Skip to main content
  • 22 september 2009
    Klimaatbeweging

Kriebels

KeesStad

Krijgt u ook een beetje de kriebels van al die klimaatacties? Volgens mij weet iedereen nu wel (en velen onder ons wel 3000 keer) dat het he-le-maal niet goed gaat en dat 'er wat moet gebeuren in Kopenhagen'. Elke NGO heeft nu weet ik het hoeveel ludieke opblaasdingen bij regeringsgebouwen laten dobberen en zo'n beetje de helft van de reclame wordt met vrome klimaatboodschappen gevuld. Bij mij werkt het al snel een beetje - en vervolgens steeds meer - averechts. Ik ga in ieder geval al niet meer naar dat soort dingen toe, als heel gesubsidieerd Den Haag en Gooi optrekt.

Volgens mij komt het ook niet door te veel C02, maar door de met harde hand voltrokken wereldwijde zegetocht van het kapitalisme. Die te lijf gaan zou een wondermiddel zijn waarmee meer opgelost wordt dan in Kopenhagen ooit zou kunnen. Voordeel is ook dat je er niet voor naar Kopenhagen hoeft (klimaatneutraal!). Want dat kan namelijk elke dag en overal om de hoek. Maar daar gaat de Novib vast niet bij meehelpen.

Zitten we midden in een godsgeschenk van een crisis, voor radikale politiek dan, en dan kijkt iedereen een andere kant op en gaat het klimaat bekampen. Je zou haast een complot vermoeden.

Maar ik mag niet te veel klagen van mijn buurman, dus daarom tot slot een grapje. Een econoom komt op straat een collega tegen en natuurlijk hebben ze het meteen over de 'financial meltdown'. "Snap jij nu wat er allemaal gaande is?" vraagt de eerste. "Nou, laat me een en ander uitleggen..." begint zijn collega. "Nee," onderbreekt hem die eerste  "uitleggen kan ik ook wel, ik doe niets anders, maar begrijp jij er ook wat van?