Skip to main content
  • 18 oktober 2023
    Midden-Oosten

Even kort: Gaza is nu genocide

KeesStad

Elke mogendheid die oorlog voert en wil voorkomen dat de opinie zich tegen haar keert vanwege de gruwelijkheden die ze veroorzaakt, kent de truc: verwarring zaaien en tijd winnen. Anders zou ieder weldenkend mens tot de conclusie komen dat deze misdaden tegen onschuldige burgers onmiddellijk gestopt moeten worden, en dat we alles moeten doen om dat te helpen bewerkstelligen.

Nadat Israël gisteren het al Ahli ziekenhuis in Gaza bombardeerde, waarschijnlijk met bommen uit gevechtsvliegtuigen, werd al snel duidelijk dat er honderden doden te betreuren waren en dat dit vooral vrouwen en kinderen waren, en mensen die al gewond in het ziekenhuis lagen. Israël beschuldigde meteen Palestijnse groepen en kwam met allerlei vage filmpjes die iets zouden bewijzen. Het zou niet eens kunnen, een dergelijke explosieve kracht hebben de zelfgemaakte raketten van die Palestijnse groepen niet eens. Maar het werkt omdat een deel van het publiek ver weg van het strijdtoneel toch aan het twijfelen slaat, en journalisten niet onomwonden kunnen schrijven wat er is gebeurd.

Voordat de waarheid onomstotelijk bewezen is, voor zover dat onder deze omstandigheden mogelijk is, zijn we maanden verder…

Op Electronic Intifada is de Israëlische ‘spin’ van het bombardement meteen goed uitgeplozen:

https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israels-spin-about-hospital-massacre-quickly-comes-apart

Daar kun je ook lezen dat een hoge medewerker van de gezondheidszorg in Gaza verklaard heeft  dat er twee dagen eerder al twee raketten in het ziekenhuis werden geschoten, waarna de directeur van het ziekenhuis opgebeld werd door het Israëlische leger om te vertellen dat hij gewaarschuwd was en het ziekenhuis moest opdoeken (Yousef Abu al-Rish, a senior health official in Gaza, told Al Jazeera that one day after al-Ahli hospital was attacked on Saturday, the Israeli military called the hospital’s director and told him “we warned you yesterday with two shells” and ordered the evacuation of the facility.)

De komende dagen zijn nu cruciaal, vooral natuurlijk voor de bevolking in Gaza (op de Westbank worden op dit moment trouwens ook op grote schaal gruweldaden tegen Palestijnen uitgevoerd). Maar ook voor de rest van de wereld. Dit dreigt te escaleren naar een verdergaande oorlog en Israël heeft dan zelfs atoomwapens en kan op de steun van de VS rekenen, die als voorschot allerlei militair materieel aan het verplaatsen is.

De Amerikaanse president is op diplomatiek offensief om de plooien van het grondoffensief dat het Israëlische leger wil gaan uitvoeren, en dat tot een vergaande verdere escalatie van de gruwelijkheden zal gaan leiden, te proberen glad te strijken. Dat grondoffensief, waarbij troepen en tanks het gebied binnen zullen trekken, is precies de reden waarom ziekenhuizen gebombardeerd worden in een poging de bevolking te verjagen uit een groot deel van Gaza. Alleen kan die nergens naar toe.

Wie de deprimerende ontwikkelingen wil volgen kan onder andere terecht bij

Abu Pessoptimist http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2023/10/israel-bombardeert-zuid-gaza-71-doden.html

En bijvoorbeeld Electronic Intifada https://electronicintifada.net/ Er zijn natuurlijk veel meer bronnen, maar er is ook heel veel propaganda.

Wat mainstream media betreft is Al Jazeera momenteel een toonbeeld van betrokken journalistiek.