• 14 juli 2015
    Midden-Oosten

Amsterdam huilt

Jose van Leeuwen

'Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen' is een lied over de joodse inwoners die tijdens WO2 werden gedeporteerd. Een prachtig lied dat je doet rillen van emoties. Maar waarom huilt Amsterdam ook nu en wie in Amsterdam huilen er mee? Dat zijn Theodor Hollman, Max van Weezel, Jaques Monarch, Harry van den Berg, Ronny Naftaniel , Elma Drayer en andere joodse en christelijke inwoners van de hoofdstad.

Al jaren wil Lex van Drooge (CDA) een stedenband met Tel Aviv, goed voor de handel en de internationale samenwerking. Eigenlijk kwam dit idee van Ronny Naftaniel. Die wil dit al jaren maar om dit nu zelf op de agenda te zetten van de Amsterdamse gemeenteraad is niet handig, daar heb je iemand anders voor nodig. En ja hoor, nu kun je de boodschap van Ronny lezen in Lex van Drooge zijn woorden: "Israël is economisch gezien ‘booming’: het behoort tot de absolute top van de wereld in het aantal technologische start-ups, entrepreneurs en wetenschappelijk onderzoek. Hier moeten wij een stedenband mee aangaan".

Ook de opvolgster van Lex, Marijke Shahsavari-Jansen verdedigde dit voorstel met grote passie. Zij heeft het over dat wij een verschil kunnen maken, Palestijnse en Israëlisch jongeren kunnen bijeenbrengen. Die hebben geen contact met elkaar en wij kunnen daar misschien wel verandering in brengen. Een druppel op een gloeiende plaat maar het is het begin. Ook kunnen wij de burgemeesters uit Tel Aviv en Ramallah voor een bezoek aan Adam uitnodigen. Misschien gaan ze dan wel naar het Anne Frankhuis en zorgt burgemeester Van der Laan dat ze niet in de rij hoeven te staan maar voor mogen dringen.

De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldaï, zou heel progressief zijn en met progressieve mensen onder de rechtse Israelische regering moeten wij toch samenwerken? Tel Aviv is Israel niet, zeggen voorstanders van de stedenband. Daar denkt Ron Huldai trouwens anders over. “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël geworden zo’n 3.500 jaar terug. Gedurende eeuwen hebben Joden overal ter wereld geleefd met de hoop ooit eens naar het Heilig Land terug te keren en baden ze “Ha Shana haba b’Jerusjalaim, volgend jaar in Jeruzalem”. http://joodsactueel.be/2012/07/29/burgemeester-tel-aviv-jeruzalem-is-de-hoofdstad-van-israel/

Ron Huldaï studeerde aan de US Air Force Air War College op de Maxwell Air Force Base in Montgomery. Wat progressief en geweldig om mee te pronken als je hem ook aan de burgemeester van Ramallah, Janet Michael, introduceert! Janet Michael heeft namelijk een heel suffig, burgerlijk bestaan geleid. Zij was directeur van een meisjesschool en sommigen zien haar als lid van een bevrijdingsorganisatie. Wat een verschil met de stoere progressieve gevechtspiloot en brigade generaal!

Ik zie het helemaal voor me: het CDA gaat een lans breken voor het bijeenbrengen van jongeren, zij gaat visa regelen voor jongeren die van tevoren zijn gescreend. Die niet gevangen hebben gezeten, niet gemarteld zijn of geen familieleden missen door toedoen van het Israelisch leger. Jongeren, tja aan welke leeftijd moet ik dan denken, 10, 15 of 18 jaar? Israelische jongeren gaan dan in militaire dienst, leren hoe te schieten, te vechten, te intimideren en te arresteren. Jongeren die de Palestijnse jongeren vaak zonder gevolgen kunnen doodschieten.

Lijkt me toch wel een vet plan, breng ze samen. Jongeren die elkaar nu wel kunnen ontmoeten en niet door een muur gescheiden worden, jongeren die na het bezoek dan weer terug gaan naar hun eigen leefomgeving. De ene naar het progressieve Tel Aviv waar regelmatig gemeenteraadsleden deelnemen aan racistische demonstraties en de anderen naar hun leven achter de muur met checkpoints, controles en bewegingsbeperking.

In Tel Aviv zitten Palestijnen vaak met bewapende leeftijdsgenoten (militairen) in het openbaar vervoer, progressief dragen de laatsten de wapens losjes over hun schouder, rollen de mouwen van hun uniform op en de meisjes onder hen draperen hun haren over de onderscheidingen die zij hebben ontvangen voor hun optreden in de oorlog tegen de Palestijnen.

Ronny Naftaniel wil graag dat de Palestijnen de Nakba vergeten. Ronny zegt: "Het is bizar om deze generatie inwoners van Tel Aviv de vlucht van circa twintigduizend Palestijnen uit Jaffa, 68 jaar geleden, aan te wrijven. Een vlucht die nota bene veroorzaakt werd doordat de Palestijnen zich gewapenderhand keerden tegen de VN-beslissing zowel een Joodse als een Palestijnse staat op te richten".

Maar Ronny vertelt hier de waarheid niet over Jaffa/Yafo/Tel Aviv, vertelt niet hoe de joodse paramilitairen door de wijken marcheerden, mensen bijeendreven en executeerden. Dat zij vluchtten uit angst voor hun leven en dat van hun families. 'Once a major cosmopolitan center of trade and citrus-growing, and the cultural capital of Palestine, poorly-defended Jaffa, beset by hunger and chaos, lay at the mercy of the besieging Zionist invaders. In April 1948, Jaffa fell to the invading forces, led by the Haganah. Thrown into the sea. With no escape by land, tens of thousands of residents of Jaffa and neighboring villages fled by sea – scores drowning – leaving just 4,000 of the city’s original people behind.' https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israels-likud-hopes-complete-ethnic-cleansing-jaffa

Burgemeester van der Laan noemde de holocaust en 'wat de Palestijnen zo ervaren of noemen de Nakba'. Hij had zelfs nog de Nakba tentoonstelling in Amsterdam verdedigd tegen mensen die dit wilden voorkomen en tegenwerken. Men moet elkaars pijn leren kennen. Dus de onderdrukker moet voelen wat de onderdrukte voelt of wat zijn familie heeft gevoeld of wat men nog gaat voelen?

Alle progressieve mensenrechtenorganisaties die kunnen vertellen hoe het er aan toe gaat in Israel/Palestina worden door NL gekort op hun subsidies. Men probeert hen monddood te maken. De stedenband wordt voorbereid, een van de tot voor kort belangrijkste ambtenaren van Nederland, nu wethouder economische zaken en loco-burgemeester, mevrouw Ollongren komt een kijkje nemen en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/3626828/2014/04/02/Ollongren-wethouderskandidaat-D66-Amsterdam.dhtml

Praten met beide partijen waarbij de Palestijnse burgemeester de “excuus Truus” is om deze stedenband tot stand te laten komen. Ondertussen toucheert het CIDI alle politieke partijen in Amsterdam. Nog even en dan is alles geregeld.