Skip to main content
  • 01 mei 2023
    Surveillancestaat

Politie (deel 4) - podcast van Onderstroom

Onderstroom

https://onderstroom.red/alle-afleveringen/counter-insurgency-politie-deel-4/

Politie deel 4 sluit onze serie af met een lange bespreking van counter insurgency.

Alex en Henk bespreken deze doctrine die moderne politie toepast om politieke strijd en alle breuk met de status quo in de kiem te smoren. Als je de eerdere afleveringen nog niet hebt geluisterd wil je misschien terug naar deel 1 van onze serie over politie: https://onderstroom.red/alle-afleveringen/politie/

Tevens grijpt deze aflevering vaak terug op onze derde aflevering ooit: Cooptatie.

Na deze aflevering gaan we het weer over andere thema's hebben. Hoogstwaarschijnlijk komen we nog terug op aanverwante thema's zoals surveillance, inlichtingendiensten, justitie en zo. Maar deze reeks is voor nu even rond.

Counter insurgency

Counter insurgency is een doctrine die in de 21e eeuw dominant is geworden in veel politiewerk. Het vond haar oorsprong enerzijds in de onderdrukking van de Black Panthers, en anderzijds in de bezetting van Afghanistan en Irak. We vertellen wat counter insurgency is, hoe het is ontstaan, hoe het bij politie terecht is gekomen en hoe het er daar uitziet.

Vervolgens gaat het over wat we hier in Nederland van terugzien, hoe het zich verhoudt tot de praktijk van cooptatie die hier al eerder bestond, en proberen we op enkele punten in te gaan op wat hiertegen te doen is. In dat kader hebben we het wat langer over de woondemo's, vooral die van 2021, 2022.

Het is weer een lange aflevering, we hopen dat je er wat mee kan! Alex brengt op de dag dat deze uitkomt, ook een 1 mei boodschap uit! Die is veel korter en vind je hier: https://onderstroom.red/alle-afleveringen/1-mei-dag-van-de-arbeid/

Heel fijne maand en een strijdbare dag van de arbeid gewenst!