Skip to main content
  • 25 maart 2010

Spannende quizz

KeesStad

Als we niks anders te doen weten, bij ons thuis, gaan we TV kijken. Tijdens het  zappen hadden we het er laatst over dat er - vooral vroeg op de avond - overal melige spelletjesprogramma's en quizzen zijn, maar dat iedereen, bij ons dan, die oervervelend vindt en er nooit naar kijkt. We keken nog liever skischansspringen, en dat is pas saai want er valt echt nooit meer iemand te pletter. We vroegen ons af waarom er geen quizzen zijn die echt spannend zijn. We zouden wel blijven kijken als er inplaats van stomme vragen over soapsterren waar we nog nooit van gehoord hadden, echte problemen zouden moeten worden opgelost. Al dat geld en die enorme studio's, en dan alleen maar onzinvragen. Dat moet toch anders kunnen?

Dat je met je team bijvoorbeeld een slimme manier moet verzinnen om ervoor te zorgen dat heel Nederland zich op gaat winden over de uitbuiting van schoonmakers. Of dat ze een keer verschillende scenario's in de praktijk uitwerken om van die verschrikkelijke auto's in de binnenstad af te komen. De grote herverdeling-van-welvaart-show. Een paintballwedstrijd tussen CEO's en kassapersoneel van supermarkten voor mijn part (titel van het programma: klassenstrijd!). Of een politieke ruilbeurs tussen neoliberalen en de linkse kerkgangers (wij zeuren niet
meer over ontwikkelingshulp als jullie stoppen met multinationals). Het is maar een idee.

Wat ook zou kunnen is dat je punten krijgt voor het oplossen van dillemma's waar iedereen in het werkelijke leven mee zit. De keuze tussen een keer met zo'n goedkope charter naar een zonnig strand vliegen, en het milieu/klimaat een beetje heel laten. Maar dat je dan extra punten krijgt voor innovatieve oplossingen. Dat je wel mag vliegen als je ook een keer een topconferentie van bankiers helpt blokkeren, bijvoorbeeld. Of dat je een boom mag planten op een parkeervak naar keuze, als je het goede antwoord gegeven hebt. Zo moeilijk is het niet.

Andere vragen die dringend oplossing behoeven zijn: waarom is er geen linkse partij meer die er vol tegenin gaat nu de crisis zo goed heeft aangetoond dat het kapitalisme aan alle kanten faalt? Waarom zijn er geen krimi's waar de politie en de staat steevast het onderspit delven? Waarom krijg je wel een medaille als je een stuk steen met een handvat over het ijs in een cirkel weet te schuiven, maar niet als het je lukt met twee fietsende peuters heelhuids de Ceintuurbaan over te steken tijdens de spits? We weten het niet. De media zouden ons daarbij kunnen helpen. Maar die vullen de zendtijd liever met vragen over het liefdesleven van een golfer, of het percentage mensen dat tijdens het douchen hardop zingt.