Skip to main content
  • 20 december 2022
    Midden-Oosten

Brussel was toen

Jose van Leeuwen

Denkend aan het liedje ‘Brussel was toen een bruisende stad, Brussel was toen ollala en olijk’ probeerde ik mijn eigen tekst te bedenken. Een tekst die gaat over de dubbele standaard, over het wegkijken, verspilling, veel kantoren, dames op hoge hakken en avondjurken in het parlement, doolhof en corruptie.

Vanuit de ECCP ( Europese coördinatie van comités en verenigingen voor Palestina) een netwerk van 43 organisaties, NGOs ,solidariteitsgroepen en vakbonden uit 18 Europese landen, heb ik deelgenomen aan gesprekken met Europarlementariërs. Een hoop voorbereidingen, sturen van verzoeken tot een gesprek en het plannen van die gesprekken en het lezen van stemmingen of inspanningen ten behoeve van Palestina. Helaas waren er niet veel Nederlandse politici in de gelegenheid om een delegatie van het ECCP te ontvangen. Geen tijd of geen zin, geen idee. Bij sommige partijen weet je natuurlijk gelijk dat het geen enkele zin heeft en moet je de frustratie niet opzoeken. VVD, SGP, PVV zijn natuurlijk partijen die niet te bewegen zijn. Godsdienstwaanzin, racisme of handelsbelangen voeren daar de boventoon.

Rechtse partijen zijn genormaliseerd, hun steun is nodig tegen Rusland. Alles staat in het teken van oorlog voor Oekraine en tegen Rusland. Deze partijen zijn vaak ook voor Israël. Israël lijkt te kunnen doen en laten wat ze willen, men kijkt de andere kant op en blijft de wapens van Israël kopen. Wapens die getest zijn op Palestijnen.

Leden van het EP die niet willen praten over apartheid/boycot of sancties. Een lid dat vroeg of wij ook zo begaan waren met het lot van Nagorno-Karabach en Armenie. Europarlementariërs die zeer gefrustreerd zijn en geen mogelijkheden zien om hun stem te laten horen. Onderlinge ruzies bij het noemen van apartheid, zelfs de Duitse Groenen gillen moord en brand bij het woord ‘apartheid’. De lafheid ten top.

Een van de gespreksonderwerpen met parlementariërs was de nieuwe Israelische regering, en de verkoop en het gebruik van spyware (Pegasus, NSO, Elbit).

Heel toevallig was dit 13 december op de radio. Pieter Omtzigt maakt zich druk over spionage door regeringen. Mensenrechtenactivisten, tegenstanders en regeringsleiders, alles en iedereen kan bespioneerd worden zonder dit te merken. Ze kunnen kinderporno op je telefoon zetten zonder sporen na te laten. Het vernietigen van je carrière is verzekerd. Je kunt een verkeerde link aanklikken en je bent de Sjaak.

Wat Pieter Omtzigt niet zei is dat deze techniek uitgetest is en gebruikt wordt op Palestijnen. Dat deze techniek door iemand van de elite eenheid 8200 van Israel is uitgevonden. Deze techniek wordt ook verkocht aan dictaturen, aan Soedan die betogers tegen het militaire regiem afluisterden met als gevolg een bedreiging van mensenrechten.

De vrouw van journalist Jamal Khashoggi, die werd vermoord door de Saoedische inlichtingendienst, is van plan een rechtszaak aan te spannen tegen de beruchte Israëlische spyware die is ontwikkeld door de NSO Group.

NSO werkte in overeenstemming met de Israelische wet en soms zelfs namens de staat. Griekse politici zijn afgeluisterd en trustkantoren van de ontwikkelaar van spyware staan in Europa.

Het rapport laat zien hoe een Israëlisch bedrijf zichzelf aanprijst als "vrij" van regelgeving door het Israëlische ministerie van defensie (wat het eigenlijk niet is, want het verkoopt Israëlische technologie) om te verkopen aan klanten die theoretisch zelfs door de Israëlische regering verboden zouden zijn. Het rapport laat zien hoe Israëlische spyware werd gebruikt tegen Europese ambtenaren, waaronder een Grieks lid van het Europees Parlement, en hoe de hardware voor deze technologie wordt geproduceerd op EU-grondgebied, maar niet wordt gecontroleerd door de EU-autoriteiten.

Sofie in 't Veld probeert deze spyware te reguleren, want verbieden heeft geen zin, dan gaat het ondergronds. Het is ongelooflijk, echt ongelooflijk.

Wat gebeurt er met de eigenaren van deze spyware bedrijven? Kunnen zij zich vestigen in Europa, met hun privé jets landen op Europese vliegvelden? Eigenaren die hun spyware verkopen aan dictaturen die de democratische ontwikkelingen willen tegenhouden en mensenrechten schenden? Lees deze link en zie hoe Europese landen geen vuist maken tegen deze techniek of de maker van deze spyware. Het is werkelijk zeer ernstig.

Gelukkig heeft de EU de samenwerking tussen Europol en Israel niet ondertekend. Samenwerking met de grenspolitie die een Europese delegatie de toegang tot Palestina heeft geweigerd. Ook weet men nog niet hoe de nieuwe Israelische regering eruit gaat zien. Maar was de vorige regering niet erg genoeg?

Israëlische troepen hebben vorige week donderdag de enige waterleiding naar het dorp al-Auja in de Jordaanvallei vernield. De plaatselijke waterbronnen zijn gevoelig voor uitdroging als gevolg van Israëls controle over het water. Israël heeft enorme putten aangelegd boven de plaatselijke warmwaterbassins, waardoor de hoeveelheid water die uit de bron stroomt, afneemt en duizenden dunums landbouwgrond die door de waterbron worden geïrrigeerd, worden vernietigd.

Terwijl de Palestijnen lijden onder chronische watertekorten, genieten de Israëlische kolonisten in hun buurt van onbeperkte hoeveelheden, niet alleen om te drinken maar ook om gewassen te irrigeren en hun auto's te wassen.

Politieke partijen hadden het op 5 december over een aankomende resolutie voor de tweestatenoplossing. Vol verwachting klopte ons hart ...

"Wij benadrukken dat de Europese Unie moet samenwerken met Israël en de Palestijnse Autoriteit ten aanzien van de bewapening en ontwapening van "terroristische" groeperingen in Gaza en op de West Bank", aldus de resolutie, 'overeenkomstig internationale wetten en voorschriften, en het Arabische vredesinitiatief, en met inachtneming van de terrorismelijst van de Europese Unie.'

Brussel was toen nog een bruisende stad, Brussel was toen ollala en olijk ...