Skip to main content
  • 09 mei 2023

Oorlogsmoe - Redactioneel mei 2023

Redactie

'Stop de Oorlog' heet de sympathieke demonstratie die sinds het begin van de schermutselingen aan de Ukrains-Russische grens iedere maandagavond plaats vond voor het voormalig Russisch Consulaat in de hoofdstad. Na tweeenzestig bijeenkomsten is de wake niet beeindigd maar van wekelijks maandelijks geworden en verplaatst naar het Spui.

Een move die tekenend is voor de gebeurtenissen in en vooral rond Ukraine: men wordt oorlogsmoe.

Er zijn landen waar 'Ukraine' dagelijks voorpaginanieuws blijft, het kersverse Navo-lid Finland presenteerde de oorlog vorige week op een top van de premiers van haar -westelijke- buurlanden (waarop ook de Ukrainse president Zelensky zijn onverwachte entree maakte) als 'die van de Noordse landen tegen het Kremlin'.

Maar de anderen zijn in de meerderheid en groeien in getal.

'Ukraine' wordt er vergeleken met 'Israel': waarom trekt het Westen ten strijde tegen Rusland maar gedoogt het de terreur van Israel in het Midden-Oosten? De coulante behandeling van vluchtelingen uit de Ukraine botst met die van lotgenoten van buiten de EU. De economische boycot van Rusland blijkt in de globale verwevenheid van het kapitalisme vooral de eigen portemonnee te treffen. De klimaatcrisis schreeuwt om meer aandacht, en om de miljarden die de wapensteun aan Kiev kost.

Oorlog kent geen winnaars, het bloedvergieten is tevergeefs. China en Turkije willen met de strijdende partijen rond de tafel gaan zitten, het wachten is op groen licht van de VS ...