Skip to main content
  • 08 januari 2017

Help vluchtelingen de grenzen over!

Joke Kaviaar

'Asielplaag', 'Asielhopperinvasie'... Het zijn twee woorden die afgelopen zaterdag opdoken in de meest fascistische krant van Neederland, De Telegraaf. Tegelijk werd bekend dat dankzij de deal met fascist Erdogan juist meer slachtoffers onder vluchtelingen zijn gevallen. Dat dit iets met die Turkijedeal te maken heeft wordt overigens als gebruikelijk verzwegen.

“Recordaantal migranten stierf onderweg in 2016” luidt de krantenkop van NRC, alsof het behalen van een record gevierd wordt. Volgens tellingen zijn “bijna 7500 migranten” in 2016 om het leven gekomen onderweg naar een beter bestaan in Fort Europa. Dat wil zeggen: dat zijn de lichamen die gevonden zijn. De meesten van hen verdronken in de Middellandse Zee. Precies dat viel te voorzien toen de grenzen in Oost-Europa dicht werden getimmerd en de Turkijedeal werd gesloten, zogenaamd om meer slachtoffers tussen Turkije en Griekenland te voorkomen. Op Lesbos, Griekenland, zitten intussen vluchtelingen in het kamp Moria in tenten in de sneeuw te bevriezen. Op de grens met Bulgarije werden twee vluchtelingen dood gevonden: doodgevroren. Vier dagen daarvoor werd daar ook al een Somalische vrouw gevonden die de kou niet had overleefd.

Dat is dus die 'plaag'. Die 'invasie' van 'asielhoppers', ook wel denigrerend 'gelukzoekers' genoemd omdat niet-witte niet-westerse mensen die geluk zoeken dat geluk niet waard zijn en witte rijke westerse mensen, zogenaamde 'expats', wel.

Plaag? De ware plaag is: groeiend rechts-extremisme en populisme en het bestaan van Fort Europa, ofwel doelbewuste massamoord door het buitenhouden van vluchtelingen. Fort Europa, een unie van criminele lidstaten die het ons die erin geboren zijn makkelijk maakt ons overal heen te bewegen en tegelijk de poorten aan de buitenkant bewaakt en versterkt tot de dood erop volgt. Het Fort Europa dat mensen doelbewust kansloos maakt om asiel aan te vragen, kansloos maakt om hier te leven en dat hen 'illegaal' verklaart. Fort Europa, vereniging van terroristenstaten die wel even zal bepalen waar het veilig is en wie er toestemming krijgt om te leven of zelfs maar te overleven.

Waar is het eigenlijk veilig? Turkije heet ook veilig te zijn. Vraag maar aan de Koerden of aan linkse activisten of journalisten of het daar veilig is en het antwoord zal een volmondig NEE zijn. Wat te denken van Afghanistan? Ook dat heet veilig te zijn en er is begin oktober door de EU een chantagedeal gesloten met Afghanistan om vluchtelingen naar dat land te kunnen deporteren, hetgeen nu dus ook massaal gebeurt.

Vergeleken met al die landen die volgens de EU veilig zouden zijn, is het hier voor de meeste mensen veiliger dus natuurlijk willen mensen liever hier zijn dan in een van die landen waar hun vrijheid, gezondheid of leven wordt bedreigd. Maar op die veiligheid hier kunnen vluchtelingen en migranten of mensen met een migrantenachtergrond beslist niet rekenen. Nog kort geleden moest een Macedonische vluchteling, Bekim Hasani, het in Maastricht ontgelden toen de smeris op hem dook.

De smerismoord op Bekim is het eindresultaat van het levensgevaarlijke 'asielbeleid' van dit land. Daarbij is de lijst van racistische politie-agressie nog maar het topje van de ijsberg. De hetze die al jarenlang wordt gevoerd tegen vluchtelingen, met vandaags “plaag” als absuluut haatzaaiend dieptepunt tot dusver, heeft zijn uitwerking niet gemist. Als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt is die vluchteling geen mens meer en mag worden opgejaagd en afgemaakt zonder dat er een haan naar kraait.

Veiligheid? Dat is iets waar de politie over mag klagen, dat ze zich niet veilig voelen. Uitgerekend zij die mishandeling en moord tot dagelijks werk verheffen krijgen als beloning extra wapentuig kado. Nog even en ze lopen met tasers rond. Met zulke plannen zitten ze altijd te wachten tot het kan worden verkocht aan het publiek. Puur politieke opzet dus vanuit een-tweetje politiebond en minister van onveiligheid en klassejustitie. Kop 'm d'r maar in, van der Steur! En dezelfde mensen die nu al het meest aangevallen worden met de beschikbare wapens, zullen ook dan weer target nummer 1 worden.

Dit is de tijdgeest van Trump en Wilders. Er staat ons daarom maar een ding te doen, en dat is de vrijheid die slechts ons witte gedocumenteerde Europeanen van oudsher is gegund, bereid zijn op het spel te zetten om dit alles te bevechten. Eenvoudigweg omdat al die misdaden namens ons die 'Het Volk' worden genoemd, worden gepleegd, of we dat nu willen of niet. Daarmee kun je akkoord gaan en je kunt wegkijken. Je kunt ook besluiten om er iets aan te doen. Neem een voorbeeld aan deze Franse boer bijvoorbeeld, die op dit moment terechtstaat omdat hij vluchtelingen over de Italiaans-Franse grens hielp: Cédric Herrou. Tegen hem wordt een straf van maar liefst acht maanden geeist. Hekken wegknippen kan ook, zoals aan de grens met Slovenie.

Nu heeft Neederland geen hekken aan de grenzen, maar heeft wel de grenscontroles buiten de grenzen uitgebreid met rondrijdende marechaussees en mobiele controleposten en er zijn als altijd de grenscontroles aan lucht- en waterhavens. De staat kan nog zoveel barrieres opwerpen, maar wie vrijheid zoekt en leven wil, zal altijd alles op het spel zetten. Het is een voorrecht dat wij, paspoorthouders van dit land, dat niet hoeven. Een voorrecht dat betaald wordt met de levens en de vrijheid van anderen. Dat te beseffen is een begin. Dat niet te accepteren is stap twee. En dan in actie komen. Controles saboteren. Een vluchteling van A naar B brengen. De grenzen slechten, letterlijk. Zie het maar als een goed voornemen voor 2017.