Skip to main content
  • 20 oktober 2020
    Midden-Oosten

75 jaar vrijheid

Jose van Leeuwen

“75 jaar vrijheid noemen ze het. Vrijheid, het moet niet gekker worden, we leven in een dictatuur.  Neurenberg-wetten worden ingevoerd, Davidsterren op jassen en gedwongen vaccinaties!” Je zou de lui die dit roepen een echte dictatuur toewensen, ik wel tenminste.

Gehoord op NPO1: Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, samen met Generaal Majoor bd Patrick Cammaert. NPO1 sprak met hen in de maand waarin we het 75-jarig bestaan van de VN vieren, 75 jaar VN in 75 verhalen, prachtige tekst.

Gelukkig sprak Patrick Cammaert zijn ernstige zorgen uit over de situatie in de VS (grootste democratie in de wereld).

Een van de mooie gevolgen van WO2 is dat wij een organisatie hebben die wil streven naar wereldvrede Die nooit meer WO2 wil. Helaas is het niet helemaal gelukt.

Gezien op NPO: de indrukwekkende documentaire ‘Er reed een trein naar Sobibor’. Er zijn weinig gebeurtenissen te vergelijken met de holocaust. De pijn, de trauma’s, de nachtmerries blijven, blijven van generatie op generatie.

Maar als we deze trauma’s al kennen, waarom zorgen wij er dan niet voor dat ze voorkomen worden?

Waarom dan kinderen en volwassenen uit Syrië met nachtmerries, uit Afghanistan, Irak, Congo, Soedan en ga maar zo door. De lijst is lang, niet alleen omdat zij een oorlog hebben meegemaakt maar ook door de uitzichtloosheid, honger, klimaatverandering en uitbuiting.

Hun kampen in Griekenland zijn zo lek als een mandje, het giet er pijpenstelen en jong en oud zit er in de regen. Kunnen er  geen afstand houden, geen toiletten die gelucht kunnen worden, geen douches die open kunnen staan om het virus te laten verdwijnen.

Waarom dan grenswachten in grote delen van Europa om de vluchtelingen tegen te houden? https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/29/het-nieuwe-moria-lijkt-veel-op-het-oude-a4014112 Straks is het winter…

En toch vieren wij die 75 jaar vrijheid. Komen de hoge dames en heren bij elkaar, drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was.

75 mooie verhalen over 75 jaar vrijheid

Er is een heel programma met sprekers, zangers en storytellers. Den Haag telt ruim 200 internationale organisaties. Om er een paar te noemen: het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationale Hof van Justitie, en Europol. Ik ga deze allemaal niet fileren, hoewel dat natuurlijk een aardige job in quarantainetijd zou zijn.

Maar wat dan als je echt een steen optilt, wat zit er dan onder die steen?

Een schreeuwende Geert Wilders die de Fatima’s en Mohammeds de schuld geeft van het gebrek aan IC bedden.

Ministers die weten dat er wapens naar dictaturen gaan, zie het rapport van Stop Wapenhandel Nog altijd wordt Nederlandse militaire technologie geleverd aan landen die oppositie met geweld de kop indrukken. Opmerkelijk zijn in dit verband recent goedgekeurde grote wapenexporten naar Egypte en Indonesië. 

Egypte is samen met o.a. bondgenoot Saoedi-Arabië betrokken bij de oorlog in Jemen. Het land is ook steeds actiever bij de oorlog in buurland Libië. Intussen verslechteren de verhoudingen met buurlanden Turkije en Ethiopië. Egyptische grensbewakers treden hard op tegen vluchtelingen en migranten, er zijn talloze meldingen van geweld door de Egyptische kustwacht en marine. Er wordt regelmatig op vluchtelingen geschoten. De EU levert aan Egypte training, geld en materieel voor het tegenhouden van 'illegale migranten'.

Weet de VN dat er een grote meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad voor het houden van een wapenbeurs in AHOY was? Daar zou een maritieme wapenbeurs Undersea Defence Technology (UDT) gehouden worden.

Weet de VN dat er op de begroting van de Europese Unie een Europees Defensie Fonds van 7 miljard euro voor de periode 2021-2027 staat?

75 jaar vrijheid in 75 verhalen

Gerdi Verbeet noemde een van de verdiensten van de VN dat het rustiger is in Gaza en Ramallah. 'Unicef werkt daar om te zorgen dat kinderen onderwijs krijgen, beroepsonderwijs kunnen volgen, om zo te zorgen voor een redelijke jeugd met minder beschadigde jongeren.' Wat!?! Waar is die steen? Onder welke rots heeft Gerdi Verbeet gelegen? Gewoon even op NPO1, geen tegenwoord, geen twijfel maar gewoon doorgaan met haar verhaal. Gerdi Verbeet vergat te vertellen dat de NGO-Monitor, de Amerikaanse lobbygroep voor Israel, Unicef (VN organisatie) ervan beschuldigt met terroristische organisaties samen te werken.

Ik wil haar wel even een update geven over de situatie daar:

Joodse kolonisten gebruiken kettingzagen om elektriciteitspalen in Palestijnse dorpen om te zagen. (PaChr) Het gebeurde in Jalud, ten zuiden van Nablus. In een groot deel van het stadje viel de stroom uit. Het schooltje dat onlangs, met financiële steun van Europa,  in één nacht werd opgetrokken in Ras al-Tin dreigt alweer gesloopt te worden door Israëlische autoriteiten. (Wafa) Israël is, als bezettingsmacht, verplicht zorg te dragen voor goed onderwijs, maar doet het tegenovergestelde.

De aanvallen van joodse kolonisten op Palestijnse boeren en journalisten lopen uit op complete veldslagen. Bij een aanval op olijvenplukkers in Burqua (ten oosten van Ramallah) liepen twee Palestijnen verwondingen en botbreuken op. (PNN/PaChr) De aanvallers kwamen uit de nabijgelegen illegale joodse nederzetting Migron en werden uiteindelijk verjaagd.

Op de weg tussen de dorpen Qusra en Jaloud, ten zuiden van Nablus, werden Palestijnse auto's bekogeld met stenen. (PNN) In geen van bovengenoemde gevallen greep de Israëlische bezettingsmacht tijdig in. Ik heb gezien hoe het Israëlisch leger traangasgranaten in scholen schoot, kinderen arresteerde, scholen barricadeerde met jeeps etc etc. Huizen worden met de grond gelijk gemaakt, olijfopbrengst wordt gestolen, vergunningen om huizen te bouwen komen niet af, constante spionage van Palestijnen en Gaza.

Tja... Gaza.

Zoals de Verenigde Naties in 2012 voorspelden, is Gaza door Israëls jarenlange blokkade van het gebied (met medewerking van Egypte) niet langer geschikt voor menselijke bewoning. Als onderdeel van de blokkade is het gebied jarenlang verstoken van middelen die essentieel zijn voor de waterzuivering, riolering, energievoorziening, gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting. Gerdi heeft het verhaal van de Palestijn niet gelezen, https://75jaarvn.vrijheid.nl/nl/verhalen/awni-farhat

75 jaar VN, 75 verhalen, ook deze verhalen horen erbij.