Skip to main content
  • 09 juni 2015

Twee maanden voorwaardelijk wegens opruiing: de strijd gaat door!

Steungroep 13 september

De Hoge Raad heeft vandaag de cassatie van de verdediging afgewezen in de opruiingszaak die de staat tegen Joke Kaviaar had aangespannen. Deze uitspraak is on line te vinden. Ze maakt de eerdere veroordeling van het Amsterdams gerechtshof uit mei 2014 definitief: twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van een jaar, wegens twee door het Openbaar Ministerie (OM) als opruiend aangemerkte teksten.

Hiermee heeft de Hoge Raad het drieregelige, ongemotiveerde advies van de Procureur-Generaal opgevolgd, hetgeen een uitholling betekent van het rechtsmiddel cassatie. Ook de Hoge Raad motiveert zelf verder niet. Voor alles wat hieraan voorafging, de arrestatie en huiszoeking op 13 september 2011, de take-down van de website etcetera.

De Steungroep 13 September beschouwt deze veroordeling, hoewel het OM met de twee andere teksten bij het hof bakzeil haalde, als een gevaarlijk precedent. Bij één van de inmiddels verboden teksten redeneerden het OM en het hof namelijk als volgt: één specifieke zin zou te ver zijn gegaan, niet omdat deze op zichzelf opruiend zou zijn, maar omdat Kaviaar eerder in de tekst haar eigen, duidelijke mening uitte. Hiermee is het begrip opruiing als strafbaar feit verder opgerekt.

Joke Kaviaar reageert vandaag als volgt: "Met het opleggen van deze voorwaardelijke straf met proeftijd heeft het OM een middel in handen gekregen om druk op me uit te oefenen om mezelf te censureren. Maar dat ben ik, aangezien staat en kapitaal nog altijd profiteren van oorlog en uitbuiting, allerminst van plan. Zolang mensen gedwongen worden hun thuis te verlaten om vervolgens nergens welkom te zijn en te worden opgejaagd, mishandeld, opgesloten en in hun bestaan bedreigd, zelfs te worden vermoord, blijft de noodzaak om op te roepen tot verzet en in actie te komen onverminderd aanwezig." Hier de hele tekst van haar reactie.

De bevestiging van het vonnis vandaag is en blijft een ernstige inbreuk op de uitingsvrijheid van iedereen die de stem verheft tegen onrechtvaardig beleid en repressief migratiebeleid. Het recht om scherpe kritiek op de overheid te uiten en tot actie op te roepen, is ernstig aangetast. Steungroep 13 September blijft zich hiertegen verzetten. Het verbod op de teksten dient niet alleen te worden aangevochten, maar daadwerkelijk te worden getrotseerd, op straat en op het internet. De Steungroep 13 September doet daarom vandaag de volgende oproep:

Reageer massaal op deze definitieve veroordeling door de verboden teksten: Waar blijft de Hollandse opstand? en Rara, wiens rechtsorde is het? maximaal digitaal te verspreiden.
Het is daarbij belangrijk dat niet alleen de links naar de teksten worden verspreid, maar de teksten zelf in hun geheel worden gepubliceerd op websites, blogs en facebookpagina's. Voor overname staan de links naar de artikelen in HTML en als PDF onderaan dit bericht. Ook roept de Steungroep tot hernieuwde verspreiding van papieren weergaven van de teksten op, bijvoorbeeld in de vorm van posters. Maak foto's van plakacties en publiceer deze / stuur ze op naar de steungroep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zorg dat het Justitie niet lukt om de teksten uit de publieke ruimte te verwijderen!
Gebruik eventueel ook het Facebook-event om verdere versdpreiding van de teksten aan te moedigen.

Daarnaast: roep zelf mee op tot verzet en kom in actie!
Strijd tegen het schandalige migratiebeleid, in woord en in daad!

De artikelen waarvoor Joke Kaviaar veroordeeld is, en waarvoor de Steungroep tot hernieuwde verspreiding oproept:

Waar blijft de Hollandse opstand? http://13-september.nl/opruiende-teksten-old/waar-blijft-de-hollandse-opstand/
In PDF: http://13-september.nl/wp-content/uploads/2008/06/Waar_blijft_de_Hollandse_opstand.pdf

RARA, wiens rechtsorde is het? http://13-september.nl/opruiende-teksten-old/opruien/
In PDF: http://13-september.nl/wp-content/uploads/2011/11/RARA_wiens_rechtsorde_is_het.pdf
En nogmaals het Facebook-event: https://www.facebook.com/events/441041672724216/