Skip to main content
  • 21 januari 2024

Oorlog op Spitsbergen - redactioneel januari 2024

Redactie

Waar je zou denken dat het aan de twee gewezen veldheren was om in tranen uit te barsten, was het de poolbioloog die de omvang van de katastrofe ten volle begreep.

In de uitzending van Buitenhof van deze middag waren piefpafpoef buiten dienst 1 en de gepensioneerde losseflodder 2 present om -in navolging van de zelfbenoemde helden in Noord-Europa, Duitsland en Frankrijk eerder deze week- ons bij te babbelen over de komende oorlog.

Want dat het oorlog wordt moge iedereen duidelijk zijn. Is het niet met Rusland, dan wel met China. De wapenindustrie draait op volle toeren. En waar ie nog niet draait wordt ie inmiddels opgewonden. Nu moeten behalve onze belastingcenten ook nog onze harten gewonnen worden voor de krijg.

De poolbioloog die aan het eind van het programma zijn emoties de vrije loop liet, had zijn hart verpand aan Spitsbergen, en haar natuur. In dertig jaar (!) heeft de man gezien hoe die bergen smelten en de beleidsbepalers doof blijven voor de waarschuwingen van hem en zijn collegae.

Hij was aan wanhoop ten prooi, de twee vechtersbazen lokten ons likkebaardend naar het startschot.

Moeten we net als de Duitsers gaan demonstreren tegen rechts en de ramp die ze over ons brengt? Of leggen we de woonadressen, vergaderzaaltjes, fabrieken en opslagplaatsen van het wapentuig morgen al in de as ...?