoesting, opnieuw was opgebouwd.

Maar goed, kolonisten, vooral jonge mannen, menen wraak te moeten nemen. Zij voerden een progrom uit in Huwara. Huwara, een plaats vlakbij Nablus, is zeer regelmatig een doelwit van kolonisten. Kolonisten die in een illegale nederzetting wonen, die op het land van 6 Palestijnse dorpen in het gouvernement Nablus gebouwd is.

Na de moord op 2 broers uit een naastgelegen nederzetting, vielen honderden kolonisten Huwara aan. Huizen en auto’s werden in brand gestoken, ramen ingegooid, een stal met schapen in de fik gestoken en Palestijnen aangevallen met messen. Een Palestijn werd gedood en honderd gewond. Het leger stond er bij en keek ernaar. Het leger heeft de kolonisten de vrije hand gegeven. Waarom? Omdat militairen ook kolonisten zijn. 8 kolonisten zijn gearresteerd, 6 zijn er vrijgelaten, zij keerde gewoon weer terug naar huis, 1 kreeg er huisarrest.

Huizen van familie van een Palestijnse dader worden gelijk vernield, met de grond gelijk gemaakt. Palestijnen die dit zouden doen zouden het niet meer na kunnen vertellen, zouden niet de volgende dag vol trots op dezelfde plek kunnen rondlopen of met elkaar biddend op straat de slachtpartij kunnen vieren.

Op de dag van de pogrom voerden Israel en de Palestijnse autoriteit overleg over de opgelopen spanningen, zo noemt men dat. Er zijn al 75 jaar spanningen. Palestijnen weten dat Israel en de PA samenwerken, dat de PA een onderaannemer is die de veiligheid van de Israelische burgers moet bewaken. Palestijnse jongeren pikken dit niet langer. Ze hebben genoeg van nachtelijke invallen, staande gehouden worden voor examens, niet naar het buitenland mogen, geen toegang tot Jeruzalem hebben of normaal een huis kunnen bouwen. Jongeren die hun hele leven angst hebben ondervonden op weg naar school, tijdens een begrafenis bestookt zijn met traangas, of van wie vrienden/familie zijn gedood door een kolonist of het leger.

Palestijnse politie is getraind door de EU en VS, hebben niets te zeggen als kolonisten een dorp binnen vallen, moeten alleen zorgen dat Palestijnen die 'wraak' willen nemen opgepakt worden.

Maar wie pakt de kolonisten op?

Veiligheidsminister Itamar Ben Gvir heeft de kolonisten beloofd de Palestijnen te zullen vermorzelen, "één voor één"!

"De boodschap van de nederzettingen moet duidelijk door onze vijanden gehoord worden: wij zullen hen vermorzelen," zei de minister. Ben-Gvir drong er bij de kolonisten op aan het recht niet in eigen hand te nemen wanneer zij de Palestijnen aanvallen. De staat Israël, zei hij, zal het werk voor hen doen.

Noem de Palestijnse burgers terroristen, ontmenselijk ze en ...