Skip to main content
  • 10 januari 2007

Conservatief

KeesStad

Het wordt misschien tijd om er eerlijk voor uit te komen; ik betrap mezelf steeds meer op denkbeelden die alleen maar volstrekt conservatief genoemd kunnen worden. Zou dat te maken hebben met ouder worden? Of klopt de postmodernistische stelling wellicht dat links en rechts achterhaalde begrippen zijn geworden? In ieder geval is er inmiddels een gigantische lijst zaken die als hip, modern en vooruitstrevend bekend staan, waar ik helemaal niks mee te maken wil hebben, en andersom. Ik was benieuwd of u dat nu ook had.

Er zijn vooral erg veel dingen die ik zo wil houden, of waarvan ik vind dat ze vroeger beter waren. Nou als dat niet conservatief is, dan weet ik het niet meer. Ik ben zelfs tegen zoiets nieuwerwetserigs als de metro, die ze verderop door mijn stad aan het stampen zijn. Mijn grumpie theorie is dat die er alleen maar komt zodat bovengronds de auto's beter kunnen rondrazen.

Flikker maar op met die high tech ellende, die het bovendien voortdurend af laat weten. Met knarsende tanden kan ik terugverlangen naar de dagen dat de PTT nog bestond, met een postkantoor in elke buurt waar je terecht kon voor allerlei nutsvoorzieningen (nuts-voor-zie-ning-en ja).

Ik wil helemaal niet kiezen tussen drieëndertig 'zorgaanbieders' en acht onbegrijpelijke soorten telefoonabonnementen. Ik vond het best vroeger, en als het niet goed was, kreeg de politiek de schuld want die hoorde dat goed te regelen. Maar 'de politiek' heeft de boel in de uitverkoop gedaan en is er schaterend vandoor gegaan. In polonaise met de zakenmannen die er rijk van zijn gewonnen, met voorop Annemarie Jorritsma. Waarom er nog iemand op ze gaat stemmen, is mij een raadsel.

Ik heb ook een enorme hekel aan de ideologen van de nieuwe 'happy' generatie en hun in veel poeha verpakte absurde leegheid.

In de Volkskrant en de Balie legde een tweetal van 'coolpolitics' (tevens zelfstandig ondernemers) uit wat volgens hen hun generatie wilde en eiste. Na honderden woorden zonder enige graat of smaak, kwam de aap uit de mouw: leiders als Margaret Thatcher! Volgens mij is het alleen maar een façade om lekker te kunnen verdienen en zinloze hippe party's te kunnen organiseren ('dansen tegen CO2').

Helemaal ziedend word ik als zo'n snotneus dan ook nog uit d'r neus gaat lopen kletsen over de generaties daarvoor die er allemaal niets van begrepen zouden hebben. Ik snap ineens wat mijn ouders tegen die brommernozems hadden, en krijg nu pas enorm zin om Pasolini te gaan lezen, die toentertijd verklaarde dat ook te begrijpen.

Blijft natuurlijk de vraag wat we aanmoeten met nieuwe conservatieven als ondergetekende. Aan partijen heb je dus niets, die hebben hiervoor gezorgd. Ons rest maar een taak: het organiseren van de nieuwe boeren contrarevolutie. De Balie wordt onze Bastille, en die geparfumeerde drol, hoe heet'ie ook alweer, o ja Ilja Leonard Pfeiffer gaat als eerste op de hooivork.