Skip to main content
  • 01 januari 2024

Surveillance en data-driven policing - podcast Onderstroom

Onderstroom

Onderstroom is in het nieuwe jaar terug en we gaan vol digitaal!

https://onderstroom.red/alle-afleveringen/surveillance-en-data-driven-policing/

Deze podcast over surveillance en data-driven policing gaat in rap tempo langs een aantal onderwerpen. Na de algemene introductie beginnen we met een indeling van 4 soorten surveillance die plaatsvinden en die op elkaar ingrijpen.

Daarnaast hebben we het over algoritmes, en hoe die met surveillance interacteren.

Sanne beschrijft daarna data-driven policing in Amsterdam, vooral aan de hand van het Crime Anticipation System (CAS) in Amsterdam en later het top 400 beleid, ook uit Amsterdam.

Op basis van dat voorbeeld bespreken we een aantal problemen met data-driven policing en de problematische rol van algoritmes daarin. Hierbij gaat het om racisme, datavervuiling, en de manier waarop onschuldige mensen door flagging in het systeem in de problemen komen. In die zin zijn deze algoritmes minder vernieuwend dan gedacht en vooral een nieuwe invulling van de claim dat autoriteiten gewoon neutraal en "objectief" zijn.

Vervolgens gaan we in op het model van Algoritmic Ecology. Dat model wordt gebruikt door de groep Stop LAPD Spying, om hun verzet tegen data-driven policing vorm te geven. Het is zowel een model voor het begrijpen van allerlei vormen van repressie, maar dus ook een organising tool.

We hebben het in de aflevering over dit model, hier en op de site van Stop LAPD Spying kun je het bekijken:

Je ziet dus dat het gaat om vier lagen of groepen, die in deze afbeelding in een cirkel zijn weergegeven. Van community, naar operational, naar institutional, naar ideological.

Later gaan we in op verschillende strategieën van verzet, van frictie tussen de groepen die deel uitmaken van dit model, en meer.

Heel veel plezier met de aflevering, laat vooral weten hoe je het vond en deel het als je kunt!

Tot volgende maand!