Skip to main content
  • 26 juli 2015
    Linkse discussie

Stomme acties

KeesStad

Het meest deprimerende aan het Griekenland-drama, is dat niemand (buiten Griekenland dan) in staat lijkt te zijn om wat te doen. Al was het maar symbolisch. Het klopt niet helemaal natuurlijk, hier en daar zijn er in West Europa flinke demonstraties geweest. Maar er ontstond toch niet echt een aanhoudende golf acties en demonstraties. Zeker niet in Nederland, waar maar een paar protest-bijeenkomsten waren die elk hoogstens 200 mensen trokken. En dat met zo'n prominente rol van Dijsselbloem en de regeringspartijen achter hem. En dat ook terwijl het echt niet zo moeilijk is om wat te bedenken om te ondernemen (in een eerder artikel zette ik wat mogelijkheden op een rijtje: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/solidariteit-met-griekenland-maar-welke-en-hoe)

Nu was er één 'actie' die heel populair was, op sociale media enzo en waar vrienden over vertelden dat ze hem geweldig vonden. Een jongen in Engeland was een crowdfunding-campagne begonnen om Griekenland te helpen, omdat dat land een lening van het IMF moest aflossen en daar geen geld meer voor had (https://www.indiegogo.com/projects/greek-bailout-fund#/story). De jongen haalde in een paar dagen een paar miljoen bij elkaar, of toezeggingen daartoe, wat een fractie was van wat Griekenland nodig had, maar dat deed er kennelijk niet toe. Het-was-nu-eenmaal-geweldig en dat zoveel mensen uit de hele wereld geld wilden doneren was zo hartverwarmend, etc.

Ik vond het maar niks en probeerde de spamlawine zoveel mogelijk te negeren. Er zijn wel meer acties waar je niks aan vindt, en je hoeft niet overal op in te gaan. Maar het ding bleef in de keel steken, en toen we op een zomeravond na de vergadering van de boekwinkel in Utrecht aan de gracht zaten bier te drinken, bleken we ineens in twee kampen verdeeld toen de 'actie' ter sprake kwam, omdat iemand ermee aan kwam zetten die het 'zo'n geweldige actie' vond. De discussie dwong ons de voors en tegens op een rijtje te zetten, en na afloop was ik alleen maar sterker overtuigd dat het grote kul is.

Reden dat ik het hier nog eens voor u naloop, is dat ik denk dat er verband bestaat tussen de populariteit van zo'n hype, en het feit dat men verder niet veel doet. Als je gelooft dat dit soort zaken helpt, ga je waarschijnlijk niet eens meer zoeken naar acties die echt doel treffen. Natuurlijk is het leuk om via zo'n crowdfunding te kunnen laten zien dat er heel wat mensen zijn die wat geld voor 'de Grieken' willen schokken. Maar meer dan dat is het dus niet. De initiator zelf gaf naar eigen zeggen 'een fles ouzo, 10 Euro".

Hoewel misschien aandoenlijk, is de actie om allerlei redenen flink misplaatst. Ten eerste vanwege de suggestie dat we de Griekse problemen zouden kunnen oplossen door wat geld in te zamelen. Zelfs al was het gelukt om de hele benodigde 1,6 miljard euro op deze manier in te zamelen, wat dus bij lange na niet lukte, dan ging het nog maar om een van de vele aflossingen die Griekenland deze maanden voor de kiezen heeft. Gaan we dan elke week zo'n actie krijgen? Daarnaast vanwege de zweem van liefdadigheid. Alsof we ooit nog een herhaling van Bono en Geldoff tegen-de-armoede-in-Afrika willen zien.

De werkelijke oorzaken van de crisis blijven zo volstrekt buiten beeld. En vooral omdat de actie eigenlijk legitimeert dat IMF of ECB geld zou moeten krijgen. Laten de particuliere banken die met hun hulp uit de brand zijn geholpen dat geld maar ophoesten, in plaats van goedwillende burgers die het al niet breed hebben. Het is inmiddels toch goed genoeg onderzocht dat die schulden grotendeels illegitiem zijn? Dan zou je daar dus op moeten richten. En ten slotte omdat het perfect past in de wereld van 'clicktivism'; we komen niet meer de straat op, bezetten geen kantoren van schuldige bedrijven of partijen meer, belagen de verantwoordelijke politici niet, maar denken dat het volstaat als we vanachter de computer thuis een bedragje overmaken of een petitie ondertekenen.

Het is dus te hopen dat er binnenkort weer acties 'viral' gaan die daadwerkelijk hout snijden.