Skip to main content
  • 27 april 2006

De ontdekking van de PDO

KeesStad

De vent die een-hele-tijd-het-land-uitgeweest was, zat voor het eerst weer in de trein in Nederland, toen hij zijn mond voelde openvallen omdat een man verderop in de coupé plotseling achteloos zijn broek liet zakken en midden in het gangpad zijn behoefte ging zitten doen. Hij ging daarvoor op een of ander uitklapbaar metalen framepje zitten waar blijkbaar ook een soort apparaatje aangebouwd zat, dat zoemend de drol luchtdicht afsealde. Hij scheurde het envelopje af, deponeerde dat vervolgens in de prullenbak van de trein en ging verder met zijn krant.

De vent keek nog eens verbijsterd om zich heen, maar niemand leek het de moeite waard te vinden om op te merken. Daarna zag de vent het nog een paar keer gebeuren. Slechts in één geval, toen de betreffende ontlaster er luidruchtige persgeluiden bij maakte, vond hij iemand in de coupé die hem met het optrekken van wat wenkbrauwen liet weten ook niet geheel gecharmeerd te zijn van wat zich voor hun ogen afspeelde.  Later zag hij het ook op straat; keurige zakenmannen die even de aktetas neerzetten en, in de andere hand een telefoon aan het oor, hurken en hoppetee...

Eenmaal aangekomen vroeg de vent aan vrienden wat hier in godsnaam aan de hand was.Dat er van alles verandert in het land, snap ik best. Zo is de krant bijvoorbeeld tien keer zo dik als toen ik vertrok, en staat er ook tien keer minder in. Maar dat gepoep midden op straat, wat is dat nou? Zijn vrienden gierden het uit. Oh had je daar nooit over gehoord?! Dat is de PDO. De Portable Defecation Outlet.

Een of ander handig apparaatje, best duur ook nog. Maar echt handig. Je kunt nu gewoon overal je behoefte doen, en het werkt echt heel schoon enzo, de boel wordt keurig luchtdicht verpakt. In het begin stond het een beetje raar, maar dat went snel. Het bespaart enorm veel tijd en het is ook veel hygiënischer dan dat je zo'n plee moet delen met allerlei onbekenden.

De vent probeerde nog wat tegen te sputteren door op te merken dat je dat soort dingen vroeger gewoon thuis deed, of in iedere geval in een daarvoor gereserveerde en afgesloten ruimte en door te voorspellen dat er binnenkort nergens meer een publieke wc te vinden zou zijn en dat ze zelfs in de kroegen zouden zeggen dat "tegenwoordig iedereen die zelf heeft'.

Zijn vrienden vonden dat hij zat te zeuren. Ach, het is gewoon technisch mogelijk. Je moet met je tijd meegaan. Dat soort ontwikkelingen hou je toch niet tegen. Bovendien is het heel begrijpelijk dat ze het niet pikken dat je niet door kunt werken omdat je voortdurend op de plee zit. En binnen de kortste tijd weet je niet beter.

Zo had de vent het nog niet bekeken.