Skip to main content
  • 09 mei 2017
    Ecologie

Niet links, niet rechts en niet recht door zee

Jose van Leeuwen

Het is niet links, niet rechts en ook niet recht door zee. De teksten van ‘Loesje’ zijn veel beter maar vaak probeer ik haar na te doen op de fiets, als ik gevaarlijke situaties in het verkeer meemaak. Ik las dat het statistisch waarschijnlijker is dat ik een ongeluk krijg door het gebruik van een mobiele telefoon dan door een terroristische aanslag. Het aantal verkeersdoden is gestegen door telefoongebruik.

Koude samenleving
En wat die mobieltjes verder veroorzaken!
-Het is zoveel leuker om met elkaar in contact te zijn dan te praten tegen een mobieltje of te whatsappen over de keuze van de lunch of je schoenen.
-Het is zoveel leuker om op de fiets te zingen en te praten met je kind dan gevaarlijke capriolen uit te halen om je werk door te nemen.
-Honden zouden het ook vast en zeker leuker vinden als zij aandacht krijgen i.p.v. dat zij moeten wachten met lopen tot het moment dat het baasje klaar is met zijn telefoon.

Niets aan en in de hand
Vorige week reed een man in zijn auto met zijn telefoon in de hand op een smalle weg, waar aan weerszijden werd gefietst. Hij bleef doorbellen terwijl hij mij wilde passeren. Ik ben voor mijn eigen veiligheid maar afgestapt en sprak de chauffeur aan. Hij zei; mevrouw, dit is het nieuwe zaken doen. Ik: Maar u kunt toch handsfree bellen? Antwoord: Jawel, maar niet handsfree mijn berichten lezen. Alsof er niets aan de hand was, heel vrolijk en vriendelijk, een kantoor in de auto. Meer heb je niet nodig om succesvol te zijn.

Omgekeerde wereld
-Ik ga met mijn telefoon naar de speeltuin en neem mijn kind mee.
-Ik ga met mijn telefoon naar het strand en neem mijn hond mee.
-Ik ga met mijn telefoon uit eten en neem mijn vrienden mee.

Mijn bijdrage is misschien wel truttig. Misschien ben ik te oud voor al dit soort zaken, misschien begrijp ik wel niet genoeg hoe belangrijk een telefoon is, hoe belangrijk het is om te watsappen en bevestiging te krijgen dat ik gelijk heb, dat ik leuk of interessant ben. Dat ik minimaal 15 duimen omhoog wil hebben want anders schiet ik in een dip of ga ik twijfelen aan de intelligentie van mijn ‘vrienden’.

Dingen delen
Als moeder en als medewerker van een kinderdagverblijf, vond ik het leuk om te zingen, te praten, te benoemen, te kijken en te luisteren met mijn kind. Om op die manier kleuren, geuren, geluiden, muziek en andere dingen te delen met mijn kind. Ook in de zorg heb je beide handen nodig , heb je je mond nodig en je ogen gericht op je bewoners of cliënten.

Helaas heeft men weinig tot geen fut om elkaar aan te spreken op het gebruik van telefoons. Het wordt de toekomst dat je een laptop mee neemt naar clienten, dat je een telefoon inspreekt die jouw observaties noteert. De pen is ouderwets, en misschien zijn echte aandacht en echte betrokkenheid dat ook al.