Skip to main content
  • 20 februari 2024

2dh5 versie AI 3.0

KeesStad

Nee grapje, het wordt nog steeds door mensen gemaakt. Maar komend weekend voltrekt zich weer een versie van het in 2005 bedachte ‘festival’ voor ‘wereldversleutelaars’. Het is voor de derde achtereenvolgende keer in wijkcentrum Ru Paré in Amsterdam West.

Het festival wordt niet meer door dezelfde mensen georganiseerd als in 2005. Toen was het een poging om iets van structuur te creëren voor de radicalere delen van de notoir decentrale globaliseringsbeweging. We zagen een behoefte aan discussie en ‘skillsharing’ die zich eens per jaar buiten de alledaagse actie-noodagenda zou houden. Want – toen was het nog de tijd van de topprotesten – anders laat je altijd de tegenstander/vijand bepalen wanneer en waarover je bij elkaar komt.

Het idee was om elke twee jaar een andere stad te kiezen om het te organiseren, wat met wisselend succes geschiedde.

Ondertussen verdween de globaliseringsbeweging, en andere directe actie-bewegingen als de kraakbeweging, langzaam maar zeker. Er kwamen, een proces dat al langer gaande was, professionele NGO’s voor in de plaats. Wat niet hetzelfde, en zeker niet even radicaal was. De vraag is dan ook voor wie je nu nog een dergelijk gebeuren organiseert. Aan de inhoud zie je dat terug; er wordt door de huidige organisatoren (en degenen die voorstellen insturen) veel vaker een meer academische of theoretische workshop ingesteld. Dat komt ook omdat er bijna geen activistische campagnes meer bestaan. Hetgeen een vreemde contradictie vormt met de huidige tijd, die ze meer dan ooit zou kunnen gebruiken. Maar je kunt dat soort bewegingen nu eenmaal niet de realiteit in wensen (of vergaderen). Het zal zeker een rode draad vormen in het programma.

Verder is er, zoals bij elke 2.Dh5-aflevering, genoeg interessants te vinden in het programma. En mocht je niet willen workshoppen of discussiëren, dan kun je er stands met informatie vinden, en revolutionaire collegae in de wandelgangen om de dringende problemen van deze tijd mee te bespreken.

Want we voelen allemaal aan dat de komende tijd op alle politieke en maatschappelijke gebieden snelle verslechtering gaat brengen. Extreemrechts komt aan de macht. Of als ze daar door hun eigen gekluns buiten gehouden worden, dan gaan de extreemrechtse kiezers zich nog rancuneuzer gedragen en her en der de fik er in steken, aangevuurd door hun onsmakelijke leiders die geen enkele remming meer lijken te kennen. Om ons daartegen te weren, en andere slachtoffers van hun beleid en activiteiten bij te staan, zal er veel inventiviteit, moed en daadkracht nodig zijn. En bijeenkomsten als 2.Dh5 waar je buiten je eigen hokjes kunt treden en inspiratie van andere activisten en bewegingen op kunt doen, zijn daarvoor onontbeerlijk, nuttig en aangenaam.

In de schoolvakantie voorafgaand aan het 2.Dh5-weekend deden we een poging tot wintersport door met een slee naar de Vogezen te tuffen. Normaal gesproken het gebied het dichtst in de buurt van onze onbeheuvelde polder waar in de winter ’gegarandeerd sneeuw’ ligt. Maar er was, midden in februari, nergens meer sneeuw te bekennen. Zelfs de pistes met nepsneeuw, waar ‘s nachts de sneeuwkanonnen aangezet worden om nog een illusie van skipiste te creëren, konden niet tegen de hoge temperaturen op. Het effect was dat onder aan de pistes een enorme modderpoel ontstond van smeltwater, waar duizenden gezinnen met wintergear aan doorheen aan het ploeteren waren, in een verder bruingroen regenachtig landschap. Dat komt echt niet meer goed.

Tegelijkertijd winnen de partijen massaal terrein die klimaatbeleid maar grote onzin vinden en alle alarmerende wetenschappelijke onderzoeken afdoen als linkse propaganda. Het idee dat in de VS Trump weer aan de macht komt en bij ons windbuilen als Wilders die echt niets willen veranderen aan deze ellende, is verontrustend. Daar zal alleen een 2.Dh5 per jaar niets aan kunnen veranderen, maar het is wel een begin.

https://www.2dh5.nl/