Skip to main content
  • 05 december 2008

Gezocht: tweede Nederland [advertentie]

Joke Kaviaar

De IND is op zoek naar een tweede Nederland. Vreemd? Ik zal het uitleggen! Sinds kort is het namelijk mogelijk om mensen met de Nederlandse nationaliteit die hun naam niet willen geven en geen ID bewijs bij zich hebben, net als mensen met een andere nationaliteit en zonder papieren, voor lange tijd in vreemdelingenbewaring te stellen met het oog op uitzetting. En daarvoor moet er dus een tweede Nederland komen, want waarheen anders moet een Nederlander uitgezet worden?

Allicht zijn er vanwege dit plan al kamervragen gesteld door voormalig IND ambtenaar Sietse Fritsma van de PVV van Geert Wilders. Immers, al die Nederlanders zouden plots over een dubbele nationaliteit gaan beschikken! Namelijk die van Nederlander, en die van Nederlander. Ontoelaatbaar!

Nieuwe strategie van anarchisten met een geheime agenda? Nee. Ideetje van linkse politici met een duister actieverleden in de jaren tachtig? Nee hoor, Geert. Ik zal het uitleggen.

Het is namelijk een truc. Natuurlijk zoekt de IND niet écht een tweede Nederland! Ze weten daar heus wel dat die anonieme mensen niet uitzetbaar zijn, net zoals ze dat van zoveel andere zogenaamd ‘illegaal verblijvende’ personen weten.

Nee… wat Nederland wèl nodig heeft, is meer cellen. Want met al die actievoerders die anoniem willen blijven om aldus een recht op te eisen voor zichzelf en voor andere niet identificeerbare en niet uitzetbare personen, een recht dat eigenlijk al lang is afgeschaft, gaat het nog druk worden bij de vreemdelingenpolitie.

Dat wordt werken. Ik bedoel, écht werken, want die Nederlandse actievoerders hebben nog een grote bek ook, en dát in de Nederlandse taal. Ze zijn dus ook nog eens te verstaan, ondubbelzinnig duidelijk, en zeggen dingen die ze bij de vreemdelingenpolitie en de IND helemaal niet willen horen, zoals: “Ik maak gebruik van mijn zwijgrecht.” Jaaaa… dat wordt werken voor de vreemdelingenpolitie. Nadenken over hoe je die mensen aan het praten krijgt, manieren verzinnen om te intimideren. Het mág van de rechtbank! Geen ID? Weg ermee!

Eindelijk!

Maar waarheen dan, als het niet naar een tweede Nederland is? Het roemruchte Kamp Zeist wíl geen actievoerders binnen de poorten! Dan gaan ze maar dingen opschrijven over hoe het daar is, en dát moeten we niet hebben! Een ander centrum dan? Nee, handig is het niet om activisten tegen het vreemdelingenbeleid tussen de opgesloten vluchtelingen te huisvesten.

Er moeten dus meer cellen, in de vorm van nieuwe detentiecentra, bij. Detentiecentra voor niet uitzetbare Nederlanders zonder naam. De wet moet tenslotte gehandhaafd worden. Lukt het niet met de strafwet, dan lukt het wel met de vreemdelingenwet. Want hoe je het ook wendt of keert, opgesloten worden ze!

Snap je het, Geert? Zo doe je dat dus. Wie had ooit gedacht dat een paar rechters van de Utrechtse vreemdelingenkamer dingen konden bedenken waar jij slechts van kon dromen? Administratieve detentie op zijn Israëls, zoiets was het toch? Niet meer exclusief voor ‘buitenlanders’, maar voor iedereen! Kwestie van gelijkheidsbeginsel, zeggen ze bij de IND. Nee, de IND kan niet meer van discriminatie worden beticht. Behalve natuurlijk op het moment dat de Nederlander het identiteitsbewijs alsnog overlegt. Dan blijkt dat het niet klopt dat de IND niet discrimineert: de Nederlander wordt vrijgelaten. De ‘buitenlander’ niet.

Zijn we toch nog lekker racistisch bezig!