Skip to main content
  • 19 maart 2020
    Media

Waar ik het vooral niet over wil hebben

Jose van Leeuwen

Elke zaterdagochtend zegt Kees Boman op NPO1 deze tekst, daarna noemt hij een hele riedel op waardoor je juist getriggerd wordt om te gaan zitten met je beschuitje en kopje thee.

Ik ga eens kijken of ik het ook kan, allereerst door te zeggen dat er zo vreselijk veel is om over te schrijven, zo veel dat ik mij tegenwoordig maar afsluit en achter een naaimachine ga zitten om driftig te stikken en zigzaggen.

Waar ik het niet over wil hebben is het C-woord, maar dit vond ik op twitter: 'Eerste Corona-patiënt op Lesbos is 'n feit'. A local Greek. Bijna al 't verplegend ngo-personeel is inmiddels weg, wegens fysieke bedreigingen van extreem-rechts. In horrorkamp Moria zijn 22.000 geterroriseerde&getraumatiseerde refugees in walgelijke omstandigheden nu alleen.

Over Frits Huffnagel, voorzitter van stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) en het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Ook weer op twitter: "Willen sommigen dat er binnen de AGP/LHBT-gemeenschap een rechts en prikkelend geluid gehoord mag worden?'' Dit na zijn opmerkingen over zielige kinderen in vluchtelingenkampen waar misschien wel een vader achter staat die oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die dat heeft gefaciliteerd.

Over de sprinkhanenplaag die Oost Afrika teistert, waardoor de voedselvoorziening in grote delen van Oost-Afrika in gevaar is. In onder meer Somalië, Ethiopië en Kenia heeft de insectenzwerm tienduizenden hectaren akkerland aangetast. Ook India en Pakistan ondervinden overlast van de insecten. Het oogstseizoen begint volgende maand. Volgens het Rode Kruis staat de Hoorn van Afrika op een "cruciaal moment voor de voedselvoorziening". Juist daar hebben ze in de afgelopen jaren al te maken gehad met verschillende rampen, van enorme droogte tot verwoestende overstromingen.

Over de 400 gesponsorde olijfbomen die vernield zijn in Wadi Fukin door Israëlische militairen.

Over het stuk van Gideon Levi in de Haaretz van 7 maart 2020: 'The Israeli Army Doesn't Have Snipers on the Gaza Border. It Has Hunters. In the Gaza Strip there are 8,000 permanently disabled young men as a result of the snipers’ actions. Some are leg amputees, and the shooters are very proud of that. They chose their victims by their charisma, with a sniper’s precision. Their “leadership aura” has destined young men to a life of disability in the cage that is Gaza. But that was not enough. They become bloodthirsty as only young incited people can be. They wanted more blood, not just blood, a child’s blood. Not just a child’s blood, but in front of his family.'

Over de stemming om mensenrechten boven economische belangen te zetten, 49 stemmen voor en 101 stemmen tegen.

Over de pijpleiding door het midden van de Rotterdamse haven met heet water van de fossiele industrie naar o.a. Den Haag. Volgens Groen Links Den Haag en wethouder Liesbeth van Tongeren een duurzame energietransitie. Terwijl volgens een nieuwe studie (2019) van CE Delft en CMAG in Den Haag genoeg duurzame warmtebronnen zijn om in de warmtevraag te voorzien.

Over de afhankelijkheid van China voor wat betreft medicijnen en andere producten die de samenleving /economie nodig heeft. Volgens NRC van 5 februari: ‘Inmiddels geldt dat als China niest, de wereld verkouden wordt. De vraag die nu beantwoord moet worden is of de prijs die de wereld voor die afhankelijkheid betaalt niet te hoog is.’

Over de femicide die plaats vindt in Mexico. Dagelijks worden er 10 vrouwen vermoord door hun partner, weinig politieke partijen in Nederland besteden hier aandacht aan.

Over de toespraak van een vrouw uit Chili op vrouwendag in Amsterdam. Dochter van een moeder die als jong meisje was verkracht en geadopteerd om in een christelijk gezin opgevoed te worden. Haar roep om rechtvaardigheid en het einde van het neokolonialistische beleid van multinationals. Ze stelen onze grondstoffen en vernietigen onze habitat.

En als laatste, Het PvdA-congres van afgelopen zaterdag heeft de Tweede Kamerfractie gevraagd om afstand te nemen van de IHRA-definitie van antisemitisme.  Dat wil zeggen dat het congres met grote meerderheid (94%) een motie heeft aanvaard die een beroep op de fractie doet om de definitie niet te gebruiken als een middel om kritiek op Israël verdacht te maken. De motie luidt: 'De Partij van de Arbeid, in congres bijeen op 7 maart 2020 te Nieuwegein, overwegende dat: de strijd tegen antisemitisme grote aandacht en nadrukkelijke steun verdient; alle vormen van racisme op universele gronden en met dezelfde toewijding bestreden dienen te worden.'

Maar waar gaan we het dan wel over hebben?