Skip to main content
  • 08 mei 2016

Asbest

KeesStad

In het radicalere deel van de Franse beweging - die de laatste maanden danig is opgebloeid met het verzet tegen de arbeidswethervormingen - woedt momenteel een felle discussie over 'obscurantisme' en complotdenken. Dat komt omdat - net als bij 'Occupy' een paar jaar geleden - de gelederen van de nachtelijkepleinbezetters (#nuitdebout, kijk maar op m'n website globalinfo.nl als je daar meer over wilt lezen) er niet van zijn gevrijwaard. Een van de initiatoren van de pleinbezettingen zou ook nauwe banden hebben met kringen die zwaar in de complotdenkerij zitten.
Het debat wordt ook opgerakeld omdat de critici een dubbele agenda hebben: ze zien dat 'postmoderne geleuter' op het plein niet zitten en denken dat het voornamelijk afleidt van werkelijke strijd. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit, want het is een feit dat de nachtelijke pleinbezettingen (op Place de la Republique in Parijs maar ook in tal van andere Franse steden) ook een zeer toegankelijk middel zijn geweest voor mensen die anders moeilijk toegang krijgen tot radicale bewegingen, om deel te nemen aan de protesten. Maar als het vervolgens bij 'postmodern geleuter' blijft, kun je je inderdaad afvragen of er iets mee opgeschoten is.

Maar het onderuithalen van complotdenken is natuurlijk altijd goed. De hardnekkige verspreiding van absurde theorieën over geheime genootschappen en bedreigingen van de gezondheid heeft in die zin dezelfde functie op internet als 'postmodern geleuter' op zo'n plein. Het leidt de aandacht af van waar ze eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn, en je zou haast denken dat er een complot zit achter het complotdenken.

Feit blijft dat allerlei zaken die open en bloot voor onze ogen geregeld worden en die echt schandalig zijn, vaak helemaal geen aandacht krijgen van de 'internetcommunity'. Of op straat. Zoals het gekonkel tussen de EU en Turkije tegen vluchtelingen (in ruil voor zwijgen van Europa over het afslachten van Koerden). Iemand zien demonstreren in Nederland? Dijsselbloem en de Grieken? Nu is er een rapport uitgekomen dat zelfs 95 procent van het geld dat in Griekenland gepompt werd (in ruil voor de volledige ontmanteling van sociale voorzieningen) naar buitenlandse banken is gegaan... Of de oorlog in Jemen, om maar wat te noemen en hoe 'we' daar bij betrokken zijn.

Onder de complotberichten die op internet 'viral' gaan, zijn de 'geheime gezondheidsbedreigingen' steevast een topper. Vaccinaties natuurlijk, maar ook allerlei geruchten over een of ander chemisch goedje dat in je voeding zit. En vaak zit er natuurlijk ook een zweem van waarheid aan, dat is met veel complotverhalen zo. Maar wederom is het verbazingwekkend dat de 'echte' vervuilers nauwelijks aandacht krijgen. Het is al jaren bekend dat bepaalde verfsoorten die vooral op boten gebruikt worden, gruwelijke effecten hebben voor organismes die ze opnemen, en dan uiteindelijk ook in ons eigen lichaam terecht komen. Het duurde tientallen jaren voor er wat tegen ondernomen werd. En nu zit het in het drinkwater. Hier heb je het nieuwste horrorverhaal (dat dus nauwelijks aandacht krijgt) over het goedje uit de teflon-familie (perfluorooctanoic acid, of C8, zie de details hier: http://www.truth-out.org/news/item/35936-should-you-be-worried-about-perfluorooctanoic-acid-in-drinking-water-here-s-what-we-know)

Teflon zelf, of polytetrafluoretheen (PTFE) is net zo'n geval. Nu kookt iedereen met pannen met zo'n anti-aanbaklaag, en het is zeer de vraag hoe wijs dat is. Ik doe het in ieder geval niet. Sinds enige jaren wordt het zonder de beruchte C8 gemaakt, maar toch. De producent heet DuPont en de fabrieken waar het goedje gemaakt werd (zoals in Nederland in Dordrecht: http://www.ad.nl/ad/nl/32605/Dordrecht/article/detail/4259425/2016/03/09/Teflon-medewerkers-DuPont-willen-bloedonderzoek.dhtml) hebben gemeen dat de boel zwaar vervuild is en de mensen die er werkten vergiftigd zijn. Dat is allemaal bekend, maar niet bekend, als u begrijpt wat ik bedoel. Waarom gaat dat dan niet 'viral'? Zakenmannen die goed geld maken door de boel te vervuilen en de levens van omwonenden en arbeiders om zeep te helpen?

Niet sexy genoeg voor 'de plotters' in ieder geval.