Skip to main content
  • 03 april 2023

De arrestantengroep - in kader van serie Politie, door Onderstroom

Onderstroom

https://onderstroom.red/alle-afleveringen/de-arrestatengroep-politie-3/

Onderstroom is terug, en opnieuw gaat het over de politie.
Petra en Kat van de arrestantengroep (AG) komen vertellen over hun activisme en hun ervaring met politie, over je rechten als demonstrant en wat daar in de praktijk van overblijft. Het is een extra lange aflevering en ik voel me bevoorrecht dat deze ervaren activisten zoveel tijd voor deze podcast konden inruimen. Dus pak er een flinke pot thee bij, of trek je wandelschoenen vast aan, want het gaat hier wel even duren!

We beginnen de aflevering met een uitleg over de AG zelf; wat is dat, hoe werkt een arrestantengroep en hoe proberen Petra en Kat deze manier van demonstraties en acties ondersteunen toegankelijker en laagdrempeliger te maken?

Daarna gaan we in op de verschillende soorten politieagent, en dan vooral de types die je bij demonstraties en acties tegen kunt komen. We hebben het ook kort over BOA's en handhavers, daarna over de reguliere politieagent en de variaties van ME, zoals de BRATRA en de arrestatie-eenheden, ook wel bekend als "stillen", oftewel Romeo's.

Later spreken we over je rechten tegenover politie, en hoe onzeker die eigenlijk zijn, hoezeer de politie eromheen werkt, hun eigen interpretatie naar voren schuift, of de eigen regels zonder problemen overtreedt. Wat zijn de dingen waar je enigszins vanuit kunt gaan, en waar kun je je op voorbereiden? Het gaat onder andere over anonimiteit, zwijgrecht (en het advies om uberhaupt nooit met de politie te praten) en in hoeverre je zomaar kunt worden meegenomen.

Uiteindelijk hebben we het nog over hoe we elkaar beter kunnen beschermen. Ook doen Petra en Kat een korte shoutout naar Buro Jansen, die wat aandacht verdienen voor hun goede werk om in de gaten te houden hoe de inlichtingendiensten met/tegen activisten bezig zijn.

Ik hoop dat je geniet van de extra lange aflevering! Volgende maand sluiten we deze serie af met het vierde deel over de counter insurgency strategie die veel politiewerk en aanverwant beleid heeft beïnvloed.