Skip to main content
  • 17 oktober 2018

Prins Pils, prins Vastgoed en nu prins Startup

Jose van Leeuwen

Prins Constantijn is een energieke man, spreekt verschillende talen en heeft rechten aan de rijksuniversiteit van Leiden gestudeerd (afstudeerrichting Burgerlijk Recht). Na zijn studie liep hij stage bij het kabinet van de commissaris -toen Hans van den Broek- van de Europese Commissie, waar hij tot 1999 werkzaam bleef. Na wat andere belangrijke posities buiten de EC, keerde de prins terug naar de Europese Cvoor Digitale Agenda. Pommissie als adviseur en later als adjunct-kabinetschef van eurocommissaris voor Digitalisering Neelie Kroes.

Constantijn is dus geen domme man, zeer slim zou ik zeggen. Naast zijn werkzaamheden voor de EC heeft hij ook andere functies, De prins heeft verschillende maatschappelijke taken en ere-lidmaatschappen, waaronder die van voorzitter van het Prins Bernhard Natuurfonds, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds en beschermheer van World Press Photo. Foto’s van oorlogsgebieden, onrecht, mooie natuur en sport. Ook over Palestina zouden er honderden foto’s gemaakt kunnen worden, wat zeg ik, duizenden foto’s van onrecht, vernietiging en onderdrukking. “Gaza Burial Gaza City November 2012 was de world press foto van het jaar. “ https://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/15/paul-hansen-wint-world-press-photo-met-krachtige-foto-gaza-a1437234 https://www.worldpressphoto.org/search/images?search=gaza

Zou Constantijn hem niet gezien hebben? Of staat de foto niet meer op zijn netvlies? De prins zou moeten weten, met zijn studie burgerlijk recht, dat Palestijnen ook recht hebben, dat je landen op een goede manier zou moeten en kunnen dwingen om het recht na te leven. Een van die manieren is BDS, Boycot Des investment en Sancties. Amsterdam wilde heel graag een stedenband Tel Aviv-Amsterdam.

Vele organisaties en personen waren hier tegen, omdat je nooit weet of je profiteert van de illegale nederzettingen, of je gebruik maakt van kennis en ervaring van militairen die hun kennis hebben opgedaan gedurende de oorlog tegen het Palestijnse volk. Technische kennis die nodig is om gebieden af te sluiten, manieren om crowd control te beheersen, het profileren van mensen. De vijand is dan natuurlijk altijd de Palestijn, en de mensenrechtenorganisatie die de misstanden aan de kaak willen stellen. Amsterdam heeft er een bittere pil aan gehad, inspraakmomenten, demonstraties, brieven, e-mails en druk, heel veel druk van alle kanten.

Maar nee, Constantijn is als hoofd van de Startup Delta met verschillende investeerders en durfkapitaalfondsen naar Israel gegaan. Hij heeft een bezoek gebracht aan het ‘DLD Tel Aviv innovation festival’ Hier heeft hij met zijn delegatie Israelische startups gemotiveerd om zich te vestigen in Nederland. Nederlandse bedrijven zouden veel van de ervaring van Israel kunnen leren bij het opzetten van technologie en innovatiecentra. Maar in hoeverre geldt hier de voorwaarde om niet te profiteren van bezetting, onderdrukking en apartheid? SOMO medewerkers zijn geweigerd aan de grens en hebben een verbod gekregen om de komende 5 jaar het land te bezoeken. https://www.somo.nl/nl/somo-onderzoekers-langdurig-de-toegang-tot-israel-geweigerd/

Buiten het feit of zij zich al dan niet zich voordelig kunnen vestigen in NL, krijgen wij inzicht in welke bedrijven het zijn en welke lessen wij dan kunnen leren van Israel? Het is zo mooi allemaal, samenwerking om het milieu te redden, water te zuiveren, veiligheid op internet en in de samenleving. Maar waarom dumpt Israel dan het afvalwater met zware metalen en ander gif op Palestijns grondgebied?

Waarom erkent Israel dan niet dat de gevolgen van het dumpen van afvalwater een groot gezondheidsrisico is voor Palestijnen? Stel je voor dat wij naast het huis van Prins Constantijn afvalwater dumpen van verschillende fabrieken, hoe zou hij reageren en hoe zou de politie reageren? Waarom werkt hij met bedrijven waarvan hij kan weten dat hun kennis is opgedaan bij defensie, dat men Palestijnen heeft afgeluisterd en met hetgeen wat zij hebben kunnen afluisteren Palestijnen heeft gechanteerd. Waarom mogen er vanuit Europa vele bedrijven komen om samen te werken al dan niet met Europese subsidie, waarom worden er echter Jordanese ondernemers geweigerd die een beurs in Bethlehem wilden bezoeken? https://abu-pessoptimist.blogspot.com/2018/10/israel-weigert-120-jordaanse-deelnemers.html#more

Prins Constantijn zei dat Nederland iets kan leren van Israel, waarom zegt hij niet dat Israel wat kan leren van Nederland? We hadden een prinses die zei ’hij was een beetje dom’.