Skip to main content
  • 20 april 2018

Cash 22

KeesStad

Volgens de Financial Times wil het niet zo opschieten met elektronisch betalen in Europa. De meerderheid van de mensen heeft nog steeds een voorkeur voor cash. Behalve in Nederland, dat loopt voorop als het om de overgang naar de ‘cashless society’ gaat. Wat is er toch mis gegaan in de polder dat iedereen hier als makke schapen achter de technologische rattenvanger van multinationals en systeem aan loopt?

De meeste mensen snappen hier ook niet wat het probleem is, als je je over deze ontwikkeling beklaagt. Laatst was ook mijn favoriete filmhuis  zo ver. Je kon niet meer met ‘gewoon geld’ een drankje betalen, het kon alleen nog met een bankpasje. De vrijwilligster achter de bar begreep niet waarom ik kritiek had. Ik flipte nog heel netjes, maar ik heb me voorgenomen er altijd wat van te zeggen, vooral als het in ‘alternatieve’ zaken gebeurt. Vaak word je dan voor ‘ouwe zeur’ uitgemaakt en ik heb ook wel eens een hipster achter me horen zeggen dat dat “nu eenmaal moderne tijden waren”. Het is dat ik relexed in mijn vel zat die avond, anders was ik hem aangevlogen. De reden was, vertelde de mevrouw van de bar, dat er een overval was geweest. Dat wordt vaak als reden ingebracht, de veiligheid (voor u en voor ons).

Zo kun je in Amsterdam-Noord, bij het filmmmuseum/EYE en aanpalende horeca ook al niet meer cash betalen. Dat was, vertelde desgevraagd de dame bij de kassa (die vervolgens mompelde dat ik met het verkeerde been uit bed was gestapt) ‘op advies van de politie, want in de buurt waren vaak overvallen’. Die overval die Rialto tot de cashless brave new world deed overgaan, was dus niet op de bioscoop gepleegd maar verderop in de straat. En maanden geleden. We hebben het hier over de Ceintuurbaan midden in Amsterdam. Dat is dus een slappe fokking smoes. Het is gewoon handig voor hen, scheelt gedoe en kas opmaken en het personeel kan geen greep in de kassa meer doen.

Ik hoef de lezers van Konfrontatie hopelijk niet uit te leggen wat hier het probleem is? Behalve alle privacy-problemen -dat u en uw uitgaves zo overal vastgelegd worden- betekent het dat u straks nergens meer terecht kunt zonder bankrekening. Of je bankrekening het nog doet, bepalen dan de Staat en het Bankwezen. Een misstapje en het ding wordt ‘uit’ gezet en je kunt nergens meer heen. En illegalen en mensen die niet genoeg verdienen voor een bankrekening, die mogen het uitzoeken, als het aan die hipsters ligt. Verder is het natuurlijk een groot komplot van de commercie om u zoveel mogelijk te laten uitgeven zonder dat u het idee hebt dat u wat uitgeeft. Je krijgt niet eens meer een afschrift.

Dat bankpasje en creditcard steeds vaker geïntegreerd zijn, is ook geen toeval. Toen ik laatst een krentenbol ging kopen bij een bakkerszaak die geen cash accepteerde, besloot ik om de hele keten voortaan links te laten liggen. Maar bij je bioscoop is dat natuurlijk geen optie. Volgens de FT loopt Nederland voorop met elektronisch betalen in Europa. Het was ook het eerste land in Europa waar (in 2015) meer betalingen elektronisch verliepen dan met cash. De vraag is of er nog iets te keren valt. Of wordt het steeds meer een wereld waarin je gedwongen wordt de technologie - die zich tegen je keert - te volgen? Straks is het ook onmogelijk om nog te reizen of ergens binnen te komen zonder smartphone en niet elektronisch bankieren is welhaast onmogelijk aan het worden. Ik begin claustrofobisch te worden, maar ben gek genoeg om te denken dat het niet aan mij ligt...