Skip to main content
  • 03 april 2019

Vrijheid voor de Malta 3!

Joke Kaviaar

Vandaag gelezen op Teletekst: drie jongens van 15, 16 en 19, uit Guinee en Ivoorkust, worden in Malta beschuldigd van het ‘kapen’ van een Turks vrachtschip afgelopen week. ‘Piraten’ werden ze genoemd. De wet in Malta zou de ‘kaping’ als terrorisme bestempelen. Ik zeg: vrijheid voor deze helden!

Ze hebben, zichzelf meegerekend, 108 vluchtelingen gered van de Libische detentiecentra, waar mishandelingen, martelingen en verkrachtingen aan de orde van de dag zijn, terwijl de EU deals sluit om de kustwacht van Libië te laten helpen vluchtelingen vangen en terug de hel in te sturen.

Het bericht komt in de week dat operatie Sophia is stopgezet. Daarmee werden nog wel eens wat mensen op de Middellandse Zee van de verdrinkingsdood gered, al is de opzet van Sophia vooral het tegenhouden van vluchtelingen. Er zullen meer mensen verdrinken, met dank aan de fascistische dictatuur in Italië, en de opkomst van extreem-rechts in steeds meer landen in de EU.

105 vluchtelingen kunnen door hun aankomst in Malta nu asiel asiel aanvragen. De drie ‘piraten’ kunnen 30 jaar in de gevangenis verdwijnen. Dit mag niet gebeuren! Terwijl Fort Europa stelselmatig het principe van non-refoulement schendt – denk ook aan de deportaties naar Soedan en Bahrein en Afghanistan etc. – worden drie jonge mensen in de kracht van hun leven die uit pure doodsangst en noodweer hebben gehandeld op het altaar van de vluchtelingenhaat geofferd om een voorbeeld te stellen. De ware terroristen zijn degenen die grenzen optrekken tussen leven en dood om ‘onze’ samenleving, die doordrenkt is van nationalisme en racisme , en van wit-superioriteitsideologieën, te ‘beschermen’. ‘Piraterij’? Een geuzennaam!

Joke Kaviaar