Skip to main content
  • 20 december 2006

Help! Neederland verzuipt!

Joke Kaviaar

Nu Rita’s fregat op ramkoers aan bakboord op een ijsberg is gelopen, niet meer vlot te trekken valt en zachtjes blub blub blub doet, zal er geen stoppen meer aan zijn. Alle hens aan dek! Aan stuurboord tracht men het vege lijf te redden door in de sloepen te springen.

Met de champagnefles van zijn verkiezingsoverwinning nog in de hand, klaar om hiermee het schip van zijn dromen VVD-CDA-PVV te dopen, staat neo nazi partij kamerlid Geert Wilders die een hele bende oud-centrum-democraten en ander Janmaats tuig achter zich heeft weten te scharen, te tollen op zijn benen.

De tsunami komt eraan! Ik heb het nog zó gezegd!

Honderden Duizenden Enge Vreemdelingen die geen woord Neederlands spreken zijn al onderweg. Het bewijs is geleverd door Balkenendes eigen favoriete publieke omroep, voor normen, waarden, gezin en vaderland. Overal in Europa zingt het rond: Rita is kopje onder gegaan, gekielhaald door een stel piraten van de linkse kerk, Jan Peter is overstag gegaan en heeft nog net de enige aanwezige reddingsboei weten mee te grissen. Hij is niet het type kapitein dat tot het einde op zijn zinkend schip blijft.

Het is zwemmen of verzuipen. Terwijl ledematen en romp van wat eens een kabinet was, trappelend het hoofd boven water proberen te houden, naderen via de Middelandse Zee, rond Spanje en over de Noordzee de gammele bootjes der vluchtelingen. Wat zullen ze hard gepeddeld hebben dat ze zo snel om het Europees continent heen zijn gevaren!

Hoera! Fort Europa is Zeef Europa geworden! Neerhalen en slopen, die muren en hekken!

Graag zou ik een handje helpen om de rasecht gebleekte Wilders kopje onder te laten gaan en de hele nationalistische xenofobe bende met hem. Maar intussen is Jan Peter, met kaart en kompas bij de hand, voorzichtig aan het laveren om zo goed mogelijk uit de orkaan te voorschijn te komen. Boegbeeld Rita is in het ruim gezet. Het roer lijkt om. Vanaf de wal wordt nog door wat minder bekende stuurlui gemopperd dat die ‘stroom’ vluchtelingen ‘ons’ land naar de bodem zal laten zinken.

De waarheid echter, is dat deze lage landen nog eerder, namelijk uiterlijk in 2040, ten onder zullen gaan aan het smelten van de ijskappen op de noordpool. En de waarheid is dat de gedane ‘toezeggingen’ over het tijdelijk niet deporteren van mensen niet alleen maar druppels op een gloeiende plaat zijn, maar bovendien geen enkele zekerheid bieden voor de mensen om wie het gaat. En de waarheid is ook dat zelfs een linkser koers varende regering de drenkelingen uit die gammele bootjes niet aan boord neemt, maar illegaal verklaart en zonder blikken of blozen opsluit en deporteert. Het zijn maar ‘gelukzoekers’ namelijk.

Geluk zoeken? Ben je nu helemáál gek geworden?!

Ondertussen mag de door Rita en haar VVD gevaren koers weliswaar in stuurloos gedobber te lijken gestrand, de gehavende zeilen neer; de wind waarop werd gevaren is nog allerminst geluwd, en voor anker ligt men zeker niet. Driftig wordt op Schip Holland aan stuurboord gewerkt aan het dichten van het gat dat door de aanvaring met de ijsberg is ontstaan, terwijl aan bakboord wordt gevist naar een schat die er niet is.

En dat gaat die brave matrozen die zo dapper riepen om een generaal pardon nog opbreken. Na maanden van oeverloos getouwtrek op het gladde dek zal in het nieuwe jaar de vermoeide schippers der partijen nog voor het tij is gekeerd het water aan de lippen staan. Rita heeft inmiddels in de stuurhut de macht gegrepen en staat monter aan het roer. Mark zit in het kraaiennest en tuurt de horizon af.

Land in zicht!” roept hij op een dag, en iedereen zal opgelucht zijn.

Een generaal pardon? Ik zou er niet blind op varen. Gelijke rechten en vrijheid voor migranten? Eerder zie ik het ons zelf doen: de gevangenen van de bajesboten bevrijden. Enteren! Ik denk dat we daarbij wel de hulp van die honderden duizenden migranten die onderweg zijn kunnen gebruiken, dus wat mij betreft zijn ze welkom.

Ik zet voor hen het licht van de vuurtoren vast aan!