Skip to main content
  • 07 april 2010
    Migratie en asielrecht

Help de ontsnapte vluchteling, niet de politie!

Joke Kaviaar

Dordrecht, 23 maart jl. De politie zet een massale klopjacht op touw om een ontsnapte asielzoeker terug te vinden. Het haalt alle kranten en nieuwssites.  Hoe kon dit gebeuren? Een deur van een politiewagen opengelaten? Geen handboeien om?

Park afgegrendeld. Politiehond op zijn spoor gezet. Helicoper met warmtecamera's de lucht in. Sms alert rond gestuurd. Gezocht in omliggende wijken. Snel werd het signalement van de uitgeprocedeerde man verspreid, als ware hij een gevaarlijke zware crimineel, een moordenaar, verkrachter, gewapende gek. Het volk spreekt er schande van.

Ja, het volk spreekt er schande van. Niet van het feit dat deze man zo werd opgejaagd, nee, vanwege het feit dat hij kon ontsnappen. Een, nog summiere, 'bloem'lezing uit reacties:

natuurlijk neemt die vent weer de benen, net zoals zovelen uit de bak en tbs-klinieken

de deur naar nederland staat al jaren open hoor

zelfs die ene die daadwerkelijk wordt uitgezet lukt ze niet!

weer een iligaal die om aan geld te komen allerlei onzin moet uithalen (zwart werken, overvallen plegen,enz,enz,)

Wanneer houdt dat softe gepamper nu eens op in Nederland? In de boeien endeuren op slot.”

Dus na jaren procederen op mijn kosten kan hij nu jaren doorprofiteren.

Het jarenlang gevoerde haatzaaibeleid heeft feilloos gewerkt. Dank u wel, Albayrak, dank u wel, Verdonk, dank u wel, Hirsch Ballin, dank u wel, Donner. U heeft allen een prima sfeer geschapen waarvan racisten als Wilders moeiteloos kunnen profiteren, en waarvan u zelf op uw beurt weer profiteert door de ontstane legitimatie voor nog meer criminalisering, law & order maatregelen, anti-terreurwetten en privacyschending, want u mag om stemmen te winnen niet onderdoen voor de man met de grootste bek en het blondste kapsel.

De media lusten er pap van! Beste burger, weet u meer over deze ontsnapte illegaal? Het mag. Verraad is in. Geneert u niet. Tip De Telegraaf! Bel de politie! (in die volgorde). Bijvoorkeur met voor- en achternaam, nationaliteit, leeftijd, seksuele voorkeur,  huidskleur, en natuurlijk: zijn verblijfplaats. Wow, wat spannend allemaal. Vergeet niet even een filmpje te maken voor YouTube en Geen Stijl. Zo'n enge man ontsnapt, wie weet krijgen we nog een spectaculaire achtervolging door de buurt..

Voor het schrijven van dit stukje heb ik nog eens even gegoogled, en wat vind ik? Het politiebericht, waarin staat: “De man was niet verdacht van een misdrijf, hij is niet gevaarlijk of zelfs vuurwapengevaarlijk.
Waarom dan toch zo'n ophef? Ze weten donders goed met wat voor jongen ze te maken hebben! Wie gelooft er nog dat die jongen niet gevaarlijk is als zulke middelen worden ingezet? Juist. Niemand. Daarom dus.

19 jaar! Hij is net zo oud als mijn zoon!” roept een vriendin van mij uit. Als ik in Dordrecht had gewoond, was ik terstond, met een stapeltje kleren die er heel anders uitzien dan degenen die voldoen aan het signalement, in mijn auto gestapt en op zoek gegaan naar de jongen. Had ik hem zien lopen of schuilen, dan had  ik het portier aan de passagierskant opengezwaaid  zodat hij in kon stappen. En dan maar hopen dat hij het zou durven te vertrouwen. De meeste Nederlanders helpen tenslotte de jagers,
niet de prooi.

Ik roep een ieder op in voorkomende gevallen de ontsnapte te helpen wegkomen, op wat voor manier dan ook. Oh ja, hulp bij ontsnappen is strafbaar. Maar ach, wat dondert het? “Er is pas vrijheid als ieder vrij is” stond er op een spandoek gehangen aan het bezette in aanbouw zijnde detentiecentrum op Rotterdam Airport, twee dagen na de ontsnapping. Laten we daden bij woorden voegen.