Skip to main content
  • 09 maart 2019
    Migratie en asielrecht

Neederland laat man in Bahreinse kerkers folteren: #doesboos!

Joke Kaviaar

Gefeliciteerd, Harbers, Dijkhoff, Rutte, IND, DT&V en alle andere verantwoordelijken, jullie hebben met succes een man laten deporteren naar marteling en levenslange opsluiting. Neederland is er vast een stuk veiliger op geworden!

Dit verdient een #doeslief lintje, al is de deportatie van Ali Mohammed al-Showaikh inmiddels een paar maanden geleden (sarcasme modus uit).Het was een bericht aan het begin van deze dag, dinsdag 5 maart 2019, dat daarna snel ondergesneeuwd raakte door ander nieuws. Dit waarschijnlijk tot grote opluchting van de schrijftafelmoordenaars die dit ‘asiel’beleid bedenken en uitvoeren en erop hopen dat er geen schandaal van komt.

Het bericht van het lot van Ali Mohammed kwam van Amnesty en vluchtelingenwerk die met familie en advocaat gesproken hebben. Ali Mohammed ontvluchtte in 2017 Bahrein uit vrees voor repressailles vanwege de politieke activiteiten van zijn broer en vroeg hier asiel aan. Ze moeten zijn aanvraag er snel doorheen gejast hebben en net zo snel zijn deportatie hebben geregeld.

Waar blijf je nou, Harbers, met je gezeur en geklaag over jarenlang doorprocederen? Dat is toch al moeilijk gemaakt door bezuinigingen op de advocatuur? Of zou ‘t kunnen dat Ali Mohammed zoals zovelen nog wel een procedure had lopen maar die in Bahrein moest afwachten na zijn deportatie? Kom, we geven de IND er nog een bak geld bij om de procedures te versnellen! 10 miljoen voor nog meer Ali Mohammeds!

En, Harbers? Hoe had je hem dan terug willen halen nu hij daar direct na aankomst is opgepakt en gemarteld? Wat nu, nu hij in een oneerlijk proces tot levenslang is veroordeeld? O ja, voor wie dat nog niet weet: dat oneerlijke proces is al hier in Nederland begonnen, bij de IND. Hoeveel mensen wacht na deportatie hetzelfde of een vergelijkbaar lot, waarvan we het nooit horen? En hoeveel gingen hem voor? Immers, het is standaardpraktijk van deporterend Europa om uit het oog, uit het hart na landing van het vliegtuig de gedeporteerde voorgoed de rug toe te keren en niet te willen weten hoe het afloopt.

Ali Mohammed is nu 27 jaar jong en in de Bahreinse kerkers geworpen. Echt! Chapeau Neederland! Die zien we nooit meer terug. Daarvan kunnen we zeker zijn. Volgende. Ah, hier hebben we Nemr van 9 jaar jong die niet onder het afgeschafte kinderpardon, of restregeling of hoe het ook heet, valt. Weg ermee! Wordt wel wat lastiger met al die TV camera’s op hem gericht maar gelukkig is de discretionaire bevoegdheid afgeschaft zodat we Harbers geen schop onder zijn hol kunnen verkopen. Wie dan wel?

Welke anonieme ambtenaar? Ah! Mevrouw Ali van Berckel misschien? Zij is het nieuwwe hoofd van de IND. Het kan niet zo zijn dat er geen enkele kop kan rollen. Ja, de banaliteit van het kwaad. Maar dat spreekt niemand vrij. Wie was de marechaussee die Ali Mohammed in Bahrein het vliegtuig uit kieperde? Wie was de ambtenaar bij de Dienst Terreur en Verrek? Het zijn allemaal mensen met namen en gezichten die wonen en werken in dit gave land van Rutte. Je weet wel, die vaas die heel moet blijven, al moet-ie aan elkaar gelijmd worden met het bloed van vluchtelingen.

Leve onze #doeslief normen en waarden waar we het allemaal nu over moeten hebben. Vergeet #doeslief. Ik zeg #doeskapotmaken al die terreurorganisaties met een hoog democratisch knuffelgehalte in de Neederlandse polder! #doeskapotmakenm wat mensen als Ali Mohammed al-Showaikh kapotmaakt. #doeskapotmaken IND, DT&V, KLM, Marechaussee, de Tweede en Eerste Kamer. #doesboos tegen de verantwoordelijken.

“Ja, dus?” Wat kan het schelen dat Ali Mohammed naar de verdommenis is geholpen, nietwaar Dijkhoff? Er zitten nog heel wat mensen met kinderen in de gezinslocaties en gezinsgevangenissen van Kamp Zeist die geen ‘pardon’ krijgen. Er zitten nog heel wat mannen in deportatiekamp Rotterdam, waaronder een aantal Sudanezen die #doeslief het land uitgegooid kunnen worden. #doesdoodgaan, nietwaar Harbers, nietwaar Dijkhoff?

Hoe lang blijven de muren van de deportatiekampen nog overeind staan? Hoe lang nog vertrekken KLM-vliegtuigen met geknevelde vluchtelingen vanuit Schiphol? Hoe lang nog komen KLM-medewerkers weg met de dodelijkste smoes aller tijden dat ze vervoersplicht hebben, die niet waar is? Oh ja, eigen inkomsten en directie eerst natuurlijk! Ach, de media helpen ons wel weer vergeten.

#doesnietvergeten, #doeskapotmaken, #doesboos. Als ‘t Ali Mohammed niet meer helpt, dan misschien een volgend slachtoffer van de deportatiepolitiek? Of zeggen we over eenjaar hetzelfde weer, als er opnieuw iets uitlekt over het lot van ene vluchteling na deportatie? Zo gaat ‘t tenslotte al jaren. En lief doen, dat is wel het laatste wat we moeten doen. “Ja, dus?” #Doesboos.

Joke Kaviaar