Skip to main content
  • 21 oktober 2007

Trots op Nederland? Kots op Nederland!

Joke Kaviaar

Bent u ook zo trots op Nederland? Rita wel! Dat zou ik ook zijn als mijn rechters, mijn regering, kortom iedereen die iets te zeggen heeft in dit land, onvoorwaardelijk achter mij zouden staan. Als ik, rapport of geen rapport van Vollenhoven, mijn vuile handen kon blijven wassen in onschuld. Als iedereen blindelings mij zou volgen, hoe groot een monster ik ook was. Ja, dan zou ik ook zeggen dat ik daar trots op was, en dat Nederland een geweldig land is, waar iedereen ‘die er hard voor wil werken’ het maken kan.

Natuurlijk zou ik me niet bekommeren om degenen over wiens rug dat gaat, mensen zonder papieren die doelwit zijn van mensenjacht. Vogelvrij. Bijvoorbeeld Ahmed Isa, slachtoffer van de Schipholbrand, tot zondebok gemaakt en veroordeeld. Of 110 mensen opgepakt tijdens een razzia in Amsterdam Zuid-Oost. Of die vrouw die zichzelf in brand stak nadat zij had gehoord dat zij voor het generaal pardon niet in aanmerking kwam. Of Michael Osey, die van de zevende verdieping viel toen de politie zijn huis binnenstormde, op zoek naar ‘illegalen’.

Net vrij was hij, na tien maanden onschuldige opsluiting in Kamp Zeist. Een tweede keer kon hij niet aan. Nu is hij dood.

Trots op Nederland? Kots op Nederland!

Pas nog hoorde ik van een vrouw wier vriend kort geleden werd ‘geklinkerd’, ´vrij´gelaten met een oprotbrief, uit Kamp Zeist: vermagerd, al zijn haar verloren, een schaduw van zichzelf. En ik heb overlevenden van de Schipholbrand ontmoet die actie voerden voor het vrijlaten van Ahmed Isa, omdat het hen ook had kunnen overkomen, dat ongeluk met die sigaret.

Maar als ik Rita Verdonk was zou ik trots zijn op Nederland, en ‘het volk’ dankbaar, dat het mij met zoveel misdaden tegen de mensheid laat wegkomen. Dan zou ik ook een gooi doen naar het premierschap, want hoe slechter je bent, hoe populairder. Wat let een mens met zoveel macht? Nationalisme viert hoogtij en daar is het goed op varen.

Intussen doet haar plaatsvervangster op vreemdelingenzaken het niet eens zoveel anders, al valt niemand dat op. Een week geleden werd een nieuw detentiecentrum in gebruik genomen, in Alphen aan den Rijn. Er is plaats voor 1300 mensen. Allemaal mensen zonder papieren. Een detentiecentrum met een eigen rechtbank, ongetwijfeld een kantoortje van de IND en de dienst ‘terugkeer en vertrek’, en maar één uitgang: met veel geweld het land uit. Een deportatiefabriek, in stilte geopend, want Albayrak mist de bravoure van de aandachtsgeile Verdonk.

In Zaanstad werd onlangs een gebruiksvergunning afgegeven voor de eerste bajesboot. Eén weekje nog, dan zal die in gebruik genomen zijn in al even grote stilte, want de Zaanse wethouder Egberts is van alle politiek verantwoordelijken niet alleen de grootste huichelaar, maar zelfs de allergrootste angsthaas: bij het zien van actievoerders in zijn vergaderzaal kruipt hij weg als een bange hond. Een interview met het plaatselijk suffertje kan er niet eens vanaf, maar die boten, die moeten er komen. Het is 'goed voor de economie'.

Maar het moet beter, en duidelijker, en dus staat Verdonk verveeld te trappelen om het roer weer over te nemen en te zeggen ´waar het op staat´ en koerst vol overtuiging af op een volgende ronde Kay van der Linden style campagne voeren. Hoe kan het ook anders! Wie zou er niet trots op zijn als zij het volk zó goed kon bespelen dat Joseph Goebbels er een schouderklopje voor zou hebben gegeven?

2007 is nog niet ten einde. ´Trots Op Nederland´ drijft zonder gêne op het braaksel uit de onderbuik van het gesundes volksempfinden in de Haagse hofvijver, gereed om het felbegeerde torentje te enteren.

Hup Rita hup, het tij gaat keren: we kunnen straks weer

`Trots zijn op Nederland`.

naschrift

27 oktober is het twee jaar geleden dat elf mensen omkwamen tijdens de brand in uitzetbajes Schiphol Oost.